Навального довели до смерті або вбили за наказом Путіна — Павленко

Навального довели до смерті або вбили за наказом Путіна — Павленко

Російського опозиціонера Олексія Навального "довели до смерті або вбили за наказом Путіна". Це зазначила співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко. Російські тюремники заявили сьогодні, 16 лютого, що в'язень колонії №3 Ямало-Ненецького автономного округу РФ Навальний помер. Лікарі швидкої стверджували, що у нього нібито обірвався тромб. Натомість реаніматолог Олександр Полупан, який раніше лікував Навального, зауважив, що такий діагноз можна зробити тільки за результатами розтину, а не відразу після смерті людини. У будь-якому разі, наголосила Павленко, "це ще одна пляма на путінський режим, яка доводить світу, що мати справи з Путіним неможливо. І єдина правильна політика – руйнація цього режиму і покарання даної країни".  

0:00 0:00
10
1x

Олексій Навальний. Фото: meduza.io

 "Могли і вбити. Цілком"

– Наскільки ми можемо припускати, що смерть Олексія Навального була невипадковою? 

Може бути все, що завгодно. Як і справді збіги, бо врешті-решт справа не тільки в виборах. Все, що відбувається в Росії, тобто кожен день був би підходящим, щоб ми запідозрили, що це не випадковість. З іншого боку, так, могли і вбити. Цілком. Чому? Як на мене, це інтерв'ю Путіна з Такером Карлсоном показало ще один дуже важливий момент, який чогось не згадують. Путін був дуже роздратованим, дуже знервованим і дуже злим. Явно він незадоволений всім, що відбувається. В ньому зростає негативне роздратування щодо людей. І тут варто згадати навіть того ж Бориса Надєждіна, який на 90% був типовим проєктом Адміністрації президента РФ з організації перевиборів Путіна. Традиційно господарю Кремля створюють "спаринги" з інших кандидатів, серед яких один має бути псевдолібералом. Це традиційна схема виборів в РФ. Надєждіна, скоріш за все, кремлівський проєкт все ж не допустив до виборів, хоча йому ніхто ніколи не давав більше 10% підтримки виборців. Чому? Можливо, щоб це не викликало роздратування. Тому цілком могли вбити Навального через те, що Путін просто вже всіх навколо себе ненавидить і боїться.

Логіки тут не варто шукати

– Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що "моментальна реакція лідерів країн НАТО на смерть Навального у вигляді прямих звинувачень Росії – самовикриття. Судової медекспертизи ще немає, а висновки у Заходу вже готові". Що ви скажете?

По-перше, Захід спирається на те, що саме ув'язнення Навального в 2021 році було вельми сумнівним. Нагадаю, його звинувачували у шахрайстві. Це був давній вирок суду, йому дали умовно, а в лютому 2021 року дали реальний термін. А потім у 2023 році вже звинуватили в екстремістській діяльності. "Фонд боротьби з корупцією" Навального назвали "екстремістською організацією". І відтоді він кожен третій день сидів у ШІЗО, тобто в карцері. Це, звісно, підірвало його здоров'я. Вже цих підстав достатньо, щоб стверджувати, що Навального довели до смерті. Це як мінімум. 

Щодо реакцій, то я б сказала, що вони слабенькі. Володін (спікер Держдуми - ред), наприклад, теж сказав, що "США і навіть Зеленський в усьому винні, бо їм це вигідно". Логіки тут не варто шукати.  Лідер ЛДПР Слуцький  – це, мабуть, домінуюча в російському середовищі реакція на смерть Навального – сказав, що "чого ви говорите про Навального, коли в нас війна і купа російських солдатів гине". Григорій Явлінський теж фактично прирівняв до смертей, причому всіх на війні. Ну і Ксенія Собчак – "нема в неї слів". Це така поляризація реакції російського суспільства – від "нема слів", до "США із Зеленським винні". І взагалі нівелювання значимості цієї смерті, бо це не важливо. Це просто в переліку купи смертей, які зараз відбуваються серед росіян.

