Борги українців за комуналку становлять фантастичну цифру 140 мільярдів гривень — Попенко

Борги українців за комуналку становлять фантастичну цифру 140 мільярдів гривень — Попенко

Борги українців за комуналку становлять фантастичну цифру 140 мільярдів гривень, стверджував Українському Радіо експерт, засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. "Нас запевняють, що ми нині сплачуємо 2,64 гривні за кіловат, а повинні сплачувати 5-6. Проте ніхто не бачив жодної офіційної цифри", – каже Попенко. За його твердженням, жодна приватна компанія не задокументувала чітко цю "різницю", неможливо зрозуміти, з чого складаються ці 5-6 гривень. Олег Попенко висловив свою оцінку формування тарифів в Україні на електрику та воду.

Українське Радіо готове навести позицію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), якщо вона забажає відреагувати на твердження Олега Попенка.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ЕnergyX 

"Усі ці розмови не підкріплені розрахунками" 

"Як на мене, альтернатива подорожчанню завжди є", – стверджує Олег Попенко. "В енергосекторі, на жаль, усе дуже запущено й заплутано. Приміром, є така компанія – Центренерго. Вона займається виробництвом електроенергії з вугілля. І хронічно збиткова. За її керівниками тягнеться цілий шлейф кримінальних справ. Незрозуміло навіть, як почати розплутувати цей багаторічний клубок махінацій. А якби вдалося розплутати? Може, завдяки наведенню порядку ми змогли б уникнути підвищення цін? Зникли б проблеми з тією сумнозвісною "різницею", про яку нам завжди говорять виробники електроенергії. Буцімто вона, електроенергія, за замовчуванням набагато дорожча, ніж платить за неї населення. Як не дивно, усі ці розмови не підкріплені розрахунками. Нас запевняють, що ми нині сплачуємо 2,64 гривні за кіловат, а повинні сплачувати 5-6. Проте ніхто не бачив жодної офіційної цифри. Жодна приватна компанія не задокументувала чітко цю "різницю". Неможливо зрозуміти, з чого складаються ці сумнозвісні 5-6 гривень. Зате прекрасно відомо, що геть усі посередники – обленерго – максимально прибуткові організації. Геть усі, окрім тих, які були розташовані на півдні чи сході країни. Прибутки ж решти обленерго величезні. Вони офіційно входять у ТОП-50 найбільших платників податків. По суті, вони – ті щасливчики, які нарощують доходи навіть під час війни! І паралельно звертаються до зубожілого населення з натяками, що їм мало. Кому ж потрібно допомагати: багатим компаніям чи бідним споживачам? Контроль над обленерго та їхніми апетитами – це зона відповідальності НКРЕКП. Ця комісія повинна стежити за їхніми фінансовими планами і зобов’язаннями. Але, на жаль, серйозного контролю і перевірок ми не бачимо. Буває, що їх штрафують на 18 або 50 тисяч гривень, але ж це просто сміх. Компанія, яка показує прибуток 100-200 мільйонів гривень, такого покарання і не помітить". 

Олег Попенко. Фото: ФБ-сторінка

"Неплатників набереться величезна армія" 

Олег Попенко вважає, що підвищення вартості електроенергії для населення напряму не впливає на інші комунальні тарифи. Проте дуже передбачуваним є підвищення ціни електроенергії для бізнесу. Це, в свою чергу, потягне в бік зростання тарифи водоканалів і постачальників тепла. "Треба дочекатися 1 липня. Цього дня НКРЕКП може ухвалити рішення щодо підвищення тарифів на воду. Це дуже імовірно, адже про таке рішення давно говорять, і воно вже чотири рази переносилося. Нас запевняють, що в середньому тариф зросте на 30-32 відсотки. Але я гадаю, що більшість водоканалів задеруть ціни набагато вище. Йдеться про 50-60 відсотків, і це ще не межа. Для деяких особливо жадібних межею будуть усі 100 відсотків. Улітку люди зазвичай намагалися якось розплатитися з боргами. Але це була традиція мирних часів, коли громадяни прагнули бути сумлінними платниками. Тепер же картина інша, і підвищення тарифів призведе до стрімкого накопичення боргів. Це аксіома під час війни. Навіть попередній рівень комуналки для українців непідйомний. Люди втратили роботу. А той, хто працює, бачить тільки зростання цін, аж ніяк не зарплати. Коли війна, кожен намагається вижити, а не ламає собі голову над тим, як сплатити за комунальні послуги. Хто має можливість – звісно, платитиме. Але це буде крапля в морі. Неплатників набереться величезна армія. За моїми підрахунками, вже нині заборгованість громадян за комуналку становить фантастичну цифру 140 мільярдів гривень. Протягом літніх місяців вона частково зменшиться, а надалі знову зростатиме. Особливо цей процес посилиться під час опалювального сезону", – прогнозує Олег Попенко.