З літа минулого року бачимо зростання кількості охочих рекрутуватися до ЗСУ — голова Lobby X Грезєв

З літа минулого року бачимо зростання кількості охочих рекрутуватися до ЗСУ — голова Lobby X Грезєв

Міністерство оборони України запустило проєкт рекрутингу до ЗСУ. Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова та голова організації Lobby X Владислав Грезєв підписали договір. Проєкт дозволить людині обрати конкретний підрозділ на визначеній посаді, де його/її цивільний досвід буде найкориснішим, зауважила Наталія Калмикова. Зі свого боку, Владислав Грезєв розповів в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо, що Lobby X займається залученням до Сил оборони ще з літа 2022 року і вже працює з понад 170 підрозділами. А після угоди з Міноборони, зазначив Владислав Грезєв, "Ми збільшимо спроможності, зможемо залучати нові можливості та інструменти до застосування нашого підходу. З літа минулого року ми бачимо динаміку зростання кількості охочих таким способом долучатися до лав Сил оборони". Армії потрібні люди різних професій — від гранатометників і мінометників до програмістів та кухарів.

0:00 0:00
10
1x

Заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова та голова організації Lobby X Владислав Грезєв підписали договір, яким розпочали проєкт із рекрутингу до ЗСУ. 13 листопада 2023 року. Фото: Міністерство оборони України

"Майбутній військовослужбовець обирає підрозділ та спеціальність"

— Міністерство оборони запустило проєкт рекрутингу до Збройних Сил України. Договір підписали заступниця міністра оборони Наталія Калмикова і голова організації LobbyX Владислав Грезєв – гість цього ефіру Українського Радіо. Чи могли б ви пояснити принцип, за яким працює рекрутинг до Збройних сил?

Ми займаємось залученням людей до Сил оборони ще з літа 2022 року. І принципова різниця в нашому підході з класичною мобілізацією в тому, що у нас є можливість на нашому порталі, в соцмережах відгукнутися на конкретну вакансію в конкретний підрозділ і на конкретну посаду. Тобто обрати собі місце для служби і спеціальність, на якій буде працювати майбутній військовослужбовець. Весь процес побудований прозоро, зрозуміло і в підсумку військові замовники, представники підрозділу, командири організовують, супроводжують новобранця в процесі чи то підписання контракту, чи в мобілізації таким чином, щоб гарантовано отримати цього рекрута до себе в підрозділ.

— Це для тих, хто тільки планує приєднатися до Сил оборони, чи вже для чинних військовослужбовців?

Із часом з'явилися вакансії для чинних військовослужбовців. Їх відносно менше. І зараз так само ця система працює і на переведення. Тобто чинні військовослужбовці подаються на вакансії в інші підрозділи, і нові вже реципієнти організовують весь процес для того, щоб перевести бійця до себе.

— Якщо мобілізований відгукнеться на вакансію, чи переведуть його зі старої частини в нову? Наскільки знаю, військові часто скаржаться на труднощі з таким переведенням.

Так, зараз насправді система переведень далеко не досконала і складна. Є багато інших нюансів в цьому механізмі, але ті чи інші підрозділи мають можливість переводити. Про це ми вказуємо в описі вакансії, в умовах. На сайті є відповідний фільтр, тобто натиснувши на нього, можна побачити лише ті вакансії, які передбачають можливість перевестися. Ті військові, які мають розуміння того, як працює система, досвід, які вже довго всередині, командири, їхні стройові служби — вони мають ті чи інші інструменти, які їм дозволяють робити переведення. Наприклад, можу сказати, що центральні структури Сил безпеки та оборони мають більше можливостей щодо переведення, бо вони ближчі до ухвалення рішень у вертикалі армії.

Сайт Lobby X

"Зараз ми працюємо з понад 170 підрозділами"

— Як такий підход до формування особового складу вплине на мотивованість і підготовленість тих людей, які несуть службу в Силах оборони?

