"Це було найбільшим відкриттям за 100 років": єгиптологиня про гробницю Тутанхамона

"Це було найбільшим відкриттям за 100 років": єгиптологиня про гробницю Тутанхамона

100 років тому відкрили гробницю Тутанхамона. Про міфи, секрети, зв'язки між династіями та членами родини розповіла слухачам Українського радіо кандидатка історичних наук, єгиптологиня Ольга Заплетнюк.

0:00 0:00
10
1x

Особливість Тутанхамона

"Він відомий завдяки своїй гробниці, яка була знайдена у 1922 році. Тутанхамон був правителем 18-ої династії єгипетських фараонів у 14 ст. до н. е. 

Батько його був найсуперечливішою постаттю в історії: він провів релігійно-політичну реформу в державі і відмовився від шанування багатьох єгипетських богів на користь одного бога. На той час це було потрясінням для Єгипту. 

Батько будує нову столицю, де народжується Тутанхамон. Він мав тоді ще ім'я Тутанхатон, бо боротьба двох релігійних ідеологій тривала. 

Чи була цариця Нефертіті мамою Тутанхамону? Ми не знаємо. Але точно відомо, що вона була матір'ю дружини Тутанхамона. А вони були братом і сестрою по лінії батька. 

Після смерті батька Єгиптом править ще три роки Нефертіті. Вона була швидше регентом при Тутанхамоні. У 9 років він був коронований, як правитель Єгипту. Править не більше 10 років. Нам відомо через мумію, що на час смерті йому було 18 років". 

Знайдена гробниця

"Говард Картер був археологом з 17 років. А Лорд Карнарвон був у захваті від єгиптології та був спонсором експедиції. Саме вони і знайшли її.

Відбувалися розкопки впродовж шести років. Шукали конкретно гробницю Тутанхамона. При розгрібанні піску археологи наштовхнулися на сходинку, яка і привела їх до гробниці.

Не було відомо, кому саме вона належить, чи вона цілою залишилася, чи не була розграбована. Треба було прочитати всі тексти, які знаходилися всередині гробниці. І поки представники археологічної експедиції не побачили двері з печаткою на них, поки не відкрили першу кімнату, де було безліч речей та об'єктів із характерними написами, лише тоді було оголошено, що таки знайшли саме гробницю Тутанхамона. Але на той час археологи ще не дійшли до основної гробниці з саркофагом. На сьогодні ми не маємо такого сильного відкриття, яке можна порівняти з відкриттям гробниці Тутанхамона". 

Читати також: Зінченко: "Хаос у РФ неминуче виникне у рік виборів 2024 року. Тоді почнуть відповзати перші суб'єкти РФ — Тува, Татарстан, Башкортостан..."

Династії 

"Перша єгипетська державність датується 3100 роком до н. е. Це об'єднання Єгипту і становлення першої династії. Закінчується цей  період Олександром Македонським 323 роком. Усього династій за весь час було 30. Є "темні", так звані перехідні династії". 

Жінки-фараони

"Їх небагато. Жінка не могла посідати престол ідеологічно і політично. Жінки не допускалися до влади. Частіше це було регентство. Є жінки, які не були короновані, як фараони, але правили Єгиптом. 

Слово "фараон" означає великий дім або палац. Вони могли носити декілька імен. На престолі отримували додаткові чотири імені. Тутанхамон мав ще одне офіційне коронаційне ім'я, яке позначається на об'єктах та предметах". 

Міфи і легенди навколо гробниці

"В 1923 році помирає спонсор експедиції Карнарвон. У нього були рани в інфекціях. Після нього почали помирати інші учасники експедиції. Але ми повинні розуміти, що у них у всіх вік був немолодим. Сам Картер помер у 1939 році. Тому вся ця тема щодо прокляття гробниці Тутанхамона є байкою".

Чим сьогодні живуть єгиптологи

"Сьогодні в Єгипті існує багато експедицій з різних країн світу. В 2021 році було відкрито найбільше золоте місто біля Луксору, яке датується роками правління дідуся Тутанхамона. Тоді це був період розквіту держави. Багато що збереглося, багато чого було побудовано, міжнародна ситуація була тоді досить сприятливою. Також було знайдено інші гробниці. Щомісяця там щось нове розкопують.

Сьогоднішні єгиптяни намагаються зберігати історію стародавнього Єгипту. Вони стежать за тим, щоби не вивозилися їхні сторожитності".

Фото: betar.org.ua