Середньомісячна температура вересня становитиме в Україні 15-19°C — Гідрометцентр

Середньомісячна температура вересня становитиме в Україні 15-19°C — Гідрометцентр

Від сьогодні, 30 серпня, спека в Україні спадає, констатує синоптикиня Укргідрометцентру Діана Кривобок. За попереднім прогнозом, середньомісячна температура вересня становитиме в Україні 15-19°C. Це не чергові рекорди, а трішки вище за норму – на 1-2°C, зазначила синоптикиня в ефірі Українського Радіо. Частішатимуть опади.

А 29 серпня в більшості регіонів України знову було побито температурний рекорд. Зокрема, у Києві повітря після полудня прогрілося до +35,9°С, що на 2,2°С вище попереднього максимального показника 1992 року. Про це повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Срезневського. Червень був прохолодним як для літнього місяця, а серпень доволі спекотний. Таким чином усе вирівнюється, зауважує Діана Кривобок.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Image by Valentin from Pixabay

Тропічні маси африканського походження Україну залишають

29 серпня знову було побито температурний рекорд: ми знову зафіксували рекордні значення за історичними попередніми спостереженнями в більшості західних областей, Вінниці, Чернівцях, Миколаєві, Хмельницькому, Тернополі, Львові, Києві, розповіла Діана Кривобок. Це було спричинено тим, що територія України перебуває під впливом тропічних повітряних мас африканського походження. Це поле підвищеного тиску, відсутність вітру та хмарності. 

Але тропічні маси африканського походження не затримаються – сьогодні (30 серпня) почала змінюватися синоптична ситуація в західних областях, констатує синоптикиня Укргідрометцентру. Там поступово надходить атмосферний фронт, тривають дощі з градом та шквалами. Температура там поступово знижується. Цей фронт буде переміщуватися із заходу на схід. Триватимуть опади в центральній, північній, північно-східній частині України. Температура знижуватиметься, прогнозує синоптикиня.

Чи буде оксамитовий сезон?

Початок вересня починатимуеться з доволі теплих температур, розповідає Діана Кривобок. "Надалі пройдуть опади. До кінця вересня поступово триматиметься осіння температура. За попереднім прогнозом середньомісячна температура становитиме 15-19°C. Це трішки вище за норму – на 1-2°C. Від сьогодні в західній частині спостерігаються короткочасні дощі із грозами, в окремих районах град та шквали 15-20 м/с. У Житомирській, Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях пройдуть короткочасні дощі із грозами. Це початок вересня. Але потім синоптична ситуація знову зміниться і дощі переважатимуть лише у Карпатському регіоні, місцями на Лівобережжі. Зараз скупчення опадів є у західних областях та у Карпатах", – зазначає синоптикиня.

У природі все збалансовано, каже Діана Кривобок. Червень був прохолодним як для літнього місяця, а серпень доволі спекотний. Таким чином усе вирівнюється, вважає вона.  

А у вересні ми матимемо літню погоду – не спекотну, теплу і посушливу. Температура у жовтні й листопаді поступово знижуватиметься. Ночі ставатимуть холоднішими. Будуть опади. Осінь за попередніми прогнозами не передбачається занадто холодною. Буде сприятливою саме для осіннього періоду, уточнює синоптикиня.

Що у нас відбувається із гідрологічним режимом? Річки поступово пересихають…

Це пов'язано не тільки із опадами, відповідає на запитання Діана Кривобок. "Тут більше впливає людський фактор. Бо раніше не було таких виробництв на річках та озерах. Є такі дні, коли випадає місячна норма опадів за один день чи кілька днів. А потім довго немає опадів. Опади все одно залишаються в межах минулих років. Все перебуває у балансі", – резюмує синоптикиня.

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Знищення лісосмуг призведе до пилових бур в Україні — еколог
Пил із Сахари залишає Україну, температура повертається до квітневої норми — синоптикиня
Зареєструватися ФОПом легко, а знятися з обліку складніше — Продан
В умовах тривалих і сильних морозів обов’язково будуть відключення електроенергії — Корольчук
Вплив війни на довкілля та зміна клімату – це дві проблеми, які нині стоять перед людством – Хлобистов