"Терористична загроза" у прикордонних областях РФ. Чи готує Кремль нові провокації ― коментує експерт

"Терористична загроза" у прикордонних областях РФ. Чи готує Кремль нові провокації ― коментує експерт

У Брянській області Росії, яка межує з Чернігівською та Сумською областями України, та у двох прикордонних з Луганщиною районах Воронезької області ввели високий рівень "терористичної загрози" на 15 діб. У Бєлгороді риють окопи. Що стоїть за такими діями Росії? Чи готує Кремль провокацію? На ці запитання в ефірі Українського радіо відповіла Ірина Павленко, співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень.

0:00 0:00
10
1x

Що означають такі дії російської влади

"По-перше, вони розуміють, що за злочини може бути відповідальність. І панічні настрої зараз поширюються дуже сильно. По-друге, вони відчувають власну військову слабкість у протидії армії України. Водночас не можна сказати, що йдеться про наш організований контрнаступ на російську територію. Тут має місце страх перед диверсійними групами, як можуть діяти по базах концентрації російських військ та зброї".

Чи вразлива російська інфраструктура щодо партизанських IT-дій

"Так, вразлива, хоча б тому, що росіяни були неймовірно впевнені на початку своєї  навали, тож їхні області абсолютно не готові до будь-яких контрдій з нашого боку. Саме зараз вони швидко намагаються вибудувати свою систему захисту, насамперед шляхів сполучення і доставки озброєння та всього логістичного забезпечення зони бойових дій. Треба розуміти, що для нас діяти на випередження ― значно ефективніше, ніж розбивати ворога, коли він вже зайшов на нашу територію. Я не знаю, чи ми справді на таке спромоглися, але росіяни припускають таку можливість з нашого боку, відчувають цю загрозу".

Про російську корупцію як "союзницю" України

"Оголошення підвищеної терористичної небезпеки могло б бути спробою російських чиновників трохи заробити на ритті окопів, закупівлі протитанкових їжаків тощо. Але зараз вже запізно. Розкрадати бюджет місцевим можновладцям було б спокійніше до війни, тому сьогодні навряд чи цей фактор грає. У сьогоднішніх складних умовах контроль за посадовцями РФ значно посилено".

Путін почав чистку серед своїх силовиків. Що це означає для нас?

"Це є опосередкованим свідченням того, що в Росії є серйозні побоювання зазнати поразки у цій війні. Тож вони розпочали так зване полювання на відьом, і це дуже добрий знак. Навіть ті генерали, що приходять на зміну попередникам, яких арештовують чи відсторонюють, ― вони перебувають під психологічним тиском. А психологічний тиск не є зоною, де можуть розкритися професійні якості офіцера, де він може дозволити собі думати вільно. У такій ситуації він у першу чергу не хоче і боїться брати на себе відповідальність".

Фото: img.pravda.com