"Немає країни в світі, яка б не потерпала від російсько-української війни": експерти про економічні наслідки агресії

"Немає країни в світі, яка б не потерпала від російсько-української війни": експерти про економічні наслідки агресії

Ціни на продовольство у світі підвищилися до історичного максимуму через війну в Україні. У березні вони підскочили на 17%. Середнє значення індексу продовольчих цін виявилося вище на 13%, аніж у лютому, коли воно досягло найвищого рівня з моменту створення цього індексу. Що відбувається на ринку продовольства та що означає повне ембарго на торгівлю з Росією розповіли в ефірі Українського радіо експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пензин та виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

0:00 0:00
10
1x

Чи забезпечить Україна себе і світ продовольством?

Як відзначив Олег Пензин, в Україні немає дефіциту жодного продовольчого продукту. Весь продовольчий кошик українців повністю забезпечений товарними запасами. Навіть якщо будуть великі проблеми з весняно-польовими роботами цьогоріч, Україна буде повністю забезпечена продовольством.

Торік в Україні зібрали 72 мільйони тонн зернових. Щоб повністю прогодуватися Україні на рік потрібно 18-19 мільйонів тонн. Орієнтовно 23-24 мільйони тонн було вивезено до війни на експорт. Нині ми маємо достатньо запасів, щоб забезпечити себе щонайменше на рік. Але з одного боку ми говоримо, що в Україні все добре, але з іншого — Україна годує 400 мільйонів громадян Землі. Це 1/16 населення планети. Традиційні ринки України — це північ Європи, Африка (зокрема Єгипет, Марокко, Туніс), Близький Схід, південно-східна Азія і Китай. Трохи кукурудзи Україна експортувала до Латинської Америки, але це не такі великі обсяги. Наприклад, в Єгипті 75% пшениці — українська.

З олією ситуація критичніша, оскільки Україна є найбільшим виробником соняшникової олії у світі, а це приблизно 30% загальних рослинних олій світових. Україна щороку виробляє 6,5 мільйонів тонн олії. Внутрішній ринок України — 450 тисяч тонн. 92% від виробленої олії ми відправляємо за кордон. Переважно морем. Раніше стояли припортові елеватори на узбережжі Чорного моря і достатньо активно зерновози заходили, щоб відправити товари за кордон. Станом на сьогодні там все заблоковано. Там стоять Збройні Сили агресора, його військово-морський флот все повністю заблокував. Навіть більше, вони активно знищують навіть цивільні кораблі. Залізницею через західний кордон відправляти товари дорожче, там є великі проблеми із шириною колії. Поки що Укрзалізниця може максимум вивезти 15-20% від необхідного.

Нині немає країни в світі, яка б не потерпала від агресії РФ проти України. Це насамперед стосується продовольчої кризи, яка на сьогодні вже абсолютно чітко намітилася. Ми це бачимо по ф’ючерсах на зерно (це попередні контракти, що укладаються на можливі зміни цін в найближчій перспективі).

Читайте такожВійна і нафта. Російська нафтова галузь як інструмент зовнішньої політики

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вже говорить, що різко збільшилася кількість голодуючих у світі і через нестачу їжі, і через різке зростання цін на неї.

Це стосується і Китаю, який зайняв досить пасивну позицію щодо агресії РФ проти України. Торік у Китаї були великі повені, через які китайці планували вийти на зовнішні ринки і активно закуповувати продовольство, бо свого їм не вистачає. А в них півтора мільярда населення, які треба годувати.

Про високі ціни на продукти

Після запровадження воєнного стану в Україні було введено квотування на експорт зернових. Тобто на сьогодні і фізично, і юридично вивезти їх неможливо. Фізично вивезти неможливо, бо заблоковані порти, а юридично — через квоти.

Україна розпочала польові роботи. Уряд сподівається зібрати десь 70% від врожаю минулого року у випадку, якщо не буде достатньо серйозного загострення на фронті. Також треба розуміти, що ні на Херсонщині, ні на Миколаївщині, Харківщині чи Сумщині не вдасться нормально провести посівну кампанію. Окрім того, йдеться не лише про цей рік, а й про наступний, бо якщо Україна нормально не "посіється", то і після української перемоги на наступний рік брак продовольства буде відчуватися.

Ще один важливий момент. Сьогодні вільних обсягів продовольства немає. Якщо хтось думає, що Україна не поставить продукцію, а її можна буде знайти в Латинській Америці чи ще десь, то цього не буде, бо взяти ніде.

Про повне ембарго на торгівлю з РФ

Україна запровадила повне ембарго на торгівлю з Росією. Як пояснив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. якщо подивитися на Урядову постанову, то експорт України до Росії це рішення не передбачає.

Інша справа, що кордон перекритий, ведуться бойові дії, але навіть там, де немає бойових дій, руху через кордон немає ні з Росією, ні з Білоруссю. Єдиний канал, по якому зберігається рух товарів — це трубопроводи.

"Ми й надалі залишаємося країною, яка забезпечує транзит газу. Я припускаю, що від початку війни Україна закуповувала через трубопроводи сиру нафту. Технічна така можливість була. Відповідно це єдина категорія товарів, за якою, я думаю, відбувалася якась торгівля (з Росією — ред.), і то я не впевнений, бо Національний банк теж запровадив свої обмеження. Одним із обмеження було здійснення платежів на користь компаній, які зареєстровані в Росії та Білорусі", — вважає Гліб Вишлінський.

Згідно з Урядовою постановою і рішенням Національного банку Україна щось може продавати в Росію. Фактично, продає послуги транзиту газу. З Росії ми нічого не купуємо. Думаю, що окрім послуг транзиту газу, ми нічого продавати не будемо, тому що по-перше війна, по-друге, технічної можливості для цього майже немає.

Єдине, що залишилася важлива категорія ядерного палива. Значною мірою українські атомні станції були переведені на альтернативне паливо "Вестінгауз", яке ми завозимо (якщо я не помиляюсь) зі Швеції. Останнім часом ядерне паливо закуповувалося і в Росії теж. Зараз, оскільки ембарго запроваджене, і воно було ухвалене не одразу, а із затримкою на півтора місяця, то думаю, у процесі погодження цієї урядової постанови було перевірено, чи не буде якихось проблем для України від цього.

Ймовірно, що в питанні ядерного палива було перевірено, чи достатньо його закуплено. Впевнений, що в Енергоатомі достатньо фахівців, які прорахували і проговорили це питання з партнерами "Вестінгауз". Як і інші атомні електростанції переводилися на паливо наших західних партнерів, те саме має відбутися і з іншими АЕС.

Про ліквідацію російських банків

25 лютого Нацбанк вирішив ліквідувати два державні російській банки: Сбербанк та Промінвестбанк. Йдеться про саме ці банки, бо вони належать російській державі напряму чи опосередковано. Вони були виведені з ринку ще в перший день війни. Активів у них (та цифра, яку я бачив) близько 900 млн доларів. Однак активи не означають, що це все дістанеться Україні, бо є як активи, так і пасиви. В цих банках були і кошти українців. Промінвестбанк перебував у дуже поганому фінансовому становищі упродовж уже багатьох років. Фактично там дуже мало чого залишилося. Сбербанк нещодавно був перейменований, він був більш "живим" банком, але коштів там залишилося небагато.

Фото: zoda.gov.ua