МОЗ скасовало низку форм первинної облікової документації (аудіо)

МОЗ скасовало низку форм первинної облікової документації (аудіо)

Міністерство охорони здоров’я скасувало форми первинної медичної документації – медичні карти для школярів і студентів, талони на диспансеризацію, які відомство вважає "морально застарілими".

Нагадаємо, цього тижня набрав чинності Наказ МОЗ, яким скасовується низка форм первинної облікової документації.

Спростять чи  ускладнять такі новації життя медиків та пацієнтів – з’ясовувала  Катерина Шевцова:

Десятиріччями  лікарі, медсестри та працівники реєстратури поліклінік та Центрів первинної медико-соціальної допомоги  вручну заповнювали документи, яких, за словами заступника міністра  охорони здоров»я Олександра Лінчевського, сучасна система охорони здоров’більше не потребує. Форми документів були затверджені Міністерством, дотримуватися їх було обов’язковим для медичних закладів, пояснює директор департаменту охорони здоров»я та медичних послуг Черкаської міськради Олег Стадник.

Серед передбачених законом новацій, спрямованих на економію часу медпрацівників, – скасування контрольної карти диспансерного огляду. Виписування талонів також відійшло у минуле – їхнє  оформлення потребувало часу, а потім вони припадали пилом у коробках в кабінетах медиків. Все, що потрібно було лікарю записати про стан здоров'я пацієнта, він записував у картку хворого.

Замість паперових талонів наказом впроваджується "Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів". Ця форма буде стандартом обліку візитів пацієнтів у медичних інформаційних системах і формуватиметься автоматично із записів амбулаторної карти, - говорить заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський.

На перехіднОму етапі заклади первинної меддопомоги, які наразі не комп’ютеризовані, будуть вести таку відомість у паперовій формі, але все одно, за словами Олександра Лінчевського, паперової роботи у медиків буде в рази менше".

Катерина Шевцова, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!