Не Буковелем єдиним: що пропонують гірськолижні курорти Закарпаття?

Не Буковелем єдиним: що пропонують гірськолижні курорти Закарпаття?

Сезон катання на лижах і сноубордах цьогоріч першим відкрив Драгобрат — найвисокогірніший курорт в Україні, розміщений на висоті 1300-1400 метрів над рівнем моря. Минулими вихідними там працював гірськолижний підйомник комплексу "Карпатська чайка". Про закарпатські курорти Драгобрат, Пилипець, Ізки, Красія, які атракції підготували для туристів-лижників на новий сезон і якими сумами запасатися, щоб відпо­чити у засніжених горах розповіла в ефірі Українського радіо організаторка зимових турів Інна Чернова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Про відкриття і тривалість сезону

Між Буковелем і Драгобратом щороку є неформальне змагання, хто першим відкриє сезон. Цьогоріч це зробив Драгобрат за рахунок своєї висоти, там найперше випадає натуральний сніг. Якщо Буковелю для першого снігу потрібен стабільна мінусова температура, то Драгобрату такого не треба. Однак трапляються сезони, що сніг просто не випадає, а штучного засніження на Драгобраті немає, тоді Буковель починає сезон першим. Сезон переважно закривається у квітні-травні. Іноді навіть на травневі свята можна засмагати і кататися на лижах у шортах і майках.

Як відбувається навчання?

Зазвичай інструктор на навчання бере одного або двох відпочивальників. Розраховуйте, що заняття триває 1-2 години на день залежно від фізичної підготовки і від того, навчається дитина чи дорослий. Впевнено стояти на сноуборді чи на лижах можна упродовж трьох днів. На закарпатських курортах оплата коливається у межах 300-500 грн за годину.

Фото: facebook.com/grandhotelpylypets

Про спорядження

Зі спорядження варто мати свої лижні черевики, інше можна орендувати. Черевики для лиж або сноуборда — незамінний спортивний інвентар як для професійних лижників і сноубордистів, так і для любителів цього активного відпочинку. Вони мають ідеально підходити по вашій нозі. Можуть бути тепло- або термоформовані. Якщо лижні черевики підходять до вашої щиколотки і стопи, ви зможете одразу відчути віддачу від своїх зусиль.

Читайте також:  Де і за скільки можна якісно відпочити в Україні? Поради експерта

Про фрирайд

Фрирайд — це катання на сноуборді або гірських лижах поза підготовленими трасами. Вважають, що під час катання по незайманому снігу якнайповніше розкриваються можливості сноуборду і гірських лиж. Таке катання підходить для професійних лижників. З навичок знадобиться вміння добре контролювати дошку чи лижі на будь-якій поверхні. Фрирайд в Україні поступово розвивається. Однак культура фрирайту серед наших гірськолижників не досить розвинена щодо безпеки. Людям цікаво пробувати фрирайд, проте не всі дотримуються правил безпеки.

Про Драгобрат

Перевага Драгобрату — можливість фрирайду чи позатрасового катання. На цей курорт навіть приїжджають туристи з Європи. Датчани зняли телепрограму про Драгобрат, а в італійському журналі вийшла публікація.

Фото: facebook.com/bukovel

Драгобратська публіка відрізняється від відпочивальників, які приїжджають на Буковель. Це люди, які не акцентують увагу на сервісі, однак націлені покататися. Їм не такий важливий відпочинок після катання, якого кольору будуть фіранки у готелі і чи три рази за ними прибрали брудні рушнички, чи два.

На Драгобраті за останні роки побільшало підйомників. Крісельних підйомників два: це "Карпатська чайка" і "Вершина Карпат". Бугельний підйомник є у "Вершини Карпат". У комплексі "Драгобрат" є два центральні бугельні підйомники. Бугельний підйомник має і "Карпатська чайка".

Читайте також: Сімейний автотуризм – це свобода дій – Валерія Мікульська про цьогорічні мандрівні тренди

Кожен підйомник має свого власника, тому бажано для кожного придбати свій скіпас. Скіпас — це електронний пропуск на підйомники у вигляді пластикової або паперової картки. Система автоматично зчитує всі дані під час проходу лижника на витяг. Експерти радять мати на всіх локаціях такі скіпаси чи перепустки, щоб не кататися постійно лише на одній локації. На Драгобраті можна з кожного підйомника переїхати на будь-яку іншу трасу, поїхати на сусідній підйомник, спуститися вліво чи вправо, щоб урізноманітнити своє катання.

Фото: facebook.com/DragobratUA

Про ціни і дорогу до Драгобрату

Як розповів голова асоціації "Драгобрат-тур", директор комплексу "Оаза" Петро Грапенюк, зараз на Драгобраті температура -2-3°С, є невеликі хмари, сніг місцями понад два метри. Комплекс "Оаза" має навчально-дитячу трасу завдовжки 300 метрів, трасу середньої довжини 960 метрів та екстремальну трасу завдовжки 1100 метрів із фрирайдом. Градація цін на підйоми відповідно 20, 30 і 50 грн за раз. Працює система електронного гаманця. Ціни катання на повний день коливаються залежно від рівня підготовки від 700 до 900 грн.

Читайте також: SPA замість лиж? Як тепла зима вплинула на відпочинок у Карпатах

Є готель на 15 номерів з рестораном, сауною і басейном категорії "стандарт 2-місний", "сімейний" і "люкс". Триває будівництво нової дороги, за планом асфальт мають вкладати навести 2022 року.

Фото: facebook.com/DragobratUA

Інна Чернова порадила добиратися на курорт на власному авто до Ясенів трасою Київ-Чоп. Від Ясенів можна дістатися маршрутними таксі, які від’їжджають від місця, що називається Біржа. Там можна залишити машину на платній стоянці, це коштує приблизно 100 грн за добу. У приватних садибах можна залишати авто і по 50 грн за добу.

