"Я категорично проти відставки Резнікова" – політолог Загородній про наслідки гучних звільнень з посад

"Я категорично проти відставки Резнікова" – політолог Загородній про наслідки гучних звільнень з посад

Президент України Володимир Зеленський звільнив заступника голови свого Офісу Кирила Тимошенка і п'ятьох керівників областей. Одного з цих п'яти – ексочільника Київщини Олексія Кулебу – глава держави призначив замість Тимошенка. Водночас Кабмін звільнив чотирьох заступників міністрів. Серед них В’ячеслава Шаповалова – з посади заступника міністра оборони після скандалу із закупівлею харчування для ЗСУ. Як заявив речник департаменту США Нед Прайс: звинувачення в корупції, які призвели до відставок в українському уряді, не стосуються військової та гуманітарної допомоги, наданої США. Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній прокоментував Українському радіо ці відставки та їхні можливі наслідки.

0:00 0:00
10
1x

Час справедливих рішень?

Як вважає Тарас Загородній, каталізатором гучних відставок стали скандали навколо звинуваченого у хабарництві першого заступника міністра розвитку громад і територій України Василя Лозинського і стосовно закупівлі Міністерством оборони харчів військовим (видання Zn.ua стверджувало, що Міноборони закуповує харчі для військових частин, дислокованих у деяких далеких від лінії фронту областях, удвічі-втричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони відкинуло ці твердження Zn.ua – ред.). Виникали питання по Запорізькій області кілька місяців тому щодо розкрадання гуманітарної допомоги, вважає Тарас Загородній. Є і питання по Дніпропетровській області, де так само виник скандал щодо отримання невмотивованих підрядів на ремонт доріг незрозумілій фірмі. "Це все мало накопичувальний ефект. Виникали питання як в українського суспільства, так і у західних партнерів. Бо там також платники податків не хочуть чути про корупційні скандали. І хочуть розуміти, що гроші витрачаються туди, куди потрібно", – сказав Тарас Загородній. 

Фото: ФБ сторінка Тараса Загороднього

Міністр оборони Олексій Резніков

"Я категорично проти відставки Резнікова", – наполягає Тарас Загородній. Він пояснює свою позицію тим, що на Резнікова зав'язані дуже важливі перемовини із західними партнерами України стосовно постачання зброї у війні проти Росії. "Особисті стосунки важать дуже багато. Зараз за всім треба уважно стежити. Має бути докладна доповідь від Міністерства оборони. Бо там є багато нюансів", – зауважує водночас політолог. Закупівля зброї, нагадує Загородній, це таємна інформація. А от закупівля продуктів харчування не є такою, вона може бути відкритою. "Добре, що президент Зеленський звертає на це увагу і проводить ротацію. На західні технології переходить українська армія. Вона вже працює як інституція. Силові структури користуються довірою. ЗСУ серед таких інституцій найвище стоїть. СБУ на другому місці". Політолог уважає це позитивним розвитком подій. "Бо армійці є хребтом нації і держави, вони всі повинні злагоджено працювати. І контроль повинен бути". 

Ексзаступник Резнікова

"По Шаповалову (ексзаступник Резнікова-ред) – не факт, що там є склад злочину. Він пішов, щоб Міністерство оборони працювало надалі. Щоб своєю присутністю не затримувати роботу міністерства". Політолог констатує, що нарешті влада взялася за роботу уряду, "бо питань до нього багато. У мене складається іноді враження, що уряд живе так, ніби війни в Україні немає. Немає програми мобілізації економіки, її не переведено на військові рейки, немає визначення фінансування тих, хто забезпечує армію. Ми розуміємо, наскільки важливо мати свій розвинений військово-промисловий комплекс. Ми бачимо, які можуть бути політичні інтриги навколо постачання зброї". Тарас Загородній припускає, що деякі види зброї західні партнери постачати Україні не будуть. Наприклад тієї, яка б'є на далекі відстані: 1000-2000 км. А це ракети, безпілотники. Тому що це вже зброя нападу. "А без перенесення війни на територію Росії вона (війна) може затягнутися надовго. Наші партнери будуть надавати нам зброю передусім оборонного напрямку. І тут так само питання в строках", – каже Тарас Загородній. 

Читати також: В 1994 році українські спецслужби зірвали спробу анексії Криму Росією

Олексій Кулеба замість Кирила Тимошенка

Щодо Кирила Тимошенка, то тут так само спрацював накопичувальний ефект, вважає політолог. А Олексій Кулеба займався регіональною політикою. Він якраз доречний на місці Тимошенка (заступника глави Офісу Президента). Очолював Київську військову адміністрацію, має відповідний досвід, переконує Тарас Загородній. Адже Київщина піддавалася нападу з боку Росії і була постраждалою.

Фото: ФБ сторінка Олексія Кулеби

Що далі?

Виховувати невідворотність покарання необхідно, наголошує Тарас Загородній. Корупційні оборудки під час війни є найбільш огидним явищем. Корупція, особливо в цей час, гроші, які краде людина у армії – це неприпустимо. Такі люди повинні нести покарання. "Сподіваюся, що і правоохоронні органи будуть працювати добре, щоби люди не уникнули покарання. Це функціонал НАБУ, САП, ДБР, які повинні працювати якісно. Щоб доводити ці справи до суду. В суспільства є великий запит на справедливість", – підкреслює експерт.  

Фото: ФБ сторінка Олексія Резнікова

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Сирський очолює ЗСУ в дуже важкий момент, особовий склад має бути втричі більший — Лакійчук
"Не треба зараз репетувати, що завтра всі 500 тисяч треба буде призивати" — Данілов
З літа минулого року бачимо зростання кількості охочих рекрутуватися до ЗСУ — голова Lobby X Грезєв
Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну — Гончаренко про відстрочку від повторної мобілізації на 5 років
Корнієнко про п'ять основних завдань нового міністра оборони Умєрова