Юрист: "У нас на даний час немає жодної форми легалізації одностатевих стосунків"

Юрист: "У нас на даний час немає жодної форми легалізації одностатевих стосунків"

У червні на сайті Президента України було розміщено електронну петицію про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні. Було зібрано майже 28 600 підписів. У воєнних реаліях дуже важливо мати змогу легально закріпити свої стосунки. Офіційний шлюб дає можливість швидкого доступу до реанімації, вільного доступу під час загибелі партнера або партнерки в умовах війни. Надаються соціальні гарантії та захист. Про всі нюанси розповів слухачам Українського радіо експерт з адвокації Правозахисного ЛГБТ Центру "Наш світ" Андрій Кравчук.

0:00 0:00
10
1x

"Ми можемо тільки здогадуватися, скільки чоловіків і жінок ЛГБТ спільноти є зараз на фронті. Ми маємо у Фейсбуці відкриту групу ЛГБТ військових та волонтерів, де є понад 2000 учасників. Віктор Пилипенко, голова об'єднання "Військові ЛГБТ та наші союзники" написав у ФБ: "З 1991 року, 2014-го, 24.02.2022 ми у лавах ЗСУ, НГУ, добровольчих батальйонах боронимо Вітчизну від загрози російської тиранії, імперіалізму, загрози тюремного закріпачення нашого права на свободу та існування". 

"Це люди, які на даний час служать в армії. Саме у сучасному війську, у діючій українській армії ми не зафіксували жодних гомофобних або трансфобних інцидентів. Зараз, коли почалася повномасштабна війна, з'явилося безліч ситуацій, над якими люди в мирному житті не задумувалися. Людина з ЛГБТ спільноти, яка не є офіційно одруженою, не може вільно потрапити в реанімацію до свого партнера або партнерки. Вона не може довести своє право потрапити в морг до загиблої людини".

У червні на фронті загинув екоактивіст і учасник ЛГБТ+ спільноти військових України Роман Ткаченко. Ця подія сколихнула ЛГБТ суспільство і привернула увагу до проблеми відсутності законодавчого врегулювання цивільних відносин гомосексуального населення України.

"Представники, які не є в офіційному шлюбі змушені платити, наприклад, за заповіт гроші. Якщо б були стосунки офіційно укладені, то цього б не довелося робити. Якщо людина після загибелі успадковує майно, то так само змушена буде платити за це майно 5% від його вартості. Це можуть бути доволі великі гроші, наприклад, щоб вступити у володіння квартирою. Якби такі люди були подружжям, то вони б нічого не стали платити. Тут присутня очевидна дискримінація. У випадку неофіційно оформлених стосунків родина не матиме права на соціальні гарантії. Коли ми потрапляємо в якусь халепу, то тоді з'ясовується, що треба було оформити свої стосунки. У нас на даний час немає жодної форми легалізації одностатевих стосунків. Вони не визнаються державою. Одностатеві партнери вже визнаються, як одна сім'я. І про це є відповідні судові рішення. Будь-які сімейні права стосуються не абстрактних членів сім'ї, а конкретних родичів. Коли ви не є цим конкретним родичем (брат, сестра, дружина, чоловік), то ви не маєте права. Представники ЛГБТ спільноти хочуть жити, як у звичайній, сучасній, цивілізованій державі. Жити в Києві так, як живуть люди в Лондоні, Парижі, Берліні, по всьому цивілізованому світі. Ми не хочемо жодних особливих прав, ми хочемо жити за рівними правами". 

Нагадаємо, зареєстрована на сайті Президента України 3 червня петиція про легалізацію одностатевих шлюбів перевищила необхідну мінімальну кількість голосів у 25 тисяч. В ній йшлося: "У цей час кожен день може бути останнім. Хай люди однієї статі отримають можливість створити сім'ю й мати офіційний документ, що підтвердить це. Їм необхідні такі ж права, що й у традиційних пар".
Згідно законодавства України "Про звернення громадян" Президент повинен її розглянути впродовж трьох місяців. Наразі реєстрацію одностатевих шлюбів узаконено у 31 країні світу.

Фото: facebook сторінка Військові ЛГБТ та наші союзники