Цього сезону ціни на житло стартують від 600 грн за добу з людини. Зазвичай, туди входить сніданок і вечеря. Є бюджетні варіанти, наприклад, можуть приймати спортбази і по 400 грн, але умови там не такі комфортні. На Новий рік ціни зростають, можуть правити і 3000 грн за ніч. Якщо років 10 тому приймали лише приватні садиби, то тепер на Драгобраті є готелі "Адреналін", "Маріка", "Діамант", "Вершина", які мають підвищений рівень комфорту, зокрема пропонують шведський стіл.

Фото: facebook.com/DragobratUA

Про курорт Пилипець

Менеджер "Гранд Готель Пилипець" Василь Пукман розповів, що на гірському масиві Боржава вже лежить сніг, поза гірськолижними трасами понад 50 см снігу. Пилипець представлений чотирма гірськолижними витягами: три витяги бугельного типу, довжина яких від 300 м і 1,5 км та крісельний витяг завдовжки 1,5 км. Довжина траси катання — до 2 км. Одиничний витяг коштує в середньому 130 грн, середній скіпас — 700-800 грн. Є нічне катання у певній частині траси крісельного витягу. Ціни на житло становлять орієнтовно 1550 грн для двох стандартного типу зі сніданками. Із 26 грудня ціна підвищиться до 2800 і така вартість буде до 10 січня.

На думку Інни Чернової, Пилипець підходить для початківців, особливо для сімей з дітьми. У приватних садибах набагато нижча вартість проживання, аніж у готелі "Гранд Готель Пилипець". Якщо потрібно виїхати цілою родиною, і з однієї кишені оплатити всім відпочинок та інструкторів, то це вигідний курорт. Дитячі і навчальні траси загалом однакові. Пилипець часто розглядають у комплексі із сусіднім курортом Подобовець, бо обидва розміщені на Боржавському хребті.

Фото: facebook.com/grandhotelpylypets

Якщо приїздить на курорт ціла родина, то окрім катання на Пилипці є красивий туристичний водоспад Шипіт, де можна прогулятися. Доступний і сувенірний ринок. Власне закарпатська кухня, де є такі страви, як банош, бограш і місцеві наливочки, є приводом для туризму. Можна поєднувати гірськолижний відпочинок і гастротуризм.

Про курорт "Ізки"

Власник курорту "Ізки" Андрій Бойко розповів, що база відпочинку відрізняється дуже якісними широкими пологими трасами для хорошого карлінгу. Є навчальна гірка на 200 метрів, що складається з двох частин: на лівій частині — лижі і борди, на правій частині — тюби і санки. Ставляться сітки для безпеки, є своя тюбінгова траса. Основні траси запрацюють вже за тиждень. День катання на великій гірці коштує у високий сезон 800 грн на день, для дітей — 600 грн цілий день, діти до 4 років катаються безкоштовно, ціна катання на маленькій гірці — 200-300 грн. Півдня на великій гірці коштує 500 грн. Щодо цін на житло, то у грудні ціна двомісного номера зі сніданком коштує 1100 грн. Курорт має свою екоферму, 80% продуктів, зокрема баранину, форель, козлятину, готують зі своєї ферми.

Фото: facebook.com/ekokurortIZKI

Про курорт "Красія"

Як розповів PR-фахівець курорту "Красія" Ернест Завадський, "Красія" має найдовшу лижну трасу в Україні — 3,5 км. Це досить комфортна траса, її можна рекомендувати як спортсменам, так і для сімейного відпочинку. Можна отримати велике задоволення від спуску, зокрема зупинитися, відпочити, сфотографуватися і поїхати далі.

Фото: facebook.com/krasiya.official

Курорт якраз готується до відкриття сезону, сніг вже лежить, коли буде мінусова температура запустять гармати. Погодні умови за прогнозами сприяють тому, щоб траси відкрилися до Нового року. На курорті дуже хороша система технічного засніження, тобто сніг не штучний, а технічно виготовлений. З гарматок за мінусової температурі з форсунок йде вода, яка дуже швидко замерзає і в такий спосіб продукується сніг. Такі гармати використовують лише два курорти в Україні.

Читайте також: Де і за скільки можна якісно відпочити в Україні? Поради експерта

"Красія" має два крісельні підйомники і один 4-місний бугельний витяг типу Doppelmaer. Підйомник виходить майже на вершину гори Красія. Із переваг — перепади висот 600 метрів, ширина трас від 100 до 250 метрів, фрирайт за умов хорошого природного снігу. Скіпас у будні коштує 750 грн, у вихідні 850 грн на всі підйомники. Дорога проїзна, проїхати можна на легковому авто.

Про невеликі курорти

Для сімейного відпочинку і тих, хто хоче навчити дітей кататися на лижах і сноуборді, підійдуть невеликі курорти як Воловець, у Міжгір’ї, на Синевирському перевалі, безпосередньо біля озера Синевир, Верхній Студений. Можна приїхати, раз на день піднятися на підйомнику, відпочити у колибі у форматі відпустки.

Фото: facebook.com/ekokurortIZKI

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Зимове дозвілля: поради лижникам та сноубордистам-початківцям
Де і за скільки можна якісно відпочити в Україні? Поради експерта
Аліна Паш про карпатські традиції, бунтарство, заміжжя, стосунки з батьками і наступні альбоми
Збереження культурної ідентичності представників і представниць національних меншин за реформи місцевого самоврядування
Сімейний автотуризм – це свобода дій – Валерія Мікульська про цьогорічні мандрівні тренди