Де і за скільки можна якісно відпочити в Україні? Поради експерта

Де і за скільки можна якісно відпочити в Україні? Поради експерта

Більш, ніж половина українців, взагалі цього літа не планує відпустку. Понад 50% з тих, хто все ж таки хоче відпочити, збирається робити це в Україні, причому 45% з них поїде за межі свого регіону. Такі дані оприлюднило Держагентство з питань туризму. Що нам запропонують і чи буде з чого вибирати, в ефірі Українського радіо розповів голова Всеукраїнського об’єднання VISIT Ukrainе Антон Тараненко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

 Географія відпочинку та ціни

Можна умовно розділити категорії відпочиваючих на два формати. Перші – ті, що відпочивають один раз за сезон, а інші – роблять відпочинок декілька ми частинами, наприклад,  декілька раз по три-чотири дні. Я якщо говорити про великі вихідні - два-три тижні, то наші курорти для такого відпочинку дешевші ніж за навіть мінімальну Туреччину. Можна знайти відпустку за 300 доларів на тиждень з розселенням в Генічеську, Арабатській Стрілці  чи, наприклад, на Закарпатті. Для таких відпочинків, це можливість знайти за 1000 гривень в день і проживання і сніданок для двох дорослих і однієї дитини. В останні часи змінився формат подорожі українців – вони стали частіше подорожувати, але,  на менший період – вони частіше обирають відпочинок з п’ятниці по неділю, і роблять такі відпочинки достатньо часто. Як правило такі поїздки плануються недалеко від свого міста, і пізнаються ті місця, які розташовані поруч. В Україні зараз багато місць та локацій, які були розбудовані ще до пандемії, і відкриваються нові, навіть під час пандемії. Насправді, для українців є пропозиції на будь-який гаманець і смак.

 Популярні місця відпочинку серед українців

Це  вже стандартний популярний "трикутник" - Київ-Львів-Одеса і все що пов’язане з цими містами і областями. Але, в кожній області є, що подивитися. Якщо це Західна Україна, то можна зосередити увагу на Чернівецькій області, я сам недавно повернувся з Чернівців і області, які мене дуже вразили. Там є відпочинок біля озер, є відпочинок в лісі. Чернігів - можна спланувати поїздку на два дні. Це буде – міський туризм. Ще радив би з’їздити подивитися на Батурин – яскраве історичне місце. Якщо мова йде про Східну Україну, то я радив би завітати до Запоріжжя безпосередньо. Крім Запорізької Січі, в цьому регіоні є велика кількість курортів – Бердянськ, Кирилівка. Неймовірно тепле Азовське море, в першу чергу, для дітей і людей, які хочуть "поправити" своє здоров’я.  Можна відзначити Херсон, але, мені здається, він ще не до кінця сформований як туристичне місце і про нього не всі знають. Залізний Порт. Українські пустелі на Олешківських пісках. Тобто, на сьогодні можна обрати велику кількість місць відпочинку. Донеччина – Святогірськ, Сєвєродонецьк – дуже цікаві місця, де крім пам’яток є можливість відпочити, і це буде недорогий відпочинок. 

 Співвідношення "ціна/якість". Чи покращує сервіс Україна?

По тим місцям, які я згадував, то там є можливість обрати формат відпочинку, де вартість буде нижче за іноземні зони відпочинку. А також є і вищі цінові групи. Якщо говорити про дорощі варіанти відпочинку, то за сервісом вони можуть бути порівняні до іноземних сервісів. Але, треба розуміти, що формат "все включено" в Україні не популярний, і більш поширений формат "сніданок-вечеря" чи "тільки сніданок". 

Якщо говорити про дешевший формат відпочинку, то тут Україні є ще над чим працювати – відпочинок за 300-400 доларів в Україні і деяких іноземних локаціях відрізняється. Але, конкуренція в Україні говорить про те, що подорожі Україною зростають, а значить, і вартість на пересування та туристичні подорожі не будуть дешевими. Якщо на Одещині чи Херсонщині готелі повністю заповнені, починаючи з червня і заброньовані до кінця вересня, то неможливо сказати, що вони знизять ціни. Є інший момент – деякі українські курорти, які насправді високого рівня, вони не можуть прийняти всіх охочих. І тому українці частіше обирають якусь альтернативу. Також, треба враховувати, що багато країн досі залишаються закритими, крім Туреччини, Єгипту, де українці бували по декілька разів і хочеться побачити щось інше. Можливо, що щось зміниться у другій половині літа, але поки – так. І всі ці незручності надають перевагу для українського туризму. І тут важливо для туристичного бізнесу сьогодні, в цей рік, скористатися цим і зробити так, щоб українець, який приїхав до них відпочивати в 2021 році не захотів в 2022 році їхати за кордон. 

Чи відпочивають в Україні іноземці?

До пандемії, в 2019 році Україну відвідали 14,5 мільйонів іноземців. В 2020 році це було 4,5 мільйони, враховуючи пандемію і закриті кордони.  Зараз ми бачимо велике збільшення такого потоку, в тому числі туристичне. Відкриваються нові напрямки – з Саудівської Аравії запускається прямий рейс. Сьогодні, туристичні оператори, які займаються в’їзним туризмом, мають велику кількість пропозицій. Думаю, ми побачимо багато туристів з Саудівської Аравії, бо коли планували такий рейс, то з початку було 3 рази на тиждень, а зараз вже – кожен день. А якщо буде велика кількість охочих, то відкриють і Львівський напрямок, а, можливо, зроблять і по декілька разів на день. Казати: "Україна не приваблива для іноземців" - точно не вірно. Треба працювати над маркетингом. Саудівська Аравія, це – новий ринок. Якщо казати про інші країни, то до нас їдуть – Німеччина,  Польща, Велика Британія і Сполучені Штати Америки. Це –  топ-5 країн-туристів до України. Ну, і пострадянські країни.

Фото: УНІАН

Останні новини
"Розраховуємо на 300 млрд доларів". Експертка про заморожені російські активи
"Розраховуємо на 300 млрд доларів". Експертка про заморожені російські активи
Лише 30% дорослих ревакцинуються від дифтерії та правця  — Лапій
Лише 30% дорослих ревакцинуються від дифтерії та правця — Лапій
Промінь рекомендує: Diana Glebova з треком "Ризикнути"
Промінь рекомендує: Diana Glebova з треком "Ризикнути"
Гробки, Проводи, Діди, Радовниця… — фольклористка про поминальні традиції
Гробки, Проводи, Діди, Радовниця… — фольклористка про поминальні традиції
Домашня праця в Україні стає видимою — юрист Сандул
Домашня праця в Україні стає видимою — юрист Сандул
Новини по темі
Усе про право військового на відпустку. Поради юристки
Ми не можемо одними і тими ж людьми пройти всю війну — Гончаренко про відстрочку від повторної мобілізації на 5 років
Загородній про деолігархізацію: "Вплив держорганів, які показуватимуть ефективну роботу під час війни, зростатиме"
Права мобілізованих: адвокатка про те, чи можуть військовослужбовці йти у відпустку та не виплачувати кредити
В Україні спростили виїзд груп дітей за кордон на відпочинок. Як саме? Коментує Держприкордонслужба