Епоха, що відійшла: 5 фактів про покійну королеву Єлизавету ІІ та королівську родину

Епоха, що відійшла: 5 фактів про покійну королеву Єлизавету ІІ та королівську родину

Вчора, 8 вересня на 97-му році життя померла королева Великобританії Єлизавета ІІ. В зв'язку з цим англійці оголосили десятиденний траур, а на Букінгемському палаці, біля воріт якого зібралися сотні людей, приспустили прапор. Українське радіо вирішило пригадати найяскравіші факти з життя покійної королеви Єлизавети і нам у цьому допомогла культурологиня, авторка та ведуча проєкту "Королі і капуста" Сніжана Старовицька.

0:00 0:00
10
1x

Чи було в Єлизавети українське коріння?

Деякі історики стверджують, що краплинка крові однієї із дочок Ярослава Мудрого — Анни — теж є в крові британських королів. Разом з тим, в жилах Єлизавети ІІ текла кров багатьох королів та кількох народів. Думаю, її германська частина й дала їм витривалість, холоднокровність і холодність розуму, яка допомагає виживати в найскладніші періоди свого життя. 

Єлизавета походила з родини принца Альберта, герцога Йоркського і Єлизавети Боуз-Лайон — королеви-матері, яка не любила свого чоловіка. Їй подобався його рідний брат, тож Єлизавета зростала в специфічній атмосфері. 

Хрещеними батьками майбутньої королеви був король Георг V та королева Мері. Свої імена вона отримала на честь матері — королеви Олександри — та бабусі — королеви Мері. Тому королева Єлизавета не просто Єлизавета, а Елізабет Олександра Мері. 

Любила тварин та мала цілеспрямований характер

Майже до 95 року свого життя королева Єлизавета трималася у сідлі, що говорить не лише про витривалість та добре здоров’я, а й про стійкий психологічний стан. Оскільки кінь — це тварина, яка не допускає до себе людину нервову, неврівноважену та не в доброму гуморі.

Королева Єлизавета страшенно любила собак породи коргі. Й багато українських світських дам намагалися наслідувати Єлизавету ІІ, заводячи собі собак такої ж породи. До речі, коргі — найдорожчі цуцики на українському ринку собак. 

Королева з найдовшим терміном правління

Єлизавета ІІ зійшла на престол 6 лютого 1952 року.

А два дні тому вона призначила Ліз Трасс прем’єрою Великої Британії. Ліз Трасс народилася у 1975 році, яка стала 15-ю прем’єркою за життя Єлизавети ІІ. Першим прем’єром був славнозвісний Вінстон Черчіль, який народився у 1874 році. Це унікальний випадок у світовій історії та історії монархії загалом, коли людина за 70 років свого правління спостерігала, які пішли з політичної арени майже 15 прем’єр-міністрів, 16 американських президентів, 7 Пап Римських та більшість її ровесників-європейських королів та королев, які згодом поступилися троном своїм нащадкам. Тому 70 років на троні — це унікальна здатність витримати нелюдське навантаження та глобальну одинокість, бо коли ти монарх, то весь світ дивиться на тебе і це грандіозна відповідальність. 

Як Єлизавета знялася у кіно

Це була одна з дуже небагатьох монархів, яка знялася у кіно. Перед Олімпіадою 2012 року вона знялася разом із Джеймсом Бондом — Деніелом Крейгом у сцені з гелікоптером.

Починається епоха королів

Сьогодні Чарльз став королем Великої Британії, а після нього трон успадкує його син — принц Вільям, а згодом — правнук королеви Єлизавети і старший син принца Вільяма. 

Як будуть звати нового короля Великої Британії?

Він може бути як Карлом ІІІ, так і Чарльзом ІІІ. Це абсолютно однакові імена, просто умовні традиції. Адже в королівській родині були і Георги, і Карли. Королі абсолютно неоригінальні, коли дають імена своїм нащадкам: зазвичай це імена дідусів, бабусь. Наприклад, Меган Маркл, яка була герцогинею Сасcекською, а потім була позбавлена королівських обов’язків, назвала свою донечку Лілібет. Теж тривали дискусії, коли народилася принцеса Шарлотта, чи не отримає вона ім’я Елізабет. Й в результаті вона стала Шарлоттою Елізабет Діаною. 

Чарльза зватимуть Його Величністю королем Чарльзом ІІІ й додаткових імен тут бути не може. Хоча в паспорті він зветься Чарльз Філіп Артур Джордж. 

Фото: BBC