"Понад 70% моїх малопитущих знайомих під час війни стали пити системно" — лікар-психіатр

"Понад 70% моїх малопитущих знайомих під час війни стали пити системно" — лікар-психіатр

Українці стали більше вживати алкоголю під час повномасштабної війни, констатував в ефірі Українського Радіо лікар-психіатр Владислав Сова. "У мене є достатня кількість знайомих, які до алкоголю ставилися абсолютно формально. Наразі понад 70% цих людей вживають спиртне не раз на два тижні, а через день, через два, але системно", — зазначив Владислав Сова. Найшвидше відчуття комфорту та розслаблення дають алкоголь і наркотики. Однак це відчуття є хибним і дуже небезпечним для здоров'я, наголошує лікар-психіатр. Окремо він розповів про психологічну допомогу військовим та цивільним під час війни.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення: Pixabay

Тривожні  розлади та ПТСР

— З якими психологічними розладами стикаються цивільні українці під час повномасштабної війни?

Зараз кажуть часто про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Але я вважаю, що дуже великий відсоток займають тривожно-депресивні або невротичні розлади. Це також граничні розлади, які супроводжуються тривогою, напруженням, зниженням настрою і проблемами з засинанням.

— А у військових, які живуть в умовах постійного стресу?

Так само у військових є ПТСР і тривожні-депресивні розлади. Але у військових геть інше психоемоційне навантаження. І для них обстріл раз на два тижні… 24/7 вони отримують таку стресову реакцію. Втім є інші тригери, які спричиняють тривожний розлад або ПТСР. У практичному плані військовим, які мають проблеми зі сном, проблеми з настроєм, я призначаю антидепресанти як лікування. І це дуже часто покращує психоемоційний стан, і людина має змогу заснути, навіть перебуваючи біля лінії фронту або на позиціях, якщо це не активна фаза бою. Тому ми поділяємо навантаження (на цивільних та військових — ред.), але лікування і допомога повинні бути однаковими. Однак саме тоді, коли ситуація така, що потребує лікування.

Самолікування — це шкідливо. Але у нас багато людей цим займаються. Вони думають: "Щось мені напружено. Я не можу розслабитися. Мені думки в голову лізуть. Хильну. А потім наче краще, тоді вип’ю ще, підтримаю стан. А коли треба вночі спати, то ще трошки вип'ю, і буде все добре". Так формується інтоксикація, зловживання алкоголем та в перспективі алкогольна залежність.

Понад 70% українців почали вживати алкоголь частіше

— За вашими спостереженнями, як змінилося ставлення українців до алкоголю в час повномасштабної війни?

Стали більше вживати. У мене є достатня кількість знайомих, які до алкоголю ставилися абсолютно формально. Тобто могли собі дозволити раз на декілька тижнів випити келих вина або пива. Наразі понад 70% цих людей вживають алкоголь не раз на два тижні, а через день, через два, але системно. Це є показником виснаженості їх нервової системи, внутрішнього бажання розслабитися і пошук цієї речовини. Зрозуміло, що найшвидше відчуття комфорту та розслаблення дають алкоголь та наркотики.

— А яка категорія населення найбільше пустилася на цей шлях? Жінки, молодь, люди старшого віку? 

Будь-яка. Я не думаю, що серед молоді значно виріс відсоток, тому що молодь і так досить часто вживала слабоалкогольні напої. А от серед дорослих людей зростання вживання алкоголю є помітним. так. І зазвичай це люди, які лишаються в Україні, які не мають змоги якісно переключатися якісно або не вміють це робити. І це стосується всіх верств населення. 

Владислав Сова. Фото з Фейсбук-сторінки 

Один келих вина — нормально, але не щодня

— Яка кількість алкоголю є нормою?

Було дослідження, під час якого вчені, зокрема французькі, японські та американські, вивчали, чи є більше користі від 50 мл спиртного напою. Тоді досліджувалося вино, пиво, віскі та горілка. І було доведено, що кожна з цих речовин дає плюс, але і мінусів при системному вживанні більше. Тобто культура вживання має значення. Ми всі знаємо феномен Франції та Італії, коли вживається більша кількість спиртовмісних речовин, зокрема вина, але там процент алкоголізму стабільний і не є надвисоким від такої кількості вживання. Думаю, що ця трансформація пройде. Крім того, я помічаю, що до війни було раніше набагато більше людей, які вживали спиртне і потім намагалися поділитися цією "радістю" з іншими. Зараз таких порушень стало в рази менше внаслідок комендантської години та усвідомлення суспільної відповідальності. Тобто келих вина — це окей. А якщо один чи два келихи вина щодня, то це вже можна називати зловживанням алкоголем із можливими подальшими негативними наслідками.

— В інтернеті можна бачити тест на алкогольну залежність: "Чи ви говорили собі хоч коли що час кинути пити? Чи бували випадки, коли інші критикували вас за часте пияцтво? Чи відчуваєте ви провину за свою слабкість до спиртного? Чи хотілося вам похмелитися?" Пишуть, що "якщо два-три питання у вас виникало і ви давали ствердну відповідь, то ймовірність алкогольної залежності становить вже 90%". Наскільки можна довіряти таким тестам?

Цей тест простий, але так. Це основні критерії, які дають змогу людині отримати інформацію про те, що в неї вже є проблеми з алкоголем, те, що їй потрібно. Ми не кажемо про вже сформований алкоголізм із системними або епізодичними запоями, але зловживання алкоголем і формування психологічної залежності за рахунок цього елементарного тесту можна визначати.

Алкоголь може бути корисним?

— Алкоголь може бути корисним? 

Алкоголь — стимулятор. Одночасно для нервової системи він спричиняє активізацію та заспокоєння. Тобто це транквілізатор, який дає змогу організму за рахунок своєї хімічної дії на головний мозок відчути одночасно енергетичну підвищеність та заспокоєння, що само по собі дає позитивний ефект. Тому якщо людина усвідомлена, якщо людина розуміє, що вона вживає алкоголь не як ліки, якщо немає запиту "мені погано, мені треба випити, щоб стало краще", якщо це відбувається в комфорті, в розслабленому стані, то доза алкоголю буде менша, і людина буде вживати його для отримання органолептичного задоволення. Але подальше вживання буде давати сигнал, що настає інтоксикація, і людина припинить це робити. Тому дуже важливо, що передує вживанню алкоголю.