Польща та Україна підписали декларацію про забезпечення прав нацменшин (аудіо)

Польща та Україна підписали декларацію про забезпечення прав нацменшин (аудіо)

Польща та Україна цими днями підписали декларацію про взаємне забезпечення прав національних меншин на навчання рідною мовою.

Як повідомила у Варшаві на прес-конференціїміністр національної освіти Польщі Анна Залевська, підписання декларації стало підсумком українсько-польських перемовин на тему закону про освіту, ухваленого Верховною Радою України.

Докладніше розповідає наш власний кореспондент у Варшаві Андрій Хоменко:

Сторони підтвердили в цьому документі гарантії навчатися рідною мовою і вивчати цю мову представникам польської меншини в Україні та української мешини в Польщі, згідно з підписанимидвосторонніми договорами.

На думку Войцєха Конончука з варшавського Центру східних досліджень, "до до цього часу ситуація угорських, польських чи румунських шкіл була досить комфортною, тому що більшість предметів викладалася національними мовами, тепер це зміниться". На думку експерта, повідомлення з Москви про те, що український освітній закон стане актом "етновбивства" російськомовного населення в Україні, - "це політична заява і вона немає нічого спільного з дійсністю". "Таку заяву – за словами Войцєха Конончука, - необхідно сприймати в рамках постійної російської критики ситуації в Україні".

Тим часом, віце-прем’єр-міністр і міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґліньський зазначив, що з Україною було знайдено порозуміння щодо закону про освіту в Україні в частині мов національних меншин".

Андрій Хоменко з Варшави, для Українського радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!