Фінал конкурсу на директора НАБУ: "Найбільше питань до Кривоноса"

Фінал конкурсу на директора НАБУ: "Найбільше питань до Кривоноса"

На посаду директора Національного антикорупційного бюро України продовжують претендувати Сергій Гупяк, Семен Кривонос і Роман Осипчук. Таким є підсумок сьогоднішнього (4 березня) засідання конкурсної комісії. Переможця конкурсу має обрати уряд. Гупяк працює в управлінні Держбюро розслідувань на Хмельниччині, Кривонос очолює Державну інспекцію архітектури та містобудування, а Осипчук є керівником Управління внутрішнього контролю НАБУ. За цих трьох фіналістів проголосували четверо із шести членів конкурсної комісії. Двоє її членів – представники міжнародних організацій. Журналістка Українського Радіо Наталія Соколенко поспілкувалася з головою конкурсної комісії, першим проректором Національного юридичного університету Миколою Кучерявенком, а також із головою Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції Катериною Бутко і експертом із питань містобудування Георгієм Могильним. Ці двоє експертів називають фаворитом конкурсу Семена Кривоноса і вважають, що до цього кандидата є багато питань. Зокрема, "вони стосуються його політичної незалежності", – стверджує Катерина Бутко. Натомість Кривонос наголошує на своїй незалежності й готовності "відповідати на нові виклики", які постають перед НАБУ.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УНІАН  

"Обираємо з тих, хто вирішив взяти участь у конкурсі"

Наталія Соколенко: Ви впевнені в тому, що далі НАБУ буде в надійних руках, кому б із трьох фіналістів не дісталася ця посада?

Микола Кучерявенко: "Ми обираємо з тих, хто вирішив взяти участь у конкурсі. Ми не можемо призначити особу, яка не виявила бажання взяти в цьому конкурсі участі. Досконалий чи недосконалий набір учасників – цього комісія вирішувати не може. Стосовно функціонування будь-якого механізму, будь-якої системи – це коло, кількість осіб, колектив. Я не вважаю, що в цій ситуації можна проявити якісь диктаторські можливості. Що одна особа, не спираючись на колектив, не спираючись на громадськість, на думку наших міжнародних партнерів, які допомагали, допомагатимуть і стежитимуть за тим, як працює ця установа, зможе щось зробити. Головне із завдань директора НАБУ на сьогодні: вироблення системного підходу, де всі ці аспекти були враховані і працювали".

Наталія Соколенко: Оцінка рішення конкурсної комісії щодо трьох фіналістів відбору на посаду директора НАБУ голови Громадської ради при іншому антикорупційному органі України – НАЗК – Катерини Бутко.

Катерина Бутко: "Комісія могла не обрати нікого. Але й могла обрати із тих кандидатів більш підходящого, щодо яких було б менше запитань у громадськості. Бо питання були до більшості, чи не до всіх, але частина з них була знята, частина ні, і якісь залишилися. Можна було, на мою думку, обрати гіднішу трійку, ніж це було зроблено комісією. Комісія, на жаль, власноруч обмежує себе списком 20 кандидатів. Вона вирішила, що буде спілкуватися із першою двадцяткою. Мала із них обрати трьох кандидатів. І це достатньо малий відсоток на дані три позиції. І, можливо, був шанс знайти більш гідних кандидатів. Але навіть із того, що обрала комісія, трійка не викликає захоплення: серед них є і політично залежні кандидати, і ті, хто не має достатнього досвіду, щоб керувати таким органом у найближчі 7 років".

На фото: Катерина Бутко, Ni Korupciji

Кандидатура Сергія Гупяка: "чи достатньо він має досвіду?"

Наталія Соколенко: Давайте перейдемо до персоналій. Троє кандидатів: Сергій Гупяк, Семен Кривонос і Роман Осипчук. Які є головні зауваження до Сергія Гупяка, керівника одного із відділів територіального управління Державного бюро розслідування у Хмельницькому?

Катерина Бутко: "Як таких запитань до Гупяка під час аналізу його кандидатури не було. Але є одне важливе запитання –  чи достатньо він має досвіду, саме враховуючи його попередню роботу в Державному бюро розслідувань, чи може він відразу починати керувати таким органом, як НАБУ?"

На фото: Сергій Гупяк, "Трансперенсі Інтернешнл Україна"

Кандидатура Романа Осипчука: "Були достойні кандидати серед інших "набушників"

Наталія Соколенко: Роман Осипчук, керівник Управління внутрішнього контролю НАБУ. 

