"Якщо побороти корупцію на митниці і в податковій, можна залучити до 100 млрд гривень для військових" — Клименко

"Якщо побороти корупцію на митниці і в податковій, можна залучити до 100 млрд гривень для військових" — Клименко

Верховна Рада України підтримала закон, який передбачає щомісячні виплати військовим та продовження відпустки під час воєнного стану. Кошти на покриття заробітних плат для військовослужбовців відповідно до нового закону, яких наразі немає в бюджеті, можна знайти, якщо перекрити корупційні потоки на митниці, в податковій, а також на низці державних підприємств, переконана народна депутатка України, перша заступниця голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко. Таким чином в український бюджет можна залучити до 100 млрд гривень.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Мінфін

"Ми годуємо свою армію самі"

"Я думаю, що це гарний закон хоча би тому, що він вирішує для великої кількості категорій військових їхні поточні питання, які накопичувалися півтора роки. Звичайно, він не дає всім по 30 тисяч гривень, як це було до цього. Але, наприклад, інструкторам, які зараз активно тренують наших бійців він додає від 15 до 30 тисяч гривень, для поранених, які знаходяться на лікуванні — він забезпечує щомісяця 20100 гривень. Також в цьому законопроєкті значно поліпшені умови для строковиків, вони будуть отримувати 6 тисяч гривень. Також курсанти, які отримували 600-800 гривень на руки, матимуть доплату в розмірі 2300 гривень для того, щоб вони могли себе хоч якось достойно почувати. Крім того, військові можуть брати відпустки, зокрема, додаткові 10 днів — за сімейними обставинами, які можуть бути розділені протягом року", — розповіла Юлія Клименко.

Вона додала, що народні депутати, безумовно, хочуть повернути всім військовослужбовцям по 30 тисяч гривень, проте бюджет України вкрай обмежений: "Ми годуємо свою армію самі. Нам не дають гроші, кредити чи гранти для того, щоб платити заробітну плату військовим. Все, що економіка України заробляє, всі податки, які ми платимо, в 100 % йдуть на заробітні платні військовим та на їхнє утримання. Тому ми воюємо майже за свій рахунок, якщо не рахувати зброю, яку отримуємо від міжнародних партнерів безкоштовно".

"Ті, хто знаходяться на "нулі", як говорять вони, отримують 100 тисяч гривень. Це вони отримували й жодним законом чи постановою КМУ ці суми не забиралися. Але в нас була частина сил оборони і безпеки, які, будучи на блокпостах на Закарпатті, теж отримували 30 тисяч гривень, як і ті люди, які знаходяться, наприклад, в Сумській області, до яких дотягуються і С-300, їх обстрілюють регулярно. Я думаю, що це несправедливо й так не повинно бути й не буде. Проте це не питання законодавства, це питання розподілу. ВРУ виділяє, наприклад, 2 чи 200 млрд гривень, далі вони надходять до Міністерства оборони і вже Міноборони розподіляє ці кошти через начальників фінчастин. Тому в нас є велика проблема між Міноборони, правильно навченими начфінами та правильним розподілом заробітної платні, а також різних доплат для наших військових", — зазначила Клименко.

За словами народної депутатки, коли кошти "опускаються" вниз до начфінів, вони дуже часто втрачаються: "Або начфіни не навчені, або Міноборони неправильно розподіляє, або не проводять роз’яснювальну роботу, як треба нараховувати зарплату військовим. В нас є велика проблема не так з відсутністю грошей, які надходять до армії, як з їхнім розподілом. І це можна виправляти виключно контролем з боку Міноборони та Генштабу, а також навчанням начфінів, оскільки багато з них роблять банальні помилки".

Корупція з’їдає 70-100 млрд гривень

За словами голови податкового комітету ВРУ Ярослава Железняка, для повернення виплат у 30 тисяч гривень військовим, необхідно додатково 152,4 млрд гривень. Оскільки закон не передбачає джерел фінансування виплат, це, як заявили у МВФ, може призвести до зростання дефіциту бюджету в 2023 році.

"Це, безумовно, правда, в нас дійсно немає грошей для повернення 30 тисяч виплат. Але якщо ми перекриємо корупційні потоки на митниці, в податковій, багатьох державних підприємствах, впевнена, що як мінімум 70 млрд ми знайдемо, а можливо й до 100. І в нас буде розрив дефіциту бюджету тільки 50 млрд. Але, на жаль, цим ніхто не займається", — підсумувала Юлія Клименко.