Проєкт буде точно розвиватися. Ми для цього й уклали угоду з міністерством, яка легітимізує нашу діяльність на найвищому рівні, бо перед цим ми працювали в форматі підписання меморандумів з усіма підрозділами, яким надаємо волонтерську допомогу. І взагалі договір із міністерством формально звучить "Про надання волонтерської допомоги". Зараз ми працюємо з понад 170 підрозділами, і підписати з кожним з них меморандум трошки ресурсно затратно. Щодо того, як це буде розвиватись, ми збільшимо власні спроможності, зможемо залучати нові можливості та інструменти до застосування нашого підходу. На мотивованість людей долучатися до Сил оборони це впливатиме напряму, я підозрюю. З літа минулого року ми бачимо динаміку, яка зростає, за кількістю охочих таким способом долучатися до лав Сил оборони. І це не дивно. На початку цього року ми проводили опитування в соцмережах серед понад 12 тисяч респондентів, щоб виявити причини, які зупиняють людей, котрі ще гіпотетично мають бажання долучитися до Сил оборони, але чомусь допоки цього не зробили. І там серед найбільших блокерів — це "лотерея" у військкоматі, тобто коли людина не розуміє, що буде з її долею, не контролює цей процес щодо того, куди вона потрапить служити. Серед причин — те, що не оцінюють сильні та слабкі сторони, щоб призначити на військову спеціальність. І невпевненість у професійності командирів та неможливість оцінювати ризики щодо поранення чи загибелі й впливати на ці ризики. Наш підхід усі ці чотири ключові блокери нівелює, бо лотерею і рівень професійності командирів ти обходиш, коли обираєш конкретний підрозділ, адже можеш дослідити підрозділ, хто там командири, подивитися на них. Зараз існує достатньо багато контенту і в соцмережах, і в інтернеті, працюють пресслужби. Можна попитати порад від людей, які служать в тих чи інших підрозділах. Зараз війна торкнулася кожного громадянина, я думаю, у кожного є так чи інакше знайомі в якомусь підрозділі. А сильні та слабкі сторони і контролювати ризик для свого життя — це можна зробити, розуміючи, на яку ти спеціальність йдеш. І зваживши свої сильні сторони, подивившись на вимоги та обов'язки, обирати те, що тобі підходить. Тому, я думаю, що мобілізаційний потенціал тих, хто готовий долучитися до Сил оборони, є. І саме цей інструмент дозволить більшій кількості людей зробити цей крок.

— До якого моменту ви відстежуєте рекрута? Чи ви постійно точково перевіряєте, чи все з цією людиною так, як вона хоче і потім відправляєте у військову частину резюме?

Насправді передаємо резюме і відгуки кандидатів максимально оперативно — протягом доби вони точно опиняються вже у командирів. Ми не супроводжуємо далі. У тому масштабі, в якому зараз працює наша система, це неможливо і немає потреби. Ми довіряємо командирам, ми їх верифікуємо на початку. Крім того, ми проводимо консультації щодо того, як краще організувати рекрутинг на стороні військових, яким чином найкраще організувати процес мобілізації чи процес переведення. У нас є можливість нам дати зворотний зв'язок по відкритих каналах комунікації. І в разі, якщо щось йде не так, кандидати, які зайшли в цей процес, можуть до нас звернутися. Ми так само це декларуємо на наших порталах, що якщо якісь складнощі починають відбуватися, ми можемо в цей процес втрутитися і допомогти військовим.

"Міноборони напрацьовує нові підходи щодо кадрової політики, ці рішення будуть вдалими"

Щодо військових спеціальностей, у мене є таке уточнення. Це стосується усієї нашої країни. Ми досі живемо за трудовим кодексом 1971 року, але у військових частинах це теж дещо відображається і немає таких військово-облікових спеціальностей, як оператор електронно-обчислювальної машини. Чи планується апдейт номенклатури посад та спеціальностей?

Станом на зараз є формальна частина того, що записують у військовий квиток, і фактична. І навіть в контексті штатних структур аналогічні підходи. Тобто, все-таки розумні командири за практичний підхід, а не за формальний. І здебільшого це не є великою проблемою, хоча інші подібні суто бюрократичні обмеження є проблемами. Про ці всі нюанси нова команда міністра оборони Рустема Умєрова знає і дізнається ще більше. І зараз напрацьовуються нові підходи щодо кадрової політики. Я вірю, що нас чекають хороші та вдалі рішення.

— Наскільки ви можете використовувати зворотний зв'язок саме з військовими частинами? У вас є відгуки від ваших рекрутів? Ви можете подзвонити в ту чи іншу військову частину й сказати, що в них недопрацювання, що люди до вас не йдуть з певних причин, щось їх збиває? Дати їм більше інформації. Є у вас така можливість?

Можливість є. Зараз, після підписання договору є більше мандату для цього. Чи є спроможність — поки що ми все-таки сфокусовані на нашій безпосередній роботі із залучення. Але загалом у планах — звичайно, у співпраці з міністерством – більше працювати над комплексом заходів, щоб рекрутинг працював. Тому те, що ви описуєте, в майбутньому, я думаю, реалістично на системному рівні.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США