Ворог активізувався, але не має ресурсів для оперативного прориву — Грабський

Ворог активізувався, але не має ресурсів для оперативного прориву — Грабський

Всупереч активізації атак окупантів вони не мають засобів забезпечувати рівномірно всі ділянки фронту розв'язаної Росією війни в Україні. Це констатував сьогодні, 28 грудня полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський. "Ми бачимо активну ситуацію на сході та досить обмежену інтенсивність бойових дій на півдні, яка локалізована роботино-вербовським виступом та лівим берегом Дніпра", – зазначає військовий експерт. На його погляд, противник не має ресурсів здійснювати на сьогодні якісь масштабні дії з метою оперативного прориву української оборони. Загальне угруповання окупантів сягає приблизно пів мільйона осіб, каже фахівець. При цьому ворог має велику кількість артилерії та танків. Але значного нарощування немає, зауважує Грабський. І прогнозує: у наступні кілька тижнів війна триватиме як зараз: виснажливі бої з максимальним застосуванням артилерії з обох боків.

0:00 0:00
10
1x

Бойові дії на фронті розв'язаної Росією війни в Україні. Ілюстративне фото з відкритих джерел.

Мар'їнка стримала на 20 місяців противника. Він нею не зможе скористатися

— Чому Мар'їнка стала такою важливою для росіян?

Вона була для них важливою з 2014 року. І вони там ані на секунду не припиняли бойові дії. Мар'їнка була форпостом оборони України на Донбасі, прикриваючи напрямок на Курахово і подальший напрямок на Покровський, подальший вихід на Дніпропетровську область, на кордони вже Донецької області. Мар'їнка була кісткою в горлі для окупантів на цій ділянці східного фронту України. І саме тому противник докладав таких надзусиль протягом останніх 20 місяців, він відчайдушно атакував Мар'їнку, перетворивши її на місячний пейзаж. Там просто фізично немає де оборонятися, немає локацій, де можна обладнати опорний пункт, оборонну позицію. Тому ворог ліз, як сарана і хвилями обстрілював кожен сантиметр цієї території, щоби ліквідувати будь-яку можливість спротиву на цій ділянці фронту. Для чого потрібна їм Мар'їнка? Для подальшого просування на Курахово – а там 11 кілометрів – де є важливий енергетичний об'єкт в цьому районі і створення певної потенційної загрози для Вугледару, який є критично важливим пунктом нашої оборони. Бо вугледарський виступ дозволяє нам розглядати можливості проведення наступальних операцій по напрямку на Волноваху і допомагати проводити наступальні операції в районі Бердянська. Противник, переважаючи нас кількісно, має змогу концентрувати на якомусь окремому напрямку, на невеликій ділянці фронту досить суттєві сили, щоби прорватися. Чи виконала  Мар'їнка свою задачу? Так, виконала. Вона стримала на 20 місяців просування противника. Там наші оборонці завдали такого ураження противнику, що я маю певні сумніви, що після Мар'їнки противник зможе ще кудись проходити. Навіть те, що Мар'їнка зруйнована настільки, що там не можуть оборонятися наші війська означає те, що там і не можуть закріпитися і російські війська. Це подвійна "піррова перемога" російської армії, коли вони зруйнували те, що змогли зруйнувати, але вони цим також не можуть скористатися.

Часто противник виконує політичне замовлення

— Чи можна спрогнозувати інтенсивність дій?

Інтенсивність боїв може зменшитися. Ми маємо із вами приклад Бахмута. Вони завмерли десь на півроку. І тільки зараз останні півтора-два місяці інтенсифікували свої бойові дії. Вони можуть настільки знесилити свій бойовий потенціал, що говорити в найближчий час про подальше активне просування противника було б занадто оптимістично і недоречно. Задача оборонної операції військ полягає у знешкодженні максимальної кількості сил противника, що ми і робимо зараз як на Авдіївському, так і на Мар'їнському напрямку. Чи може противник найближчим часом зосередити серйозні сили, щоб активно просуватися в напрямку Курахового? Сказати складно. Бо часто дії противника виходять за межі військового аналізу, тому що вони виконують політичне замовлення, не рахуючись із втратами. Валерій Залужний сказав, що було припущення, що після такої кількості втрат противник змушений буде зупинитися. І з військової точки зору так мало бути. Але тут йдеться про політичне замовлення. Вони не рахуються із втратами і вони будуть кидати всі доступні ресурси. 

Немає у ворога засобів забезпечувати рівномірно всі ділянки фронту

— На інших ділянках у ворога менше можливостей?

