Запасів вугілля для теплових електростанцій вистачить до початку березня – Корольчук

Запасів вугілля для теплових електростанцій вистачить до початку березня – Корольчук

В Україні фіксують воєнні рекорди споживання електроенергії два дні поспіль, особливо в ранковий період. Цьому сприяли похолодання і активне споживання населенням і робота промисловості. Втім, за словами  експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука в ефірі Українського Радіо, наша енергосистема вже пройшла пікові навантаження без відключень для населення, завдячуючи святам і традиційному зменшенню роботи промисловості на початку січня. Внаслідок теплих листопада, грудня та початку січня Україні вдалось зберегти запаси вугілля і газу. Крім того, в пікові періоди в роботу активно включилися теплові електростанції, які стали більше спалювати вугілля, запасів якого вистачить до початку березня.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Слово і діло

Промисловість і бізнес скоротили споживання електроенергії. Тому ми і не бачимо відключення електроенергії

– Ми пов'язуємо такі рекорди споживання електроенергії з істотним похолоданням. Також сюди додаються обстріли та влучання дронів. Яким чином можна збалансувати роботу за таких критичних навантажень? 

–  Коли ми чуємо, що встановлюємо чергові рекорди, то "Укренерго" не називає цифри. У нас споживання електроенергії щодобово у воєнний період становить орієнтовно 220-230 мільйонів кВт-год на добу. І от коли мова йде про рекорд, то ми не можемо говорити про цифру, наприклад, у 400-450 мільйонів кВт-год електроенергії, як це було раніше, 5-10 років тому, коли були більші обсяги і роботи промисловості. І населення, відповідно, також більше споживало. Нинішній рекорд відображає поточний стан енергосистеми, яка працює сьогодні нуль в нуль, тобто "ніс в ніс" на тих можливостях, які ми маємо. І ці можливості не є, на жаль, дуже оптимістичними. Похолодання прийшло буквально на декілька днів. До того, на період свят промисловість та бізнес скоротили споживання електроенергії. За рахунок цього можна говорити, що ми  не бачимо відключення електроенергії, яка могла би бути в цей період. Скоротили споживання приблизно на 30%. Промисловість до кінця року закрила свої плани по поставках, виробництву. Січень – досі святковий період, нічого не змінилося. Листопад був теплий, грудень був теж відносно теплий. Період похолодання припав на період свят, тому система його пройшла. За декілька днів економічна активність буде відновлюватися і можливо ми бачитимемо аварійну допомогу, яку братимемо. Адже ключовим фактором є робота промисловості електроенергії. 

Населення водночас збільшило споживання електроенергії, відбулись аварійні відключення населених пунктів: через поломки або погодні явища. Це також розвантажує енергосистему, бо споживач випадає. Крім того, включилися в роботу теплові електростанції, вони стали більше спалювати вугілля. І це проблема, оскільки вугілля біля 700 тисяч тонн, це мало, і його запасів має вистачити десь до початку березня, можливо на вже теплий період. В кращі часи ми виходили з опалювального сезону, коли було у нас 350-360 тисяч. 

Відключення електроенергії – це єдиний ефективний метод збалансування роботи електросистеми

– Наскільки населення і бізнес реагують на заклики від "Укренерго" економити? 

– Минулого року через ракетні удари електросистема суттєво страждала тому відключення були. Ми побачили, що "Укренерго" припинило свої заклики економити електроенергію до населення з середини листопада, коли почалося відключення електроенергії. Тобто це єдиний ефективний метод збалансування роботи електросистеми. Заклики до економії це добре, це виховання культури енергоспоживання та економії електроенергії, але споживач наздоганятиме споживання зважаючи на свої фінансові можливості. Щодо бізнесу і оцих закликів щодо виключення підсвітки – це дивує. Адже питання не в населенні, а питання в промислових споживачах, виробничих процесах, заводах. Вони великі, крупні компанії, які активно використовують електроенергію. І передусім вони повинні скорочувати обсяги споживання. 

Імпорт електроенергії для промисловості прикордонних зон

– До яких сусідів ми найчастіше звертаємося?

– Краще, коли в нас є власний ресурс: і теплові електростанції, і АЕС, і вугілля, і газ, і можна це все використовувати. Імпортуємо електроенергію ми завжди у Румунії та Словаччини. Але сказати, що імпорт електроенергії, який відбувається нині рятує ситуацію в енергосистемі – не можна, тому що імпортується менше одного відсотка. Це комерційна електроенергія для промислових споживачів. І цей обсяг відразу споживається в тих же прикордонних регіонах, куди вона заходить. Її, як газ, не можна прокачати по трубі чи, як вугілля, перевезти у вагоні: наприклад, в Суми чи Харків, в Дніпро чи Запоріжжя. Поки що нам вистачає цього обсягу. Коли відновиться робота промисловості більш-менш повноцінно, ми побачимо навіть при невеликих температурних провалах – мінус один-три градуси – залучення аварійної допомоги. В грудні ставили рамки для для скорочення споживання електроенергії для певних промислових об'єктів, щоб не допускати обмеження побутових споживачів. Ситуація не є такою простою. Теплі листопад, грудень та невелика частина січня дали можливість зберегти запаси і вугілля, і газозапаси, і можливість менше використовувати електроенергію в цілому для споживачів. Не було навантаження на підстанції.

Проблема в підстанціях залишається. Ракетні удари відбуваються на об'єкти у прифронтовій зоні. Самих ракетних ударів по підстанціях ми в цьому сезоні поки що не бачили 

– А як у прифронтових зонах, зокрема, на Харківщині, Херсонщині, Сумщині, частково в Дніпропетровщині, Запоріжжі вирішують цю проблему, коли є і атаки, і збої та порушення роботи енергосистеми?

– Там страждають саме теплові електростанції. Є два об'єкта, які перебувають практично на лінії фронту. В інших регіонах – Херсонській, Дніпропетровській Запорізькій області – через ракетні удари, обстріли страждають лінії електропередач. Навіть не підстанції, а трансформатори меншої потужності. Це точкові проблеми, і їх вирішують. Коли погода впливає – є відключення електроенергії у 500, 700, 1000 населених пунктів. Але сказати, що це критична ситуація – не можна, проблемою вона є для обленерго і Укренерго. Бо це додаткові витрати коштів через постійне здійснення ремонту. Але це не та ситуація, яка була в минулому році, коли, дійсно, обстріли були масові.

Генератор може забезпечити до двох діб гарантовано роботу подачі тепла в будинки 

– Наскільки генератори при котельнях рятують в цей період? 

– Ті генератори, якими були забезпечені теплокомуненерго, вони, в принципі, вирішують ситуацію. Тому що якщо є газ – а він є, він постачається стабільно і будемо сподіватися, що нічого не зміниться – тоді генератор може забезпечити до двох діб гарантовано роботу подачі тепла в будинки, щоб не було розриву виробництва тепла. Але далі все залежить від стабільної роботи самих генераторів, від якості обладнання, яке було придбане, бо воно часто йшло, як технологічна допомога. Більше 80% теплокомуненерго в Україні були забезпечені такими генераторами. Кривий Ріг – перший такий приклад. 

– А щодо ремонту – чи є всі необхідні ресурси?

–  Були накопичені запаси. Якщо порівняти з довоєнним періодом, то обладнання відновили приблизно на 60%. Є обладнання, якого просто немає на ринку, тому треба чекати замовлення, а є, яке просто не змогли купити, бо не було коштів.