Росія використовує 32 бомбардувальники-ракетоносії Ту-95МС— авіаексперт

Росія використовує 32 бомбардувальники-ракетоносії Ту-95МС— авіаексперт

Російські агресори вчинили сьогодні, 26 липня масовану ракетну атаку території України, запустивши 36 ракет із восьми стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Про це повідомили Повітряні Сили ЗСУ. Крім того окупанти завдали удару винищувачами МіГ-31К, які запустили чотири ракети Х-47 "Кинджал". ППО України збила 36 ракет. Військово-космічні сили РФ мають близько 60 бомбардувальників Ту-95МС. Але здатні виконувати бойові завдання 32 із них. Про це розповів Українському Радіо авіаексперт, співробітник Державного музею авіації ім. Антонова Валерій Романенко. Він оцінив потенціал Росії стосовно стратегічних бомбардувальників-ракетоносіїв.

0:00 0:00
10
1x

Ту-95МС. Фото: commons.wikimedia.org

Ту-95 планують використовувати до 2040 року

Зараз Військово-космічні сили РФ мають на озброєнні два типи стратегічних бомбардувальників-ракетоносіїв Ту-95мс та його модифікацію Ту-95мсм; надзвуковий бомбардувальник Ту-160; дальні бомбардувальники Ту-22м3, які зараз модернізуються до стандартів Ту-22м3м під ракети Х-32. Такими ракетами завдавали удари по півдню України. Загалом Росія має досить багато літаків Ту-95, констатує Валерій Романенко: 42 літаки моделі Ту-95мс і ще до 20 модернізованих Ту-95мсм. Вони вироблялися з 1979 по 1992 роки. Авіаексперт розповідає, що їх планують використовувати до 2040 року, тому модернізація триває. "Цей літак несе 8 ракет Х-101, які запускають по Україні. Всі ракети підвішені на зовнішній підвісці. Тому він нагадує у великих розмірах АН-2: одне крило власне, а от крила від ракет Х-101 створюють ще одне крило. Це аеродинамічно страшне видовище. Через це літак має великий лобовий опір, що зменшує дальність та підвищує витрати пального. Але росіяни із цим погодилися, бо іншого варіанту не мають".

"Ту-95 особливо не жаліють"

Авіаексперт наголошує, що дальність "високоточної" ракети Х-101 становить до 5 тисяч км, літак несе на борту до 450 кг вибухівки. "Вона має не лише навігаційну систему і систему орієнтацій супутникового GPS, а ще й додаткову систему орієнтації поверхні. Ця система володіє спеціальними об'єктивами, весь час сканує поверхні під собою і порівнює із картинками, які є в "бібліотеці" цієї ракети. За рахунок цього вона визначає об'єкт, який їй потрібно вразити. І ракети весь час модернізуються". Також ці літаки можуть піднімати ядерний варіант ракети Х-102. Водночас, зауважує фахівець, старі літаки здатні нести лише ракети Х-555, що мають дальність 1,5 тисячі км, але зараз їх використовують як "болванки". Ту-95 особливо не жаліють, констатує Валерій Романенко.

Є дві дивізії дальньої авіації Ту-95мс

Військово-космічні сили РФ мають дві дивізії дальньої авіації Ту-95мс, каже авіаексперт: у місті Енгельсі (Саратовська область), куди влучали безпілотники, та в Амурському краї на аеродромі Українка. Він розташований за 100 км від китайського кордону. Після удару дронами по Енгельсу частина літаків була перекинута в Амурський край, а частина перебазувалася в район міста Оленегорська Мурманської області, звідки вони стартують. Там розміщені й дозаправники, розповідає Валерій Романенко. 

Здатні літати 32 Ту-95

Що стосується надзвукових стратегічних бомбардувальників Ту-160, то їх є 17 одиниць, 2-3 з яких перебуває на модернізації. Росіяни їх бережуть, зазначає авіаексперт. А відносно Ту-95мс і Ту-95мсм, то росіяни повідомляли, що цих бортів є близько 60 одиниць. Але виконують бойові завдання 32 борти, резюмує Валерій Романенко. 

Валерій Романенко. Фото: Євген Руденко

Удари по Енгельсу

5 грудня минулого року дрони атакували відразу два російські військові аеродроми, віддалені від лінії фронту в Україні на 500 і 700 кілометрів. На аеродромі "Енгельс-2" біля Саратова, де базуються стратегічні бомбардувальники-ракетоносії, які атакують Україну, було пошкоджено два літаки Ту-95. На аеродромі Дягілєво біля Рязані, за даними Міноборони Росії, загинули троє військовослужбовців.

26 грудня атака на стратегічну авіабазу біля Саратова повторилася. У Міноборони РФ заявили, що над аеродромом було збито безпілотника, уламки якого вбили трьох військовослужбовців на землі. Українські військові назвали вибухи в Енгельсі "наслідком російської агресії". На думку військових експертів, для ударів по аеродромах у глибокому російському тилу могли бути використані доопрацьовані Україною радянські розвідувальні безпілотники Ту-141 "Стриж".