Немає в них таких засобів, щоби забезпечувати рівномірно всі ділянки фронту. Ми бачимо досить активну бойову ситуацію на сході від Куп'янська до Вугледара. Ми маємо, порівняно зі східною ситуацією, досить обмежену інтенсивність бойових дій на півдні, яка локалізована локаціями роботино-вербовського виступу та лівим берегом Дніпра. Тут противник веде окремі бойові дії з метою витіснити нас із роботинського виступу і вибити наші маневрові підрозділи із лівого берега Дніпра. На решті ділянок південного фронту ми не бачимо такої надзвичайної активності. Якщо ми говоримо про східний напрямок, який інтенсивніший щодо ведення бойових дій, ми бачимо, що і там противник не тисне рівномірно вздовж всієї лінії фронту. Він визначив для себе певні напрямки, на яких намагається просуватися. Це Куп'янський, Сватівський, Лиманський напрямок. Тривають бойові дії на північі та на півдні від Бахмута. І це все. Противник не має ресурсів здійснювати на сьогодні якісь масштабні оперативні дії з метою оперативного прориву нашої оборони. Вони використовують звиклу для нас тактику масового використання піхоти. Ситуація під Авдіївкою, за деякими даними, свідчить про те, що противник почав більше використовувати техніку, бо піхоти банально не вистачає. Говорити про спроможність противника вести активні бойові дії на всіх напрямках було б несправедливо. Щодо обмеження у використанні снарядів: боєприпаси завжди були, є і будуть дефіцитом на лінії фронту, незалежно від того, скільки їх передають. І встановлюються певні норми витрати боєприпасів для оборонних операцій, що можуть виглядати значно меншими в порівнянні з наступальними. За словами міністра фінансів Марченка ми витрачаємо 5 мільярдів грн щодня на ведення бойових дій. 

Зруйнована російськими окупантами Мар'їнка Донецької області. Фото: Сухопутні війська ЗСУ/Facebook

— Щодо сил, які присутні з боку ворога на цих ділянках фронту: чим вони підкріплюють зараз свої сили?

Ми маємо всі дані про їхню укомплектованість. Загальна кількість військ противника, яка діє на цьому напрямку, доходить приблизно до пів мільйона – 480-490 тисяч. Якщо сюди додати 30 тисяч людей із Росгварії, яка воює в тилах із українськими партизанами і українським національним спротивом, ФСБ та інші силові структури Росії, то назбирається пів мільйона особового складу. Ми говоримо про велику кількість артилерії та танків. Ворог втратив можливість нарощувати великими темпами кількість танків внаслідок високого рівня втрат. По артилерії вони ще мають можливість висувати із глибини Росії окремі типи цього озброєння. Але говорити про значне нарощування сил та засобів не доводиться. На наступні кілька днів або тижнів ми можемо говорити про те, що війна буде тривати в тому форматі, в якому вона йде зараз: виснажливі бої з максимальним застосуванням артилерії з обох боків.

— Морська піхота Каспійської флотилії. Що це?

Це як ударні підрозділи, так і підрозділи забезпечення оборони приморських територій. Ворог може виділити із каспійського напрямку один чи два батальйони тактичних груп. Вони кидають в Україну все, що можуть підібрати.  

Мар'їнка, Авдіївка, Куп'янськ — логістика

— Щодо логістичних шляхів ворога?

Бойові дії ведуться на території України. Ми маємо більш розгалужену мережу автомобільних та залізничних шляхів, які неможливо фізично уразити всіма наявними силами та засобами. На південному напрямку щільність мережі менша. На сході противник має можливість нарощувати свій бойовий потенціал. Ми маємо обмеження щодо застосування західного озброєння та бойової техніки по території РФ. Ми знаємо про логістичну базу і зосередження сил логістики в районі Уразового і Валуйок,  сил та засобів противника в районі Ростова, розташування пускових майданчиків у Краснодарському краю та десятків інших локацій. Противник може маневрувати своїми силами та засобами. 

Сергій Грабський. Фото: "Міст Онлайн" 

— Щодо місцевості Мар'їнки та Авдіївки? 

У Мар'їнці рівна поверхня. Є певні терикони, але це досить умовний об'єкт, на якому можна закріпитися. Тому переміщатися великою кількістю техніки тут можна, на відміну від Авдіївки, де ситуація іншого рельєфу та індустріальних об'єктів. Противник намагається відчайдушно прорватися в район Коксохіма (Авдіївський коксохімічний завод – ред.), який використовується аналогічно "Азовсталі" у Маріуполі. У Мар'їнці такого немає. І оборона у 20 місяців є видатною заслугою і подвигом наших оборонців. Так, географія має значення при плануванні бойових дій. 

— Куп'янський напрямок… 

Ситуація залишається надзвичайно складною. Противник сюди може швидше доставляти ресурси і додаткові підрозділи із РФ задля продовження бойових дій на цьому напрямку. Вони йдуть вздовж залізниці. В районі Дворічної та Синьківки точаться важкі бої. Противник приділяє увагу Синьківці, щоби прорватися до Куп'янська. Щільність наших військ на Куп'янському напрямку є досить високою. Ситуація стабільно важка, але контрольована. Противник завдає артилерійські та ракетні удари, використовує тактичну авіацію і задіює мобільні штурмові групи піхоти, які безперервно атакують наші позиції.       

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
Росія не здатна замінити збитий Ту-22М3 — генерал Романенко
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак