Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів

Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів

Програма "єВідновлення" розширюється – запрацював механізм за зруйноване житло і власники житлових сертифікатів уже цього тижня почали робити перші бронювання. Про це розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Вона сподівається, що будуть і перші угоди купівлі-продажу нерухомості з використанням житлового сертифікату. "За першим етапом майже 50 000 заяв відпрацьовано за програмою "єВідновлення" за пошкоджене житло, 1713 заяв за програмою за знищене житло і житлові сертифікати" – повідомила голова парламентського комітету.  "1713 житлових сертифікатів – це понад 3 млрд грн, які держава надасть, щоб виконати свої зобов'язання з цього компенсаційного механізму", – запевнила Олена Шуляк. Також стартувало урядове експериментальне положення щодо зруйнованого житла на тимчасово окупованих територіях. Першим обрали в цьому експерименті місто Мелітополь.

0:00 0:00
10
1x

Олена Шуляк. Фото: сайт партії "Слуга Народу" 

"1713 житлових сертифікатів – це понад 3 млрд грн, які держава надасть, щоб виконати свої зобов'язання"

— Як у 2023 році реалізовувалася програма "єВідновлення" і "єОселя?  Які результати маємо станом на кінець року? Скільки людей до вас звернулися і скільки допомоги отримали конкретні люди?

У нас цей тиждень дуже радісний на події стосовно розширення програми "єВідновлення". Нарешті запрацював механізм за зруйноване житло і власники житлових сертифікатів вже цього тижня почали робити перші бронювання. Я сподіваюся, що ми побачимо і перші угоди купівлі-продажу нерухомості з використанням житлового сертифіката. І для нас було важливим запустити компенсації, пов'язані безпосередньо зі зруйнованим житлом. На сьогодні ми бачимо величезну кількість і заяв, і інформаційних повідомлень. У нас є і відповідна статистика: Донецька, Харківська, Херсонська, Київська, Чернігівська області. Це ті області, де найбільше зафіксовано саме не пошкодженого, а зруйнованого житла. Українці хочуть втілення трьох бажань: перше – це Перемога, друге – мати гідну оплату праці за свою роботу. Ну, і звичайно, мати власну, не пошкоджену домівку, щоб можна було туди повернутися. І ми зараз бачимо, що досить велика кількість українців, які перебувають за кордоном і в яких пошкоджено або зруйноване житло (в Україні), готові повертатися в Україну, коли буде вирішена їх житлова проблема. На сьогодні ми бачимо 1713 сформованих житлових сертифікатів. Це тільки перший крок. Сподіваємося, що їх буде сформовано і згенеровано набагато більше вже в наступному році. 1713 житлових сертифікатів – це більше, ніж 3 млрд грн, які на сьогодні держава надасть, щоб виконати свої зобов'язання з цього компенсаційного механізму. Активно продовжує працювати програма "єВідновлення", яка була запущена ще в травні місяці і яка стосувалася того, щоб виплачувати людям цільові гроші, які мають пошкоджене житло. Ми починали виплачувати по 200 000 грн. Зараз ця програма розширена. Можна отримувати до 350 000, якщо це пошкодження квартири, і до 500 000, якщо це пошкоджений приватний житловий будиночок. 

Ми цього року в парламенті ухвалювали зміни до основного закону, який запровадив компенсації за пошкоджене, зруйноване житло. І завдяки цим змінам з першого січня можна буде людям, які за власний кошт, не чекаючи, поки держава запустила компенсаційний механізм, зробили ремонт своїми силами, вони також будуть мати можливість отримувати їх, як і ці люди, які зараз отримують за пошкоджене житло – вони будуть мати можливість отримувати також компенсації. А в нас досить багато звернень стосовно цього. І, я сподіваюся, наступного року це буде такий ще один етап, який підключиться до реалізації "єВідновлення". 

Кейс тимчасово окупованого Мелітополя

Уряд ухвалив експериментальне положення. І зараз місто Мелітополь обране як експериментальне місто із міст, що перебувають під тимчасової окупацією. І зараз ті люди, які в Мелітополі мають зруйноване житло, вони будуть отримувати компенсацію за таке житло. Подивимося, наскільки там технічно можливо реалізовувати певні речі. І якщо все ок, цей експеримент пройде позитивно, то включить уряд і всі інші міста, які на тимчасово окупованих територіях знаходяться для, щоб люди – а це десятки тисяч людей, які на сьогодні зі зруйнованим житлом на тимчасово окупованих територіях – щоб у них також була можливість якнайшвидше долучитися до програми "єВідновлення". 

