ЄС під тиском розв'язаної Росією війни нарешті змінюється — Левусь

ЄС під тиском розв'язаної Росією війни нарешті змінюється — Левусь

Євросоюз під тиском розв'язаної Росією війни проти України почав нарешті змінюватися, констатує політолог, експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна" Дмитро Левусь. Щоправда ці зміни даються ЄС вельми складно, додає політолог. Бо надто довго тривало спокійне життя Старого континенту, а агентура впливу Росії досі тут діє. Однак складна ситуація на фронті в Україні, регулярні інциденти із "залітанням" російських ракет і "Шахедів", а також багатомісячне гальмування у США із виділенням допомоги Україні спонукали деяких лідерів європейських держав нарешті усвідомити, що війна дуже близько. У стратегічному плані це дуже важливо і для Європи, і для України, зазначає Левусь в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: EU Delegation in Ukraine

 

Європейцям дуже не хочеться пускати у своє життя таку реальність

― Чому європейські політики лише після двох років від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну почали активно говорити про нову передвоєнну реальність? З такими заявами виступили, приміром, прем'єр Польщі Дональд Туск і міністр оборони Німеччини Борис  Пісторіус.

Про такі речі в лютому місяці говорив і очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель. Що Європа має усвідомити: є загроза війни і треба бути готовими до цього. А що ставало на заваді такому усвідомленню? Найперше ― інерція. Дуже не хочеться європейцям у своє життя і свідомість пускати таку реальність, що війна може бути. Адже травма Другої світової війни була достатньо відчутною. Другий момент ― надто довго тривало спокійне життя, важко навіть у цьому плані звинувачувати європейців. І третє ― робота Росії, від якої надто багато залежить як від країни, що постачала нафту, газ і до того ж сформувала за десятиріччя свій образ як надійного партнера та важливої частини світової цивілізації з усіма цими "велікімі рускімі культурамі", "загадочнимі рускіми душамі" тощо. І ще один момент ― агентура впливу Росії також сформована. У багатьох країнах вона може виглядати по-різному і впливати на формування думки. Тим більше, що інформаційні можливості Росії на зразок Russia Today працюють дуже активно.

Певне розуміння у Франції

― Цікаво, що думають самі європейські суспільства. Чи усвідомлюють вони, що війна вже дуже близько? Адже до територій деяких країн долітали російські ракети, а потім поверталися до України. Це і Польща, і Молдова, де нещодавно знайшли уламки "Шахеда".

Усвідомлення може бути, але інша річ ― наскільки це усвідомлення запускається, обдумується та обговорюється. Насправді додам, що, наприклад, у квітні минулого року знаходили ракету, яка впала на польську територію. Також на територію Румунії падали "Шахеди", у Молдові нещодавно другий "Шахед" упав. Хоча ми говоримо насамперед про Євросоюз. Думаю, що в питанні усвідомлення загроз багато залежить від того, про які країни йдеться. У країнах Балтії суспільства розуміють ― це однозначно. У Польщі також певним чином є це розуміння. Як не дивно, але є певне розуміння у Франції. Президент Макрон у своїх заявах спирається якщо не на громадську думку, коли говорить про можливість відправлення військ для підтримки України, то на певний політичний консенсус. Проти цього не виступали навіть його суперники, які вважалися симпатиками Росії, приміром, Марін Ле Пен. Це доволі показовий момент.

Дмитро Левусь. Фото: Укрінформ

― Президент Зеленський визнав, що зараз Україна не має достатнього озброєння для наступальних дій, його вистачає лише для стримування противника. Ми чекаємо допомоги від США і які маємо перспективи? За словами Зеленського, Україна погодилася б на кошти в кредит, за відсутності інших варіантів. Чи маємо ми зараз можливість отримати ленд-ліз?

Щодо ленд-лізу, питання мабуть поки що не стоїть, оскільки закон (Конгресом Сполучених Штатів ― ред.) не ухвалено. Будемо дивитися, що і як відбуватиметься у Сполучених Штатах із цим голосування про допомогу Україні. Проблема стала помітною безпосередньо для європейських інституцій, і Європейський Союз під тиском війни Росії проти України почав змінюватися. Це очевидно. З’являються військові програми, яких раніше практично не було. Відбувається відновлення оборонно-промислового комплексу, для цього ухвалено відповідну стратегію, куди, до речі, включено й Україну. У стратегічному плані це дуже важливо. Україну розглядають як важливий елемент системи безпеки Європейського Союзу. Франція ― взагалі окрема історія в цьому плані. Проголошується, що для України буде вироблено 60-70 самохідних артилерійських установок Caesar, розгортаються лінії виробництва снарядів та керованих авіабомб і йдеться про можливість націоналізації оборонної промисловості. Це безпрецедентні кроки.

Шольц не наважується дати добро на поставки Taurus. Поки що…

― Чи можемо ми розраховувати на Taurus (німецькі далекобійні ракети, проти поставок яких Україні виступає канцлер ФРН Олаф Шольц ― ред.)? Питання зависло в повітрі, дозволу немає.

Думаю, може так бути, що Taurus у нас з’являться. Але це може статися не надто швидко. Я був би радий помилятися. Чи може це відбутися не публічно? З огляду на те, як відбувалися постачання нам різноманітних озброєнь, суто теоретично, це може бути не публічно. Як показує практика, заяви лунають через деякий час, по факту. Хотілося б сподіватися. Думаю, воно буде тоді, коли загрози (у разі поставок Taurus ― ред.) від Росії (насправді ― уявні), які вбачає керівництво Німеччини, зменшаться.