"Штрафи великі" — Гетманцев про покарання з 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів

"Штрафи великі" — Гетманцев про покарання з 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів

З 1 жовтня в Україні повертають штрафи за торгівлю без касових апаратів – і штрафи є великими. Про це попередив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій/ програмні реєстратори розрахункових операцій/ (РРО/ПРРО, "касовий апарат"). Повернення штрафів передбачив ухвалений Верховною Радою закон, який набув чинності 1 серпня нинішнього року.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

 

"Що стосується перевірок платників податків, то я хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені", – наголосив Данило Гетманцев. Якщо говорити про планові перевірки бізнесу, тобто звичайний контроль, який був до війни, уточнює голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, то вони відновлені не у повному обсязі. "Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства. Ми забезпечимо законну діяльність "білих" операторів і ліквідуємо чорних". 

Данило Гетманцев. Фото: ФБ-сторінка Данила Гетманцева

Що стосується електронної акцизної марки, то вона запрацює з 1 січня 2026 року, уточнив Данило Гетманцев. Тому що там задіяне складне програмне забезпечення та задіяні чималі інвестиції.           

Як штрафуватимуть із 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів?

Уповноважена законом здійснювати перевірки використання РРО або ПРРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень Державна податкова служба (ДПС). Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

►Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями

►Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.