Конкурс на посаду директора НАБУ: залишилося 11 кандидатів

Конкурс на посаду директора НАБУ: залишилося 11 кандидатів

11 кандидатів продовжують претендувати на посаду директора Національного антикорупційного бюро України. Таким є підсумок сьогоднішнього (25 лютого) засідання Комісії з проведення конкурсу на посаду директора НАБУ. Цими 11-ма претендентами, які пройшли до наступного етапу відбору, є Юрій Бєлоусов, Максим Ворвуль, Сергій Гупяк, Семен Кривонос, Сергій Наумюк, Олег Опішняк, Роман Осипчук, Віктор Павлущик, Вероніка Плотнікова, Володимир Церковний, Олександр Цивінський. Саме їх Комісія допустила до співбесід на відповідність критерію доброчесності. За їхніми результатами визначать фінальну трійку кандидатів. Як саме відбувався нинішній етап? Чи була врахована критика громадських активістів із протидії корупції стосовно деяких претендентів? Що таке критерій доброчесності? На ці та інші запитання відповів в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова конкурсної Комісії з обрання директора НАБУ, перший проректор Національного юридичного університету Микола Кучерявенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: сайт НАБУ 

Що таке критерій доброчесності? 

За словами Миколи Кучерявенка, до критеріїв доброчесності на посаду директора НАБУ, відповідно до конкурсу (це не означає, що людина, яка не пройшла за критеріями доброчесності, є недоброчесною) належать: 
•    відповідність доходів витратам та майну належно декларуванню не лише кандидата, а й членів його сім'ї;
•    спосіб життя задекларованим доходам;
•    професійна етика;
•    політична нейтральність. 

Чи була врахована критика громадських активістів із протидії корупції стосовно деяких претендентів?

"Ми озвучували кандидатам питання і від громадськості", – переконував Микола Кучерявенко. За його словами, був затверджений перелік співбесід щодо доброчесності й так само затверджений графік співбесід щодо компетентності. Туди включили всіх, хто має проходити конкурс на доброчесність, запевнив голова конкурсної Комісії з обрання директора НАБУ. Водночас із 74 осіб, які були допущені до конкурсу, було зареєстровано 7 жінок. І лише одна з кандидаток пройшла етап доброчесності, стверджував Микола Кучерявенко.

Фото: Центр протидії корупції, 11 кандидатів на посаду директора НАБУ

Кандидати Юрій Бєлоусов і Семен Кривонос

Журналістка Українського Радіо Наталка Соколенко поставила питання щодо двох кандидатів на посаду директора НАБУ, які з точки зору Комісії з проведення конкурсу пройшли оцінювання критеріїв доброчесності. Зокрема, пройшов таке оцінювання Юрій Бєлоусов, керівник департаменту війни Офісу генерального прокурора України. Він тривалий час працював у громадському секторі у сфері правозахисту. Як зазначила Наталка Соколенко, його теща має квартиру (якщо вірити оголошенням сайту DOM.RIA щодо аналогічних квартир, зокрема за проведеним у них ремонтом) вартістю 147 тисяч доларів. "І пояснення Юрія Бєлоусова – звідки у тещі гроші на такі придбання – вона займалася продажем сільськогосподарської продукції. Що це за сільськогосподарська продукція? Можливо, пан Бєлоусов подав Комісії документи, щоб ми переконалися, що теща чимось торгує ексклюзивним?" – поцікавилася Наталка Соколенко у Миколи Кучерявенка. 

Інший кандидат –  Семен Кривонос – керівник Державної інспекції архітектури і містобудування України. Він виграв одного разу конкурс на посаду керівника Одеського територіального управління НАБУ і відразу, наступного дня відмовився від цієї посади. А тепер претендує на директора НАБУ. Також розслідувач Дмитро Гнап готував публікацію, що Семен Кривонос нібито не вніс в декларацію квартиру, вартість якої не співмірна з його офіційними доходами.  

Щодо Юрія Бєлоусова Микола Кучерявенко відповів наступне: "Я не хотів би, щоб ми зараз характеризували того чи іншого кандидата. Це все вже відбулося. Бо яка була процедура? Робоча група збирала всю інформацію з усіх джерел, які надходили від НАБУ, НАЗК, СБУ, ГПУ, громадськості, акумулювала всі документи по кожному кандидату. Сформувався так званий "запитальник". Ми надіслали питання, які у нас виникли з того чи іншого пункту самому кандидату. Він відповідав і надсилав документи, пояснюючи ту чи іншу ситуацію. Це не означало, що всі ті питання, які були в "запитальнику", ми мали проговорити. Були підтверджувальні документи. Там де це нас не задовольняло, ми ставили питання і чули відповідь, що теж могло переконати Комісію або не переконати. І переді мною немає папки з пояснюючими документами. По кожному кандидату Комісія ухвалювала спільне рішення. Може, моє власне рішення і не збігалося з цим. Комісія кваліфіковано вирішила в цій ситуації прийняти саме таку оцінку кандидата. Тому не зовсім коректно було б мені зараз висловлюватися".

А щодо Семена Кривоноса Микола Кучерявенко відповів таким чином: "На сайті Кабміну, ютуб, будь ласка, заходьте і дивіться співбесіду з будь-яким кандидатом. Йому ми це питання поставили. Він на нього відповів. Я не вважаю необхідним коментувати його відповідь". 

На фото: Микола Кучерявенко (у центрі), ФБ-сторінка

Тези у соцмережах – "Що мене засмучує?"

"Що мене засмучує? Лише починається конкурс, а громадськість закидає у соцмережі тезу про те, що навіщо цей конкурс, мовляв все одно будуть тягнути своїх і вже вирішено, хто будуть ці три переможці. Так назвіть ці три прізвища, бо я їх не знаю?" – стверджує Микола Кучерявенко. "А потім перевіримо, чи ви маячню несете, чи дійсно така заангажованість. Коли відбувається та чи інша подія в діяльності Комісії, журналіст збирає чутки, формує посил громадськості замість того, щоби прийти до першоджерела і таким чином формувати цю подію", – зазначає голова конкурсної Комісії з обрання директора НАБУ.

"Глобальних моментів непорозуміння з міжнародними експертами не було" 

Як переконує Микола Кучярявенко, міжнародним експертам, які допомагали при відборі на посаду директора НАБУ і брали участь у співбесідах, "доводилося дещо пояснювати (наприклад, чому одна особа безоплатно приватизовує землю розміром понад 5 гектарів і нас це дивує: бо за законом у нас можна приватизувати лише 2 гектари; або є довіреність на авто і особа не знає, що на неї була виписана така довіреність). Пояснювати те, що, на жаль, у нас такі практики є. Що той, хто знає номер мого паспорта, може прийти до нотаріуса і виписати на мене довіреність". Але глобальних моментів непорозуміння з міжнародними експертами не було, стверджує Микола Кучерявенко.