Потураєв: Верховна Рада не найзахищеніше місце в Києві

Потураєв: Верховна Рада не найзахищеніше місце в Києві

Про заборону народним депутатам до закінчення засідання у Верховній Раді повідомляти про події, ухвалені чи відхилені законопроєкти, про Олексія Резнікова та його здатність навести лад в міністерстві, а також про повернення електронного декларування для народних депутатів розповів голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

0:00 0:00
10
1x

"Що зміниться від того, що інформація буде повідомлена на півтори години раніше?"

9 лютого у парламенті було зареєстровано законопроєкт, в якому Верховна Рада може заборонити народним депутатам поширювати інформацію про пленарні засідання під час дії воєнного стану раніше, ніж через одну годину після їх закриття. Як пояснює Микита Потураєв, це було зроблено для того, щоби народні депутати не повідомляли про результати рішення ще під час засідання Верховної Ради та графік роботи парламенту. Це стосуватиметься обмеження прав конкретно двох людей: Ярослава Железняка та Олексія Гончаренка (вони часто повідомляють інформацію безпосередньо під час засідання Верховної Ради, також депутатка Мар'яна Безугла сказала, що у них "синдром гострого нетримання інформації з метою особистого хайпу" - ред.), які "безвідповідально ставляться до всіх своїх колег. Партія "Слуги народу" тут ні до чого. Це вже триває не один місяць. Вони повідомляють на півтори години раніше інформацію, ніж треба. Чому інші депутати не анонсують раніше часу події, а лише після того, як все закінчилося? Верховна Рада не найзахищеніше місце в Києві". 

"Не всі рішення залежали від голосів ОПЗЖ"

Що стосується того, що ОПЗЖ нібито завжди синхронно голосував разом із фракцією "Слуга Народу", то можна подивитися на статистику голосувань, каже Микита Потураєв, і побачити, що "вони голосують в більшості випадків так само, як і інші фракції та групи. Вони ніколи не голосують на 100%. Не всі рішення залежали від їхніх голосів". І вважає, що підхід повинен бути індивідуальний. Що стосується самої ОПЗЖ, то "дуже хотілося мати комплексне рішення щодо цього питання. Правоохоронні органи займаються цим професійно. У нас війна і не можна змінювати Конституцію України". 

Повернення електронного декларування

Щодо електронного декларування, то саме фракція "Слуга народу" ініціювала повернення е-декларування, каже Микита Потураєв. Це буде хорошим сигналом і для суспільства, і для міжнародних партнерів. Автором виступив Давид Арахамія. Але треба буде врахувати той момент, що всі депутати, коли почалася повномасштабна війна, "збирали на картки гроші, волонтерили, а потім витрачали їх" (на поточні потреби армії та переселенцям - ред.) І зауважує, що саме тоді народні депутати дозволили перераховувати на картки гроші. Звісно, що будуть надані всі звіти. Тому сподівається, що "антикорупційні органи все це мають розуміти". 

"Ми не маємо відступати від стандартів НАТО"

"Я проти того, щоби посаду міністра оборони обіймав діючий генерал. Ми не маємо відступати від стандартів НАТО. Я вважаю, що Резніков повинен навести лад у своєму міністерстві. Я вважаю, що він не мав жодного стосунку до корупційного скандалу. Він за три місяці до початку війни прийшов у міністерство і одразу після вторгнення почав займатися виключно зброєю". Микита Потураєв вважає, що Резніков повинен знаходити час і на вирішення інших питань. Бо це його обов'язок, як міністра оборони. "Якщо він цього не зробить, то всі його попередні здобутки не врятують від звільнення". 

Фото: Главком