Це шанс офіційно долучитися до спільноти українців. Данілов про множинне громадянство

Це шанс офіційно долучитися до спільноти українців. Данілов про множинне громадянство

У світі на сьогодні є 150-160 мільйонів українців – людей, котрі мають пряме українське коріння. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. Якщо у цих людей буде бажання долучитися до спільноти українців – "ми маємо дати їм шанс зробити це офіційно", запевнив Данілов. Він відповів на запитання стосовно пропозиції президента Володимира Зеленського внести зміни до закону "Про громадянство" і спростити процедуру прийняття в українське громадянство.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото УНІАН

"Якщо у них буде бажання долучитися до спільноти українців – ми маємо дати їм шанс зробити це офіційно"

За розрахунками, які має апарат Ради нацбезпеки і оборони, у світі на сьогоднішній день є 150-160 мільйонів українців – людей, які безпосередньо мають пряме наше коріння, зазначив секретар РНБО України Олексій Данілов. Він відповів в ефірі Українського Радіо на запитання стосовно пропозиції президента Володимира Зеленського внести зміни до закону "Про громадянство" і спростити процедуру прийняття в українське громадянство. Експерти назвали даний законопроєкт проєктом "про множинне громадянство". 

Як зауважив Олексій Данілов, якщо у цих українців "буде бажання долучитися до нашої країни, якщо у них буде бажання долучитися до спільноти українців – ми маємо дати їм шанс зробити це офіційно, щоб вони розуміли, що вони дотичні до нашої країни".

Третя спроба

Президент України Володимир Зеленський 25 січня цього року запропонував Верховній Раді внести зміни до закону "Про громадянство" і спростити процедуру прийняття в українське громадянство. Експерти назвали даний законопроєкт проєктом "про множинне громадянство". Цей документ зареєстрований у Верховній Раді як "невідкладний". Законопроєкт має стосуватися передусім представників української діаспори та військових, котрі захищають Україну.

Як зазначав в ефірі Українського Радіо політичний оглядач видання РБК-Україна Мілан Лєліч, це третя спроба реалізувати ініціативу множинного громадянства. "Перша спроба внесення законопроєкту була зроблена наприкінці 2019 року. Тоді нова команда опинилася при владі, вони фонтанували ідеями. Одна з таких ідей, яку президент Зеленський означив ще у своїй інавґураційній промові у травні 2019 року, була пов’язана з подвійним громадянством, із залученням діаспори, наданням вихідцям з України та їхнім нащадкам українських паспортів. Верховна Рада підходила цього питання у січні 2020 року, але справа не рушила і питання зняли з розгляду. Були проблеми з набором голосів, багато хто не підтримав цю ідею концептуально, а також виникало питання, чи не порушує це Конституцію та принцип єдиного громадянства? Частина опозиції навіть офіційно звернулася до Конституційного Суду за роз’ясненням, але його ніхто так і не надав. Потім, наприкінці 2021 року президент вніс цей законопроєкт удруге, але на той момент усі обговорювали накопичення російських військ біля кордону і загрозу вторгнення. Тому тема множинного громадянства пройшла непоміченою. Зараз маємо третій підхід до питання. Президент урочисто сказав про це у привітанні до Дня Соборності", – зауважив Мілан Лєліч.

На думку політичного еексперта, головний момент ― саме символічний. "Недарма це було озвучено у визначний для України день, щоб показати єдність українців усього світу, що ми всі ― єдиний великий народ. Другий момент є більш практичним, зокрема, що ця ідея може допомогти людям, котрі зацікавлені в отриманні українського громадянства, його здобути і долучитися чи до оборонних зусиль, чи до інвестування, чи до повоєнного відновлення України. І третій момент ― це питання щодо численних закордонних добровольців, які воюють у лавах іноземного легіону та інших формувань. Чимало із цих людей хотіли б у майбутньому пов’язати своє життя з Україною, і саме ці норми та процедури ретельно прописані у законопроєкті. Звісно, ми не отримаємо мільйонів власників українських паспортів, але символічний аспект дуже важливий. І ще момент, чому ця ідея актуалізувалась. Мільйони українців були вимушені покинути Україну у зв’язку з повномасштабним вторгненням росіян, ці люди перебувають десь у Європі, багато хто не дуже планує повертатися. Багатьом фізично немає куди повертатися, бо будинки зруйновані. За нині чинним законодавством, якби вони здобули громадянство тих країн, це стало би підставою для втрати українського паспорта. Але за пропозицією президента передбачається, що буде створено умовний "білий список" країн, з якими можна буде мати подвійне громадянство де-факто. Це всі країни Євросоюзу плюс Норвегія, Швейцарія, США, Канада, Японія. Тобто людина абсолютно легально зможе мати, скажімо, і німецький паспорт, і український", – констатував Мілан Лєліч в ефірі Українського Радіо.