На сьогодні ми бачимо вже понад 575 000 інформаційних повідомлень стосовно руйнування пошкоджень житла. Ми бачимо, що за першим етапом майже 50 000 заяв відпрацьовано за програмою "єВідновлення" за пошкоджене житло, 1713 заяв за програмою за знищене житло і житлові сертифікати. І на сьогодні Міністерство відновлення разом з Міністерством цифрової трансформації працюють над тим, щоб запустити ще один важливий етап, який стосується того, що якщо зруйнований приватний будиночок, і людина не хоче отримувати житловий сертифікат, а хоче відбудувати, відновити будиночок саме на цій земельній ділянці. І я сподіваюся, що в січні-лютому точно Міністерство відновлення запустить уже цей механізм, коли людина зможе отримувати цільові гроші, які вона буде використовувати для того, щоб відбудувати цей будиночок саме на цій земельній ділянці, де таке житло було знищене. Також багато запитів саме від приватного сектору Київської та Харківської областей. І я думаю, що таку мрію українців ми також зможемо задовольнити в такий досить короткий проміжок часу. 

— Ви згадали про Мелітополь. Тобто у людей з тимчасово окупованих територій є шанс отримати гроші або відшкодування за житло, яке ще в окупації?

Ми на рівні основного закону прописали таку можливість. І коли почали вже імплементувати на рівні постанов уряду ухвалений закон, ми розуміли, що на сьогодні працює величезна кількість різних технічних засобів: можна користуватися і знімками з супутника, й інші технічні речі використовувати. Але для того, щоб пройти цей етап на практиці, обрали місто Мелітополь. Це було рішення уряду. Подивимося, як зараз будуть працювати комісії з цими технічними даними, щоб фіксувалося, що дійсно таке житло зруйноване? Думаю, що будемо вносити відповідні зміни також у законодавство. 

Бахмут та інші міста, вщент знищені російськими окупантами

На сьогодні, на жаль, у нас є такі міста, які вщент знищені. І там немає жодного вцілілого будинка. В нас було обговорення з бахмутською громадою, і це було на одному з таких обговорень саме ними запропоноване, щоб присвоювати такому місту, населеному пункту статус повністю знищеного. І щоб те саме для людей, для мешканців такої громади, щоб був більш скорочений і по термінах, і порядок підтвердження можливості отримання компенсації. Я думаю, що з урядом ми також пропрацюємо, щоб такі люди могли там якнайшвидше отримувати можливість отримати використання цього компенсаційного механізму. Але зараз працюємо на прикладі Мелітополя, дивимося, відпрацьовуємо всі моменти технічні, наскільки там комісія може зафіксувати, наскільки це можна підвантажити до реєстру пошкодженого і зруйнованого майна. Я нагадаю, що в нас зараз в Україні існує єдиний такий верифікований реєстр, єдине джерело інформації, де є всі дані про знищення і руйнування не тільки житла, але і взагалі про всі об'єкти будь-якої власності. І цей реєстр стане потім основою, коли ми будемо  отримувати репарації, коли буде йти процес відшкодування збитків. Тому зараз спостерігаємо, як впораємося на рівні Мелітополя і запустимо це для всіх людей, хто має таку проблему і має своє житло на тимчасово окупованих територіях.

Уражений російським обстрілом житловий будинок у Харкові (район Салтівка). Фото: commons.wikimedia.org

"Новим законом, новими змінами ми даємо можливість використовувати житловий сертифікат і в "єОселі"

— В Україні також діє іпотечна програма "єОселя". В її рамках є програма компенсації іпотечних кредитів. Як вона працює?

Парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні, щоб була можливість житлові сертифікати використовувати і в іпотечній програмі "єОселя". Я там також є першим автором. На сьогодні людина, в якої зруйноване житло, самостійно обирає і населений пункт, де вона хоче мати своє нове житло, свою нову домівку. Людина самостійно обирає і тип свого житла. Вона може обрати квартиру на вторинному ринку. Вона може обрати вже готовий  збудований будиночок. І, звичайно, ми даємо можливість, щоб людина могла використати свій житловий сертифікат, якщо вона вирішить проінвестувати в первинну нерухомість. І цим новим законом, новими змінами ми даємо також можливість використовувати житловий сертифікат і в іпотечній програмі "єОселя". Можливо ці житлові сертифікати можна буде використовувати, як такий перший великий внесок, щоб отримати потім житло під певні пільгові відсотки. А ми знаємо, що якраз військовослужбовці, їхні сім'ї отримують пільгову ставку 3%. Ми знаємо, що всі інші громадяни, певні категорії людей можуть отримувати пільгову ставку 7%. І розуміємо, наскільки зараз важливо державі підтримувати своїх людей, які залишилися без житла. А все для того, щоб вони все ж таки залишилися в Україні, працювали в Україні, створювали тут робочі місця, сплачували податки. Бо ми пам'ятаємо, що всі податки, які сплачує сьогодні український бізнес, йдуть на фінансування Збройних Сил України. А ті гроші, які нам надають сьогодні міжнародні партнери, не можуть використовуватися для армії. Українські податки українських підприємств якраз те, що треба, щоб підтримувати нашу армію, наше військо.