Навальний і Україна

–  Що говорив Олексій Навальний про Україну? Пам'ятаємо, що на початках він казав, що якщо він стане президентом, то Крим все одно повертати не буде. 

"Крим – це не бутерброд". Це відома його фраза, афоризм можна сказати. Потім він казав, що якщо стане президентом, то він проведе "чесний" референдум у нашому Криму. Загалом адекватні його реакції щодо України з'явилися вже в тюрмі. Тобто заклики припинити війну, звинувачення Путіна в розв'язанні цієї війни, і що треба повернути Крим Україні. В тюрмі його погляди змінилися.  

Саакашвілі та Навальний

– Навальний повернувся до Москви. Міхеїл Саакашвілі свого часу повернувся до Грузії.  Вам не видається, що вони зробили помилку, не треба було їхати в країни, де були очевидні ризики?

Це різні історії. Вони на щось розраховували. Навальний, очевидно, розраховував на те, що стане лідером опозиційного руху, що в Росії цей рух може бути достатньо масштабним, що негатив щодо Путіна вже назбирався досить таки великий. І рейтинг Путіна, справді, до початку агресії проти України мав стійку тенденцію до падіння. І, можливо, він на це розраховував. Він не очікував, що Путін насмілиться з ним так вчинити. Але це, справді, був ризик. До речі, в нас може бути продовження. Я прочитала по соцмережах, що Юлія Навальна збирається повертатися в Росію. Але посадити жінку? Це вже зовсім за межею пристойного буде для Путіна. Яким би боязким, злим і роздратованим він зараз не був.

                       Ірина Павленко Фото: armyinform.com.ua

Це ще одна пляма на путінський режим

– Чи маємо ми вірити офіційній версії Кремля щодо причин смерті Навального? 

Він ще молода людина. І навіть якщо в нього були проблеми з тромбами, але якби він був на волі й отримував нормальну медичну допомогу, то шанси на виживання його були б значно більшими, ніж на смерть. Бо в переважній більшості випадків при таких хворобах, в принципі, сучасна медицина здатна з цим боротися. Так, його в будь-якому разі довели до смерті або вбили прямо за наказом Путіна. В будь-якому разі це ще одна пляма на путінський режим, яка доводить всьому світу і навіть західним пацифістам, що мати справи з Путіним неможливо. І єдина правильна політика – руйнація цього режиму і покарання даної країни.

Без грошей війни не буде і режиму теж

– Чим тепер Захід може відповісти?

Є два шляхи. Хтось із західних політиків вже озвучив, що будуть запроваджені санкції. Зазвичай, у зв'язку з якоюсь подією санкції запроваджуються проти начальника колонії, судді, прокурора, проти дотичних до його ув'язнення. Це формальний шлях, бо це нічого не вирішує. А реальний — це надавати більше допомоги Україні. Надавати таку допомогу, такі види озброєння і в такій кількості, які б допомогли нам перемогти РФ. І санкції. Треба працювати над виробленням механізмів контролю за реалізацією вже запроваджених економічних санкцій. Тому що без грошей війни не буде і режиму теж.

"Російські опозиціонери ні на що не здатні"

– А що буде із табором так званої російської опозиції, яка за кордоном і яка не має єдиного абсолютно акцентованого лідера?

Нічого з ними не буде. Вони ні на що не здатні. І тут питання в тому, що причина, а що наслідок. Вони нінащо не здатні, тому що не підтримуються російським суспільством, чи вони не підтримуються російським суспільством, тому що нінащо не здатні. Навіть домовитися між собою. Ну, поохають, поахають, звинуватять путінський режим, викладуть в YouTube багато стрімів з цього питання. І, власне, все на цьому закінчиться. Цікавий, насправді, сюжет із дружиною Навального. Чи повернеться вона, чи стане вона лідером ліберального руху? Це абсолютно не значить, що вона буде популярною в Росії, що вона здатна підняти якусь хвилю, яка б мала хоч якесь політичне значення в Російській Федерації. Але це цікавий момент. Бо, знаєте, іноді фактор жінки спрощує фактор об'єднання навколо неї.