Катерина Бутко: "Він набагато краще із усіх трьох кандидатів знає НАБУ зсередини, бо працює там усі ці роки. Однак залишається питання, а чому саме Осипчук потрапив до трійки? Хоча тих кандидатів, які знають НАБУ зсередини, могло бути більше. І були достойні кандидати серед "набушників", які також могли потрапити в трійку і показували себе дуже гарно на співбесіді". 

На фото: Роман Осипчук, "Трансперенсі Інтернешнл Україна"

Кандидатура Семена Кривоноса: "Найбільше питань"

Наталія Соколенко: Ці два кандидати – із органів правопорядку потрапили  на конкурс на посаду директора НАБУ і потрапили до фіналу. А ще один кандидат – Семен Кривонос – голова Державної інспекції архітектури та містобудування. І це не орган правопорядку. Цивільний серед правоохоронців.  

Катерина Бутко: "Найбільше питань до Кривоноса. Вони стосуються його політичної незалежності. Ті дані, які є, вони вказують на те, що Кривонос має контакт із головою Офісу президента і можливо є саме тим кандидатом, який найбільш вигідний Офісу президента, на якого можна впливати і якого можна контролювати. Було також чимало питань і до майна Кривоноса, до великої кількості земельних ділянок, до квартири. Також були питання щодо кримінального провадження, де фігурував Кривонос і не є зовсім зрозуміло, в якій формі й ким він був у цьому кримінальному провадженні? Але комісія ще на співбесіді із Кривоносом була достатньо лояльна до нього. І з того, що я чула і бачила, моя думка, що саме Кривонос найочікуваніше і стане майбутнім директором НАБУ на засіданні Кабміну". 

Наталія Соколенко: Будемо чекати, що врешті скаже Кабмін. А яким чином Семен Кривонос прийшов на цей конкурс і потрапив до числа фіналістів – про це треба говорити. І давайте поговоримо про те, як він справлявся із антикорупційною складовою на посаді голови Державної інспекції архітектури і містобудування. На співбесіді члени конкурсних комісій запитали: "А чи є корупція у сфері архітектури і містобудування?" На що Семен Кривонос дав дуже цікаву відповідь: він сказав, що це одна із найбільш корумпованих галузей взагалі в Україні. І тут можна поставити знак запитання – а як же тепер? Неподолана корупція в одному органі й тепер Семен Кривонос претендує очолити НАБУ? Пане Могильний, що Ви можете сказати про Семена Кривоноса, адже Ваша експертиза саме полягає в тому, щоби стежити за тим, яка корупція в цій сфері й наскільки успішно Семен Кривонос на посаді голови Державної інспекції архітектури та містобудування давав раду цим корупційним викликам і пересікав їх, боровся із ними?  

Георгій Могильний: "Наприклад, у нас є чудова електронна система в сфері будівництва. Все робиться відкрито і публічно, там же є всі документи. І я маю повноваження в цій системі в порядку здійснення так званих документальних та камеральних перевірок дивитися, чи діють чиновники на місцях в порядку, встановленому законом? Чи дотримуються вони строків? Чи є необґрунтовані відмови, що свідчать про хабарництво?"

На фото: Семен Кривонос, "Трансперенсі Інтернешнл Україна"

Наталія Соколенко: І який результат?

Георгій Могильний: "Результат такий, що кажуть, що в нас настільки шалена корупція на рівні місцевого самоврядування, що треба повністю змінювати всю систему.

Наталія Соколенко: Він не користувався цим антикорупційним інструментом, цією системою?

Георгій Могильний: "М'яко кажучи, як мінімум, він не користувався".

Позиція Кривоноса

Зі свого боку, кандидат на посаду директора Національного антикорупційного бюро України Семен Кривонос наголосив 25 січня цього року, що прагне зберегти та розвинути антикорупційну систему в Україні. "Я пишаюся тим, що долучився до викриття корупції. Будівельному ринку, який тривали час працював за корупційними правилами, було надано потужний сигнал: треба працювати чесно і відкрито. Сьогодні я – кандидат на посаду директора НАБУ. Наразі ми є свідками початку нового, другого етапу існування Бюро. І вкрай важливо не лише зберегти те, що вдалося досягнути, а й розвивати антикорупційну систему далі. Роль НАБУ, з огляду на те, що повоєнне відновлення потребуватиме трильйонів гривень, лише зростатиме. Для того, щоб відповідати на нові виклики, знадобляться нестандартні рішення. Саме це, на мою думку, НАБУ зможе дати нова людина, яка прийде з-поза системи, яка не має досвіду роботи у правоохоронних органах. Відсторонений аналіз процесу формування антикорупційних органів дав мені розуміння перспектив розвитку НАБУ", – стверджував Семен Кривонос на сайті "Главком".