Новорічно-різдвяний стіл: як отримати користь від їжі в святкову ніч? Радить дієтологиня

Новорічно-різдвяний стіл: як отримати користь від їжі в святкову ніч? Радить дієтологиня

Україна та світ стоїть на межі новорічних свят, які більшість людей пов’язує зі смачним та багато накритим столом й привітаннями з келихом ігристого вина. Як відсвяткувати Новий рік без шкоди для здоров’я та чи існує корисний і смачний варіант святкового столу, радіо Культура розповіла дієтологиня та нутріціологиня Мирослава Ульяніна.

0:00 0:00
10
1x

"У новорічному застіллі є кілька нюансів, які не є надто корисними. По-перше, йдеться про те, що хочеться придбати чи приготувати все, скуштувати все, що є найсмачнішим та найбільш калорійним. Другий нюанс – це їжа вночі, яка в багатьох починається о 23.00 чи навіть опівночі і завершується під 4.00 ранку. Третій нюанс полягає в тому, що новорічний стіл – це, зазвичай, не одна ніч. В українців є традиція, що святкове застілля починається 31 грудня, а завершується – десь під 19 січня", – зазначила Мирослава Ульяніна. 

Для того, щоб зробити харчування в свята кращим, більш здоровим та простішим для свого організму, за словами дієтологині, не варто  впадати в крайнощі: "Намагайтеся сьогодні ввечері не сідати до столу пізно, нехай вечеря буде ранньою й почнеться о 19.00-20.00 годині. А коли вже прийде Новий рік й ми побажаємо один одному багато приємного, варто не наїдатися, а перекусити легкими закусками". 

"Вночі варто пам’ятати, що в нашого організму є свої біоритми, фізіологія. Наша забаганка їсти та не спати вночі для організму – стрес. Органи не готові до такого і їх не підготуєш заздалегідь, що вночі їм треба буде виробляти ферменти так само, як вдень. Тому, що б ви не їли вночі, воно буде засвоюватися гірше і важче", – пояснина Ульяніна.

Пам’ятаючи про це, вона порадила вечеряти простою їжею, яка не вимагає багато часу для приготування: "Всі принципи здорового харчування кажуть нам, що вечеря в будь-які дні має бути максимально легкою в порівнянні зі сніданком та обідом. Разом з тим, легка їжа не означає фрукти та солодке". 

"По-перше, більшість салатів можна заправити лимоном та оливковою олією або грецьким йогуртом й це буде значно легше та комфортніше для організму. По-друге, не робіть надто багато їжі, залиште, наприклад, відварені овочі чи м’ясо на завтра та післязавтра. Також раджу купити побільше зелені, свіжих овочів і нехай у вас на столі буде різноманіття кольору: руколи, петрушки, томатів, огірків, капусти, моркви чи буряка. Окремо додам, що найкращі страви – прості: чим менше інгредієнтів, заправок, складнощів, часу на приготування, тим здоровіша вона буде", – наголосила Мирослава Ульяніна. 

Наостанок дієтологиня торкнулася питання напоїв за святковим столом, зазначивши, що найкращий з них – звичайна вода: "Вода може бути підкислена лимоном чи лаймом. Також в кухоль можна накидати трішки зелені розмарину та м’яти, додати кілька скибочок апельсину або лимону, натерти імбир. Натомість варто відмовитися від всіх газованих солодких напоїв – не лише в новорічну ніч, але й загалом". 

"Також не рекомендую зловживати алкоголем: випити келих буде достатньо. Плюс, якщо ви вже п’єте алкоголь, він має бути якісним, хорошим. Зараз є й чудові варіанти безалкогольного ігристого вина, адже багато світових виробників, знаючи тенденцію до alcohol-free, виробляють хороше вино без вмісту алкоголю", – підсумувала Мирослава Ульяніна.

Фото: УНІАН