Президентські вибори у Франції. Як результат може вплинути на Україну

Президентські вибори у Франції. Як результат може вплинути на Україну

Макрон переміг Ле Пен на майже 5% у першому турі президентських виборів. Чи може змінитися президент у Франції та як це вплине на Україну ― в ефірі Українського радіо прокоментував Андрій Шкіль, народний депутат України кількох скликань.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Розрив між Макроном і Ле Пен занадто малий. Це практично тільки шанс для того, щоб з’єднати зусилля і не пустити Ле Пен на президентську посаду. На жаль, не всі політичні лідери виявили єдність. "Краще не йдіть на вибори, ніж голосуйте за Макрона" ― такий фактично заклик до виборців пролунав від лівого кандидата Меланшона, який опинився на третій позиції.

Явка на вибори була найнижча за всю історію ― 65 відсотків з невеличким. Ле Пен сподівається на вищу явку у другому турі. А для Макрона зараз найважливіше ― прогресивно об’єднати сили на свою підтримку, об’єднати програмно, тобто наголосити ті тези своєї програми, які б об’єднали суспільство. Адже перед виборами він чесно наголосив: "Я підвищу пенсійний вік, тому що цього вимагають економічні проблеми Франції". З погляду соціології, це виглядає як прикре самогубство. Але Макрон так вважає і наголошує, що чесність вища за політичні розклади.

Якщо уявити, що Ле Пен стане президенткою Франції, то це матиме низку невтішних наслідків для України. Буде згорнуто всі ініціативи, які підтримувала Франція, буде знято всі рестрикції щодо Росії, Франція фактично перетвориться на Туреччину, але без байрактарів. Тобто Франція не даватиме ні санкцій Росії, ні зброї Україні.

Нагадаємо, що другий тур президентських виборів у Франції відбудеться 24 квітня.

Фото: Укрінформ