В Європі розгорівся "яєчний скандал" (Аудіо)

В Європі розгорівся "яєчний скандал" (Аудіо)

Харчовий скандал навколо забруднених токсичною речовиною курячих яєць торкнувся щонайменше семи європейських країн. Небезпечний продукт потрапив на полиці магазинів Німеччини, Нідерландів, Бельгії, Швеції, Швейцарії, Франції та Великобританії. У ФРН прокуратура вже почала розслідування щодо окремих виробників яєць, в яких виявили отруту.

З подробицями – наша кореспондентка у Німеччині Ганна  Снігур-Грабовська:

"Так званий яєчний скандал у Європі розгорівся на початку серпня, коли великі торгОві мерЕжі Німеччини раптом почали вилучати з продажу всі яйця з Нідерландів. Саме в цьому продукті було виявлено фіпроніл – токсичну речовину, яку застосовують бля боротьби з комахами. Як з’ясувалося, одна бельгійська фірма постачала переважно нідерландським птахофермам мийний засіб із підмішаним до нього фіпронілом. В Євросоюзі використання цього хімікату заборонено у місцях, де виробляються продукти харчування. Бельгійська влада повідомила про порушення наприкінці липня, хоча дізналася про нього ще в червні.

За оцінкою німецької влади, до ФРН потрапили не менше трьох мільйонів яєць з Нідерландів, що містять фіпроніл. Забруднений продукт був у продажу на території майже всіх федеральних земель. Однак, токсичними виявилися не лише яйця з Нідерландів: отруту виявили також у яйцях виробництва
щонайменше чотирьох німецьких птахоферм, які розташовані у Нижній Саксонії. Ці підприємства теж були клієнтами бельгійської фірми-постачальника мийного засобу із фіпронілом. Щодо цих птахоферм місцева прокуратура вже розпочала розслідування за фактом порушення продовольчого закону.

За даними міністерства сільського господарства ФРН, вживання в їжу забруднених фіпронілом курячих яєць не має "конкретної" загрози для здоров'я дорослої людини, проте цілком імовірним є ризик для дітей. У той час, як небезпечна доза для дорослого становить від семи таких яєць на день, для дитини у віці до трьох років отруйною може бути доза у два яйця. Нині влада ФРН запевняє, що з продажу вилучені всі заражені фіпронілом свіжі яйця, проте триває перевірка продуктів, вироблених на їх основі, наприклад макаронів та майонезу".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!