В умовах тривалих і сильних морозів обов’язково будуть відключення електроенергії — Корольчук

В умовах тривалих і сильних морозів обов’язково будуть відключення електроенергії — Корольчук

Сьогодні на українську енергетику більше впливають погодні умови, аніж ракетні обстріли з боку Росії, зазначив в ефірі Українського Радіо експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Він пояснив, що теплові та гідроелектростанції досить виснажені, зокрема й роботою в літній період, тож в пікові періоди за несприятливих погодних умов не зможуть виробляти  достатній об’єм електроенергії. "В період морозів ми стаємо енергодефіцитною країною, нам не вистачає потужностей", — констатував Корольчук, проте додав, що йдеться саме про сильні або тривалі морози. "Якщо буде просто теплий період, як в листопаді та грудні, то ми можемо пройти його без відключень електроенергії".

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Слово і діло

"Зараз на енергосистему більше впливають погодні умови, аніж ракетні обстріли"

Після масованого обстрілу вчора, 2 січня, в енергосистемі частково були відключення. Яка ситуація в енергетиці зараз? Де є пошкодження і наскільки вони критичні?

Немає підстав вважати, що ракетні удари, які завдавалися протягом вчорашнього дня, мали ціллю енергетичні об’єкти і що вони завдавали шкоди енергетичним об’єктам. По аналогії з минулим роком, це в першу чергу підстанції — об’єкти, які відповідають за передачу електроенергії від виробника до споживача. Мова йшла про те, що (і Укренерго фактично про це заявили) це пошкодження повітряних ліній. Залишки ракет чи самі ракети могли потрапляти і перебивати ці лінії електропередач і це в першу чергу вплинуло на відсутність електропостачання та його нетривале відновлення. Тому поки що не можна говорити про те, що ракетні удари впливають на роботу енергосистеми. Більше впливають погодні фактори: в листопаді та грудні — позитивно, бо листопад був надзвичайно теплим, а грудень не був по-зимовому холодним. Попри це, коли прийшли похолодання, ми бачили, як практично  через день Укренерго залучало аварійну допомогу. Ми постійно бачили вихід в ремонт блоків теплових електростанцій і це також додаткове навантаження. Тому зараз похолодання, яке очікується, покаже більше.

Ракетні удари в будь-якому випадку є небезпечними, вони створюють ризик для енергосистеми, тому що якщо вони будуть завдаватися по підстанціях, то принесуть більшої шкоди, ніж в минулому році, тому що не всі підстанції не були відновлені повноцінно.

"При невеликому морозі ми будемо змушені брати аварійну допомогу"

А наскільки ми готові витримати сильні морози без обстрілів?

Перший морозний зимовий період, який очікується через декілька днів і триватиме менше тижня, покаже умовно стійкість енергосистеми до морозів. Ми можемо побачити навіть відключення енергопостачання. Проте те, що нас зіграє на руку в січні, — це скорочення енергоспоживання промисловістю. Адже промислові об’єкти зазвичай до кінця року виконують свої плани, а в січні наступає затишшя. Промисловість вже споживає менше електроенергії і це може допомогти нам проскочити цей період, бо він морозним буде невеликий період  за прогнозом погоди. Плюс будуть не такі морози, як були, наприклад, в лютому 2022 року і в лютому 2021 року, коли вночі були морози по -20. Тоді ми були змушені імпортувати електроенергію із Білорусі, бо не могли без цього обійтися. Тому й зараз при невеликому морозі ми будемо змушені брати аварійну допомогу, а її не буде вистачати надовго. Все впирається в пропускну здатність і можливість Польщі, Румунії, Словаччини постачати електроенергію в цей період. Представники Укренерго визнають, що не у всі періоди, коли нам була необхідна маленька аварійна допомога, ці країни могли її надати. Має бути стабільний імпорт електроенергії, але не так, як нам пропонують викуповувати його на біржі. Це мають бути довгострокові контракти на певний обсяг електроенергії. Тоді ми гарантовано знаємо, що не замерзнемо взимку, отримаємо цю електроенергію, а Польща, Румунія чи Словаччина виконають цей контракт. Поки що, на жаль, такого немає.

Зараз же нам пропонують тимчасовий варіант купівлі електроенергії на біржі. Вона там й дорожча, тому купувати її там невигідно.  

"Сьогодні в період морозів ми стаємо енергодефіцитною країною, нам не вистачає потужностей"

А як ситуація з власним виробництвом в Україні?

Минула зима була теплою і навіть попри ракетні обстріли ми йшли "нуль в нуль", як і зараз. Того обсягу електроенергії, яким ми виробляємо, потужностями в три атомні станції, дев’ять блоків без ЗАЕС та теплові, гідроелектростанції, вистачає на період середніх морозів -5-7. А все, що більше, — більші холоди, більші періоди морозів — буде вилазити нам боком, нам не буде  вистачати електроенергії. Сьогодні в період морозів ми стаємо енергодефіцитною країною, нам не вистачає потужностей. В цьому сезоні гідроелектростанції, які відіграли величезну роль, злили, використали багато води в літній період. Коли ремонтували атомні електростанції, теплові електростанції мали більше працювати, спалювати більше вугілля, але вони цього не зробили. І ГЕС використали дуже багато води і в зимовий період ввійшли з дефіцитом ресурсу. Тож коли буде кризова ситуація, будуть морози і буде необхідність виробити додатковий обсяг електроенергії в піковий період, ГЕС цього просто не зможуть зробити. 

Тож варто орієнтуватися, що в пікові години можуть бути відключення?

Я залишаюся при думці, що, на жаль, енергосистема в такому стані, що нам не вистачає маневрових потужностей. Теплові і гідроелектростанції підвиснажені і в умовах тривалих холодів ми обов’язково будемо мати відключення електроенергії. Але це за умови, що зима буде звичайна зі звичайними холодними температурними режимами. Якщо буде просто теплий період, як в листопаді та грудні, то ми можемо пройти його без відключень електроенергії. 

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв