З обрізаною логістикою наступ на Харківщині дається окупантам усе важче — Лакійчук

З обрізаною логістикою наступ на Харківщині дається окупантам усе важче — Лакійчук

Розпочавши 10 травня наступ на півночі Харківщини, російські окупанти прагнули передусім відтягнути резерви ЗСУ від інших важливих напрямків, зокрема Краматорського та Куп'янського. Але тепер ситуація складається навпаки — підтримуючи наступ, росіяни вимушені перекидати на кордон із Харківщиною свої додаткові підрозділи. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21"(ВМС) Павло Лакійчук. За його словами, ситуація на Харківському напрямку залишається напруженою, але Сили оборони України обрізають ворожу логістику і у ЗСУ "з'явилися снаряди". Не виключена також активізація окупантів на Сумщині, хоча найбільша битва як була, так і триває на Сході, заважує експерт.

0:00 0:00
10
1x

Вовчанськ, Харківщина, 14 травня 1024 року. Фото: Суспільне Новини/Олександр Магула

ЗСУ обрубають ворожу логістику

— Якою є ситуація із бойовими діями на Харківщині станом на зараз?

— Насправді ситуація на Харківському напрямку напружена, важка, але не така страшна, як на перший погляд здається. На Вовчанській ділянці важкі бої, наші підрозділи не дають противнику зайти в це містечко, яке росіяни розбомбили КАБами (керованими авіабомбами – ред.). І другою за складністю ділянкою, де ворог активізувався, є Лук‘янці, що на північ від Харкова. Росіяни намагаються діяти на декількох напрямках і залежно від того, де намічається успіх, туди перекидати додаткові сили. Наша задача, крім всього іншого, це обрізати їм логістику. Попри те, що не так-то глибоко вони просунулись і начебто від прикордоння можна швидко налагодити логістику, Сили оборони України зробили добру роботу над помилками й намагаються відсікати логістичні можливості ворогів.

– Одна справа — планувати та відвертати зусилля ворогів. Інша — мати для цього ресурси. Чи достатнього в нас зараз ресурсів, аби втримати позиції, чи може бути так, що доведеться трохи відступити далі?

— До першої лінії оборони на деяких ділянках ворог тільки підходить. Якщо ворог нарощуватиме зусилля на цьому напрямку, це цілком можливо. Втім вони самі відкрили цю ділянку, намагаючись відтягнути своїми меншими силами наші більші резерви з головного напрямку удару окупантів. Але тепер ситуація змінюється навпаки. Заради того, щоб підтримати свої сили, росіяни вже вимушені резерви перекидати сюди. (Окупанти самі змушені тепер тягнути на Харківщину резерви з інших напрямів бойових дій (наприклад, із Краматорського та Куп'янського), щоб закріпитись на околиці Волчанська чи прорватися до Липців – ред).


Павло Лакійчук. Фото: ФБ-сторінка Павла Лакійчука

Варто пильнувати на Сумщині, але найбільша битва на Сході

— Цікаво подивитися на подальший розвиток цих гойдалок. Тому що є вже прогноз пана Буданова, що можливий аналогічний розвиток бойових дій на Сумщині, що росіяни будуть далі розтягувати лінію фронту. Зокрема, вони намагаються інформаційно затінити те, що відбувається південніше та на Донеччині, а також розтягнути наші сили. Як, на вашу думку, ситуація може розвиватися?

— Такий розвиток подій не виключений. По тому угрупованню сил противника, яке спостерігається на прикордонні, це може бути і Охтирський напрямок (на Сумщині – ред.). Якщо вони влізуть на нашу територію, то вони можуть вдарити на Охтирщину і на південь, зокрема для підтримки угруповань, які вже вклинилися. І таким чином у перспективі перерізати дороги, які ведуть до Харкова. Це малоймовірно, але такий задум може бути. З іншого боку, зважаючи на кількість бомбардувань по Білопіллю, які відбуваються понад півтора року, там цілком можливі рейдові або диверсійно-розвідувальні дії. Харківщину ворог теж намагається не кидати. Але треба уважно дивитися і на Схід, тому що там найбільша битва відбувається. Зараз на Харківському напрямку кинуті наші найбільш підготовлені резерви, поважні підрозділи з боєприпасами. Порівняно з іншими напрямками там краще, зокрема з артилерійськими боєприпасами.

"Снаряди у ЗСУ з'явилися"

Будемо сподіватися, що найближчими тижнями отримаємо більшу підтримку від наших партнерів. Контрбатарейні підрозділи запрацювали, а це значить, що снаряди з'явилися. І на Харківщині є і мінометні, і артилерійські снаряди. Тому я б сказав, що ми виглядаємо в цьому плані дуже непогано. До слова, і в дроновій війні ми виглядаємо так, що у нас не менше в повітрі дронів, ніж у ворога. Тому ситуація більш-менш стабілізується. Є розрахунок на те, що от-от мають надійти американські боєприпаси, адже американці оголосили третій транш допомоги. ATACMS уже прийшли давно. Прямують і вже заходять об'ємні вантажі боєприпасів. У чеської ініціативи, яка відкладалася, теж от-от підходять строки. (Перша партія снарядів, закуплених для України у рамках ініціативи президента Чехії Петра Павла, буде доставлена у червні нинішнього року. Про це 9 травня заявляв в інтерв’ю ARD Петр Павел. За його даними, обсяг першої доставленої партії становитиме 180 тисяч снарядів – ред.).  

Також не скидаємо з шальок терезів європейців і їхню ініціативу щодо снарядів. І те, що західні снаряди мають надійти в Україну, вже дозволило нам розпакувати наш недоторканий запас, який пакувався на чорний день. І все це дозволило підняти вогневу міць.

КОНТЕКСТ

На Харківському напрямку від початку доби 19 травня 2024 року відбулося сім бойових зіткнень. Про це повідомив у своєму зведенні на 13:30 19.05.2024  щодо російського вторгнення Генеральний штаб ЗСУ. "На Харківському напрямку окупанти дещо активізувалися – тут на даний час відбулося сім бойових зіткнень. Ситуація динамічна, противник намагається потіснити підрозділи Сил  оборони поблизу Вовчанська, Стариці, Липців. Біля Лук’янців завдав авіаційного удару, застосувавши п’ять КАБів. Українські військові тримають оборону, ведуть вогонь у відповідь та контратакують на окремих ділянках. На Куп’янському напрямку ворожа авіація завдавала ударів в районі Петропавлівки, інформація уточнюється. Станом на цей час українські воїни відбили чотири атаки, ще дві – тривають. Бої мали місце біля Синьківки, Іванівки, Берестового та Стельмахівки. Загарбники зазнають втрат, інформація про які уточнюється. На Лиманському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Зарічного та в районі Серебрянського лісу.

У Державному департаменті США заявили, що російські окупаційні війська намагатимуться просуватися у Харківській області, однак серйозних проривів у цьому районі американська сторона не очікує. Про це під час брифінгу сказав 13 травня цього року заступник речника Держдепу США Ведант Пател, повідомляє "Європейська правда". За його словами, у США очікують, що РФ протягом наступних тижнів буде намагатись просуватися вперед у Харківській області, і, можливо, досягне певних успіхів. "Але ми не очікуємо якихось серйозних проривів, і з часом додатковий приплив американської допомоги та постійна підтримка з боку партнерів дасть змогу Україні продовжувати протистояти цій агресії", – заявив Ведант Пател.

Американський аналітичний центр Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) констатував 13 травня цього року, що російські окупанти намагаються створити на півночі Харківщини "буферну зону", а не проникати вглиб, як раніше оцінював інститут. Російські війська продовжували здійснювати тактично значущі просування на північ і північний схід від Харкова 13 травня й наразі, ймовірно, надають пріоритет створенню "буферної зони" вздовж кордону, а не створенню передумов для глибшого проникнення в північну частину Харківської області, стверджує ISW.