РРО дозволяють мати свого "цифрового" бухгалтера: пояснення експерта про обов’язковість касових апаратів для ФОПів

РРО дозволяють мати свого "цифрового" бухгалтера: пояснення експерта про обов’язковість касових апаратів для ФОПів

З 1 січня касові апарати стали обов’язковими майже для усіх підприємців. Про це свідчить закон №4439 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій. Бізнесу дали можливість обирати користуватися класичними реєстраторами під час розрахункових операцій чи електронними засобами, які є більш дешевими в обслуговуванні. Дозволили не використовувати касові апарати у своїй діяльності лише певним категоріям підприємців. ФОПи, які належать до І групи, а також ФОПи ІІ і IV груп, котрі працюють у селі та задовольняють певним вимогам звільнені від обов’язку застосовувати програмні реєстратори програмних операцій під час здійснення господарської діяльності. Що чекає на ФОПів з початком 2022 року, розповів в ефірі Українського радіо керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський.

0:00 0:00
10
1x

Чим відрізняються види касових апаратів?

Підприємець може використовувати будь-який вид касових апаратів, головне, щоб він апарат зареєстрований в установленому порядку в системі державної податкової служби.

З розвитком цифрових технологій з’явилася можливість використовувати так звані програмні реєстратори розрахункових операцій. Тобто як касовий апарат можна використовувати будь-який ґаджет: від смартфона до планшета. Це значно спростило доступ, бо звичайний касовий апарат міг коштувати від 2 тис. грн до 70 тис. грн залежно від його виду. Електронні або програмні РРО надаються державною податковою службою безкоштовно. Окрім того, є безліч інших сервісів, які допомагають використовувати телефон з підключеним інтернетом як програмний реєстратор розрахункових операцій. Зокрема нещодавно запустили Checkbox.

Програмні реєстратори значно популяризували цю послугу. Навіть без законодавчо-примусової фіскалізації, багато хто з підприємців, навіть ті, хто продає каву у своїх невеличких магазинчиках, почали використовувати ці програмі реєстратори, бо це питання конкуренції. Чимало споживачів хочуть розраховуватися безготівково. Це еволюційний ринковий шлях, який показав: щоб виживати у цифрову еру навіть невеличким підприємцям треба адаптуватися і використовувати цифрові технології. Цього було б майже неможливо досягнути, якби у нас були класичні касові апарати.

Про побоювання і ризики для підприємців

Перед 1 січня виник певний ажіотаж серед підприємців, бо чимало з них очікували, що відтермінують рішення про обов’язковість касових апаратів. Виникло навантаження на фіскальну систему, бо в останній момент люди кинулися реєструватися.

Читайте також: Експерт про касові апарати — боротьба з тіньовою економікою чи тиск на бізнес?

Є певні побоювання серед підприємців, пов’язані з тим, що будь-які новації потребують часу для адаптації і пристосування. Якщо підприємець вчасно не зареєструється або буде неправильно використовувати касовий апарат, то на нього чекають штрафні санкції. Але на період карантинних обмежень пообіцяли не штрафувати підприємців. Зокрема до кінця карантину діє мораторій на перевірки ФОП, але він не поширюється на касову дисципліну. Іншими словами, податкова має право перевірили, чи працює бізнес із РРО і застосувати санкції у разі порушень.

Чи потрібні нові документи у разі встановлення РРО?

Для окремих категорій підприємців, зокрема для тих, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами або складною побутовою технікою, що підлягає гарантійному обслуговуванню, потрібно вести облік товарних запасів.  

Кого новації не стосуються?

23 грудня 2021 року уряд ухвалив рішення, яким фактично звільнив від обов’язкового використання ФОПів у сільській місцевості, але за умови якщо не здійснюється торгівля підакцизних товарів, не здійснюється дистанційна торгівля чи сільська рада прийняла рішення про обов'язкове застосування РРО підприємцем.

Чи можуть ФОПи припинити діяльність через нові вимоги?

В Україні за даними минулого року добра динаміка щодо кількості зростання ФОПів. Додалося 85 тисяч нових підприємців. Було проведене дослідження щодо впливу використання РРО на різні види бізнесу (мікробізнес, малого і середнього), за яким найбільший негативний вплив з погляду застосування фіскалізації має мікробізнес. Інші категорії бізнесу більш адаптивні і краще пристосовуються. Головне для бізнесу, щоб підприємці не згортали свою діяльність через касові апарати, дати їм адаптуватися і в перехідний період не застосовувати штрафні санкції, пояснювати підприємцям важливість застосування касових апаратів і щоб на місцях із розумінням поставилися до бізнесу. У Європі зокрема завданням податкового контролера є не стягнути більше податків, а допомогти підприємцю створити нове робоче місце.

Чим зручні РРО?

Чимало сервісів, що прив’язані до РРО, допомагають підприємцям фактично відмовитися від бухгалтера і автоматизувати процеси звітності. Тобто за мінімальну абонплату можна мати свого умовно свого "цифрового" бухгалтера.

Фото: rro-info.com.ua