Коли у рашистів закінчаться ракети? Defense Express про майбутнє рособоронпрому

Коли у рашистів закінчаться ракети? Defense Express про майбутнє рособоронпрому

У Росії на сьогодні складна ситуація з ракетами ― залишилося не більше 45% від тієї кількості, що була на початку навали. Яку зброю використовує агресор в Україні та наскільки залежність російського оборонпрому від іноземних комплектуючих стримує виробництво нової зброї ― в ефірі Українського радіо розповів Олег Катков, головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

0:00 0:00
10
1x

Про ресурс РФ виготовляти ракети

"Коли ми оцінюємо будь-які запаси ракет, то звертаємося до даних ГУР Міноборони України. Справді, РФ використала значні запаси. Питання в тому, чи може агресор їх поновлювати. Єдине, що нам достеменно відомо, це нещодавній контракт між міністерством оборони рашистської федерації  та підприємством-виробником на протикорабельні ракети "Онікс". У контракті йдеться всього про 30 одиниць на рік. "Онікс" ― це стандартна штатна ракета для більшості рашистських кораблів і для берегових ракетних комплексів "Бастіон". Враховуючи ту кількість різноманітних ракет, яку вони вже випустили по наших містах, то це вихід за межі будь-якого поточного виробництва в принципі. Такий темп, навіть без урахування санкцій, вже не дозволяє РФ поповнювати запаси".

Про імпортні компоненти для російських ракет

"Нещодавно ГУР опублікувало фотографії з компонентами від ракет "Калібр" та "Х-555". На цих електронних компонентах є блоки, виготовлені на рівні технологічної бази 1970-80-х років, тобто таке виробництво не потребує сучасних мікросхем. Але далеко не факт, що в інших механізмах не використовують якісь критичні компоненти, наприклад, мікропроцесори класу "Ельбрус". Які компоненти в ракеті "Іскандер", приміром? Тобто можемо зробити обережне припущення, що через запровадження санкцій РФ втратила лише стабільний потік деяких компонентів, тих же мікросхем. Адже треба пам’ятати, що Кремль має великий досвід, як обходити різні санкції. Вони кричать про те, що будуть використовувати так званий паралельний імпорт, коли товари закуповуються не напряму у виробника, а через підставні компанії. Або будуть намагатися виключити західні критичні компоненти і замінити їх, наприклад, китайським виробництвом, якщо Китай погодиться. Тобто йдеться не про те, що вони не зможуть виробляти ракети, а про скорочення обсягів виробництва до одиниць. Важливий момент ― це буде стосуватися відносно нової зброї, яка була створена після нульових років. А ракетами, які пам’ятають Хрущова, рашисти можуть гатити ще довго, це "Х-22". Складські запаси цих ракет, на мій погляд, доволі потужні. І ніщо не заважає їм стріляти із ЗРК "С-300" по наземних цілях, що взагалі виходить за межі будь-якої військової логіки. Тобто коли в них щось закінчується, то вони переходять на інший спосіб здійснення терористичних атак. І все іде по колу".

"Що робитимуть рашисти в ситуації відсутності імпортних компонентів? На мою думку, вони будуть проводити регрес. Тобто рухатися не в напрямку розвитку техніки, а в бік повернення до розробок 1980-х років. Якщо подивимося загалом на парк збройних сил РФ, то не знайдемо жодної розробки, яка не має коріння в Радянському Союзі".

Чи може Україна знешкодити старі російські ракети за допомогою новітніх розробок від наших партнерів

"Наведу приклад. Ракета "Х-22" створювалась для знищення авіаційних ударних груп ВМС Сполучених Штатів. Її конструктивна особливість у тому, що вона може подолати навіть доволі потужну ППО за рахунок величезної швидкості та висоти. Маршова ділянка її польоту знаходиться на висоті 20 км, швидкість сягає майже 4,7 махів, і вона входить у піке під кутом 30 градусів, скидаючи швидкість, тож в будь-якому разі залишається складною ціллю для перехоплення навіть сучасних зенітно-ракетних комплексів".

Насамкінець Олег Катков зазначив: "З РФ вийшли всі компанії, що займались верстатобудуванням, а верстати ― це основа будь-якого військово-промислового комплексу. Йдеться про новітні машини, які дають змогу створювати сучасну високоточну зброю, тобто це верстати з числовим програмним керуванням. Їх вже не будуть обслуговувати західні компанії, не оновлюватимуть програмне забезпечення, і в осяжній перспективі усі ці верстати будуть виведені з ладу. Що є гарантованим знищенням промисловості".

Фото: Суспільне