Кімната між двома стінами не гарантія порятунку життя в разі прильоту — ДСНС

Кімната між двома стінами не гарантія порятунку життя в разі прильоту — ДСНС

Кімната між двома стінами не є гарантією порятунку життя в разі прильоту в будинок ракети. Це зауважив в ефір Українського Радіо пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий. Адже якщо йдеться про панельний будинок, то він може скластися від влучання ракети як картковий і мешканці тоді опиняються під завалами. Гарантією є лише укриття. Пресофіцер дав поради на випадок, якщо людині не пощастило й вона опинилася під завалами внаслідок повітряного удару російських загарбників.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Інформаційне агентство "Великий Київ"

Врятують укриття, паркінги, підземні переходи, підвали

Не треба нехтувати сигналами повітряної тривоги, вкотре нагадує пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий. Треба постійно дбати про себе та свої рідних. "Хоча всі вже втомилися, ми все одно під час повітряної тривоги йдемо в найближчі укриття або споруди подвійного призначення: паркінги, підземні переходи, підвали. Всі ці укриття розраховані на доступність. Вони можуть бути в сусідніх будинках". Щодо кімнат між двома стінами, загального коридору, то це не гарантія порятунку життя під час прильоту, каже Олександр Хорунжий. Ці місця підвищують шанси на порятунок людей, бо розташовані далі від вікон та зовнішніх стін. "Якщо перша стіна бере на себе основний удар, то друга захищає від уламків". Але якщо йдеться про панельний будинок, то він може скластися від влучання ракети як картковий і мешканці тоді опиняються під завалами. Коли лунає повітряна тривога, чути звуки мопедів і немає можливості спуститися в укриття, то треба відійти від вікон, перейти в загальний коридор чи тамбур. Це захистить від уламків. "Не можна знімати моменти влучань ракет, БПЛА, особливо роботу нашої ППО. Це заборонено законодавством і за це передбачено кримінальну відповідальність", — нагадує пресофіцер ДСНС. 

Ілюстративне фото myvin.com.ua

"Якщо ти вижив, тобі мають допомогти"

Першою на місце прильоту прибуває служба "101": рятувальники, ДСНС, Національна поліція, зазначає Олександр Хорунжий. Після прибуття оцінюється обстановка, рятувальники починають рятувати тих, кого бачать, хто перебуває поряд і кому вже зараз потрібна допомога. Використовують автодрабини та іншу допоміжну техніку, проводять розбір завалів, організовують хвилини тиші, щоби почути людей, які перебувають під завалами. 

"Якщо ви опинилися під завалами, треба оцінити обстановку: якщо ти вижив, значить тобі мають допомогти. За можливості потрібно подавати сигнал: можливо дзвінком із мобільного телефону в службу порятунку, можливо підсвітити ліхтариком, кричати, стукати". Після 30 хвилин роботи рятувальники влаштовують хвилину тиші, звертає увагу на цей момент пресофіцер ДСНС. Є навіть геофони, пристрої, які підвищують чутливість прослуховування під завалами. Ними активно користувалися у Туреччині під час рятувальної операції після землетрусів. "Намагайтеся вивільнити руки та ноги з-під завалів. Якщо частину тіла затиснуло, треба масажувати її вище затиснутої, аби був кровообіг, слід підтримати циркуляцію крові. Якщо відчуваєте, що конструкції рухомі, краще нічого не чіпайте і не намагайтеся їх розбирати самотужки. Якщо ви під завалами, до вас йдуть рятувальники", — резюмував Олександр Хорунжий.