"Будь-яка дипломатія стає сильнішою, коли спирається на силу: військову або економічну". Леонов про переговори в Стамбулі

"Будь-яка дипломатія стає сильнішою, коли спирається на силу: військову або економічну". Леонов про переговори в Стамбулі

У Стамбулі завершилися переговори між військовими делегаціями Росії, України та Туреччини за участю представників ООН щодо безпечного відвантаження зерна, яке очікує в українських портах. Про це у твіттері повідомляє міністерство Національної оборони Туреччини. Які шанси на позитивні результати для України? Наскільки може бути небезпечним рух цивільних кораблів третіх країн у Чорному морі? Хто виступить гарантом безпеки? Про це розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

0:00 0:00
10
1x

На які сценарії можна розраховувати

"Переговори завершилися. Офіційних результатів поки що не оголошено. Але на зараз є різні думки. Росіяни начебто казали, що є сподівання на домовленості. А представники від ООН заявили, щоб не дуже розраховували на результат сьогодні. Зараз м'яч перебуває на полі Росії. Саме від неї залежить чи буде розблоковане постачання зерна. Виникає багато технічних запитань: яким чином доглядати та супроводжувати кораблі, яким чином отримувати гарантії від Росії? Росія у відносинах з Україною завжди "надавала" гарантії, які постійно порушувала. Крім того, Росія нині виставляє питання, які не пов'язані із самими переговорами. Вона наполягає на скасуванні хоча б частини санкцій у відповідь на розблокування портів. Ми можемо розмірковувати, наскільки сторони просунулися у переговорах і сподіватися на якийсь притомний результат. 

Зараз розпочався візит президента Америки до Арабських країн. Араби зацікавлені в розблокуванні поставок зерна і можливо таким чином буде здійснюватися додатковий тиск на Росію. Крім того, на цій зустрічі буде доноситися позиція країн Заходу до Арабських країн щодо того, хто насправді блокує постачання українського зерна. Таким чином формується консолідована позиція для подальшого тиску на Росію".

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askerî heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi. https://t.co/OAPoFXp7ft

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 13, 2022

Допис у твіттері від Міністерства оборони Туреччини

Що змусить Росію розблокувати зерно

"Будь-яка дипломатія набагато сильніша, якщо спирається на силу: економічну або військову. Це – аксіома. Є прямий зв'язок між успіхами ЗСУ і позицієї Росії. Ці переговори просунулися після звільнення ЗСУ острова Зміїний. Бо раніше вони були заблоковані. Були розблоковані хоча б постачання зерна по Дунаю. Лише 4 судна на день може пропустити канал, але це вже великі зрушення. Це доводить до інших країн, що справа не в Україні. Країни Близького Сходу, Північної Африки почнуть тиснути саме на Росію. Раніше вони зверталися до України, мовляв капітулюйте, лише дайте зерно". 

Які ще є альтернативні шляхи

"Морський шлях є головним. Якби була можливість налагодити альтернативний трафік, який співставний із морським, то його б налагодили вже давно. Саме цим Росія і користається. Вона все використовує як зброю. Зараз головне питання - це забезпечити цей морський прохід. Питання в тому, хто виступить гарантом з Росією. Бо довіряти росіянам небезпечно. Під удар в Чорному морі підпадають цивільні судна третіх країн. Головне, щоб цим гарантіям безпеки повірили ці треті країни, які беруть участь в експорті українського зерна. Було б краще, якби у переговорах взяв участь ЄС. Він би забезпечив військову охорону суден та посадив спецназ на кожен корабель". 

Фото: Міністерство оборони Туреччини

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Жирохов: Позиція Китаю щодо РФ дуже сильно залежить від США
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України
Польська влада "заграє" з фермерами напередодні місцевих виборів ― Панченко