"Білорусь може розмістити російські ядерні ракети біля українських кордонів" — розповідає експерт

"Білорусь може розмістити російські ядерні ракети біля українських кордонів" — розповідає експерт

Олександр Лукашенко готується до транзиту влади чи планує довічну владу для себе? Про конституційний референдум у лютому у Білорусі та проект змін до Конституції Білорусі, Українське радіо розпитало в Тараса Семенюка, аналітика та журналіста-міжнародника.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про конституційний референдум у Білорусі

"Попри те, що існують думки, нібито в такий спосіб Лукашенко прагне обманути Путіна, вони є далекими від реальності. Оскільки Лукашенко є абсолютно залежним від Кремля, і не лише в питаннях фінансової підтримки. Ціни, за якими РФ продає Білорусі газ та нафту, дуже різняться від тих, що є на ринку. Лукашенко давно "ліг" під Кремль.

Тому ці пропозиції про внесення змін до Конституції є способом показати те, що Лукашенко дотримується свого слова. Адже раніше, у пік кризи, він анонсував внесення змін до Конституції. Але це лише проект змін до Конституції Білорусі, а не сама Конституція. За неї ще мають голосувати", — розповів Тарас Семенюк, аналітик та журналіст-міжнародник.

За словами аналітика, в цьому проекті Лукашенко пропонує відмовитися від без’ядерного статусу Білорусі. Це не означає, що країна почне виробляти власну ядерну зброю. Ні, їй цього не дозволять. Зате вона може розмістити російські ядерні ракети чи боєголовки на своїй території. Уже будуються військові бази в Білорусі поблизу українських кордонів, зокрема і для сухопутних військ.

Також йдеться про позбавлення позаблокового статусу Білорусі, що може бути ще одним кроком у напрямку Росії. Олександр Лукашенко розуміє, що його виживання цілковито залежить від Кремля, тому він робитиме все для того, щоби зблизитися з Кремлем.

У такий спосіб Україна опиняється у кільцевій облозі: практично незахищений кордон зі сторони Білорусі, східний кордон зі сторони РФ, Молдова на Придністров’ї та Крим, про який не слід забувати. Максимально зручні умови для ескалації конфлікту.    

Про Всебілоруські народні збори

"Раніше декларативний, зараз цей орган є фактично калькуванням радянської моделі правління, яка є покликаною увіковічити правління Лукашенка на чолі Білорусі.

Це спроба знайти формальний та легальний привід увіковічити себе на посаді Президента. Лукашенко не уявляє собі іншої реальності, окрім тієї, де він обіймає посаду Президента.

Залежність від влади є дуже коштовною річчю для здоров'я. У Бельгії є навіть клініка, яка лікує людей, залежних від влади", — стверджує Семенюк. 

Про Лукашенка-корупціонера

Міжнародна організація Центр дослідження корупції та організованої злочинності з-поміж рекордних 1 166 претендентів обрала саме Президента Білорусі Олександра Лукашенка та нагородила його званням "корупціонер року 2021", — прим.ред.

"Основні грошові потоки йдуть до кишень самої влади та найближчого оточення — державного апарату, бізнесменів, які обслуговують владу. Це вони передусім збагачуються. А всі решта — виживають", — підсумував журналіст-міжнародник.

За словами Семенюка, образ Лукашенка-господарника, є всього лише публічним, штучно сформованим медійним образом. Саме тому раніше в Україні найбільш популярним президентом іншої держави був саме Олександр Лукашенко, який міг усім показати "кузькіну мать". Такий образ — сварити когось публічно, показово встановлювати справедливість, насправді є менеджментом емоцій. Так формується рейтинг.

На жаль, зараз у Білорусі немає сили, яка була б здатною у правовий чи еволюційний спосіб змістити Лукашенка з посади Президента. Він максимально укріпив та зміцнив свою владу. Усіх найбільш впливових опозиціонерів вдалося відсторонити та ув’язнити. Вони отримали тюремні ув’язнення. Це було зроблено, щоби залякати інших та показати, що в Білорусі керує лише Лукашенко.

Фото: defence.ru