Як почувається торговельна галузь під час війни ― коментує економічний експерт

Як почувається торговельна галузь під час війни ― коментує економічний експерт

Що купують українці, які дефіцити на ринку, як зросли ціни та як почувається малий і середній бізнес в умовах війни. В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Андріян Фітьо, експерт з економіки, керівник Українського центру стратегій і розвитку.

0:00 0:00
10
1x

За даними Держстату, у 2021 році обсяги роздрібної торгівлі в Україні зросли майже на 11 відсотків. Але під час війни торгівля як галузь зазнає ударів, і станом на початок червня її збитки перевищили 50 млрд гривень.

Наскільки це сильний удар для української економіки

"Це досить вагомий удар для економіки. За 2021 рік ВВП України становив приблизно 5,7 трильйона гривень, у доларовому еквіваленті це 190 мільярдів. Тепер наш ВВП значно скорочується, тобто відбувається суттєве звуження нашої економічної бази. І пов’язано це, в першу чергу, із серйозним падінням доходів населення. У понад 30‒40 % населення доходи впали або до нуля, або на 70‒80 %".

Яким чином можна запустити економіку в цих умовах

"Є дві складові падіння економіки ― енергоносії та продукти харчування. Вартість енергоносіїв зросла. Частина нашої території окупована, немає доступу до харчів, відповідно, виникають певні дефіцити як по енергоносіях, так і по продуктах харчування. Плюс падіння доходів населення. Усе це сприяє виникненню рецесії в Україні. Як із цього виходити. Звісно, підтримка західних партнерів тут є визначальною. Але є діяльність в умовах війни, яку нам треба продовжити. Це, наприклад, забезпечення наших військових. Можна робити їжаки і розставляти по дорогах, але вони не впливають на ВВП. А можна створювати технологічні засоби ураження противника з використанням IT-технологій. Тобто шукати ті ніші, котрі ми можемо вдосконалювати і пропонувати західним партнерам на експорт. А вони будуть платити живі гроші".

Про хвилі дефіциту на товари і послуги

"Нам треба переходити на рейки лімітованої мобілізаційної економіки. Попереджати людей, що, можливо, будуть введені соціальні картки, лімітувати певне споживання. Одна з наших проблем ― низьке забезпечення енергоресурсами, це впливатиме на логістичні зв’язки. Сьогодні ми вже бачимо здорожчання певних груп продуктів харчування десь на 20‒25 %. Хоча, наприклад, зараз зменшилась ціна на борошно, картоплю. Щодо солі. Це один зі стратегічних продуктів, який фактично виробляється на сході України. Зараз біля Соледара ведуться активні бойові дії, перекрито трасу Бахмут-Сєвєродонецьк. Підприємство зупинене, а це 95 % виробництва солі в Україні. На заході України є Солотвино, Калуш, Дрогобич, але попиту вони не наситять. Тому на сіль варто вводити певні ліміти".

Щодо превентивних заходів з підтримки економіки, Андріян Фітьо зазначив: "Президент створив відповідну Раду економічного відродження України. Прем’єр-міністр оголосив, що з наступного місяця програма вже буде готова. Судячи з тез, це досить вагоме напрацювання, яке дає нам впевненість, що в Україні все буде гаразд".

Фото: oblnews.pl.ua