"Росія використовує можливий наступ на Україну як елемент тиску", — політолог про перемовини "Нормандського формату"

"Росія використовує можливий наступ на Україну як елемент тиску", — політолог про перемовини "Нормандського формату"

У Берліні відбулася зустріч радників лідерів "Нормандського формату", що тривала понад дев’ять годин. Про що вдалося домовитися на перемовинах та якими є результати для України, Українське радіо дізнавалося в Олексія Голобуцького, політолога, політтехнолога, історика, дослідника, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Попри те що перемовини радників лідерів "Нормандського формату" були дуже тривалими та завершилися без ухвалення спільної декларації, все ж вони є в інтересах української держави, оскільки альтернативою не тривалих переговорів є виконання вимог російської сторони, яких вона не змінює впродовж багатьох років. Тому єдиним способом для України є продовжити тривалість перемовин, сподіваючись, що коли росіяни зрозуміють, що наші західні партнери — німці та французи "не будуть особливо тиснути на Україну, щоби вона погодилася на серйозний компроміс з Росією" (Дмитро Козак, заступник керівника Адміністрації Президента РФ), до тих пір Україні потрібно вести перемовини", — розповів Олексій Голобуцький.

За словами політолога, з 2015 року, Росія мала понад 7 років для наступу та початку повномасштабної війни з Україною. Зараз ситуація для України не погіршується, а покращується. Від 2014 року суспільство усвідомило, що Росія є дійсно агресором та ворогом. Українська армія укріплюється. А впродовж останнього часу Україна отримала чимало озброєння від партнерів й отримає надалі. Тому з цієї точки, ситуація для початку та ведення повномасштабної війни нібито ускладнилася для Росії. 

Питання торкається вже не самої війни: повномасштабної, гібридної чи іншої, а самої можливості цієї війни. Мова йде не про те, що Росія використовує можливий наступ на Україну саме як елемент тиску, тому що, коли розпочнеться війна, то ситуація буде кардинально різнитися і питання про перемовини вже не стоятиме.  

Про це пишуть і самі росіяни. Нещодавно вийшла стаття генерала російської армії, у якій він говорить про те, що для Росії війна буде катастрофою, з чим погоджуються чимало аналітиків, як на Заході, так і в самій Росії. Тому, наскільки українці та Захід є готовими повірити, що Путін дійсно готовий піти війною на Україну — у цьому і полягає переговорна позиція Росії.

Допоки в це вірять, доти будуть домовлятися.

У Росії ситуація дійсно є складною, оскільки після ультиматуму НАТО і Заходу, який був цілковито відкинутим, для російського режиму залишаються два варіанти, які є цілковито неприпустимими. Один варіант: це розвернутися і піти, що є жахливим варіантом для внутрішньої ситуації у Росії. Оскільки Путіна припинять поважати у Росії. А інший варіант: розпочати війну, яка перетвориться на катастрофу.

 

Проте, війна може стати більш привабливим варіантом для російського режиму, оскільки перший варіант, аналізуючи історію, він скорочує термін існування режиму. Оскільки це є поразкою в усіх планах.

Що стосується війни, то, як приклад, можемо навести напад Хусейна на Кувейт у 1990 році. Він програв війну, був розбитим, але все ж після цього, його режимові вдалося проіснувати ще 10 років.

Росія спробувала заблокувати доступ до України морем, оголосивши про проведення військово-морських навчань. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна наразі очікує на сильну відповідь від партнерів щодо блокування Росією Чорного та Азовського морів. Ситуація в Азовському морі вже отримала розв’язку, — прим.ред.  

"Росія має лише один спосіб, вона не може економічно чи в інший спосіб впливати на Захід. У неї є "червона кнопка", і це не ядерна зброя, — це Україна, на яку вона тисне ось такими діями.

Ескалацію на кордонах не може бути постійною. Необхідно або приймати рішення про наступ, або ж відводити війська.

Тому військово-морські навчання в Чорному та Азовському морях, відносна блокада українських портів, є додатковим моментом. Проте, й це не триватиме вічно. Україна також має способи — ми можемо, наприклад, блокувати Придністров’я.

Проте, якщо росіяни вирішать наступати, то розвиток подій буде зовсім іншим. Якщо ж Росія, у чому я впевнений на 90%, використовує Україну, як елемент тиску, то завданням України є витримувати цей натиск.  

Україна не може погодитися на варіант Мінських домовленостей. Оскільки на владу тисне суспільство і вона чудово розуміє, що такий варіант розвитку подій не сприйме великий відсоток українців. Також Захід не є єдиним у цьому підході до України. Існує бажання певних кіл на Заході розв’язати проблему, пов’язану з Росією, запросивши Росію почати війну з Україною", — наголосив політолог Олексій Голобуцький.

Фото: Українське радіо