20-30 трильйонів доларів: скільки коштів в оборотах офшорних компаній? Розповідає експерт

20-30 трильйонів доларів: скільки коштів в оборотах офшорних компаній? Розповідає експерт

Час від часу виникають скандали, пов’язані з офшорною політикою. Про те, що таке офшори і для чого їх використовують великі компанії, політики та зірки, в ефірі Українського радіо розповідає президент Гуманітарного центру Андрій Кривонос.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Що таке офшори?

З однієї сторони, офшори — це спосіб країн залучати до себе іноземні інвестиції. Як правило, країни без великого економічного потенціалу і економічних перспектив, на кшталт маленького острову чи вільної економічної зони на певній території, знайшли спосіб надавати можливість нерезидентам реєструвати компанії всередині і, раніше, забезпечувати повну конфіденційність даних. Тобто це робилося заради того, щоб отримати банківські рахунки на своїй території. Це фактично міжнародна конкуренція країн. З другого боку, відчувши, що конфіденційність дійсно дотримувалася, підприємці з різних країн почали більш інтенсивно використовувати такі компанії та юрисдикції для своєї діяльності.

Чи є офшори порушенням закону?

Якщо формально відноситися до процедури реєстрації, то порушення знайти важко. Якщо ж підняти питання моралі та виводу капіталів, тоді так, це можна вважати порушенням. У Австрії, Швейцарії, Данії, Ліхтенштейні, Нідерландах офшори з рівнем оподаткування вище середнього. Компанії реєструються в таких юридичних зонах і використовуються для забезпечення високого рівня довіри. Вони зобов’язані сплачувати всі податки та подавати звіти, завірені аудиторами. Є окремі види компаній в цих країнах, які мають вигляд класичного офшору. Якщо ви в Нідерландах маєте компанію, яка володіє виключно корпоративними правами компанії в інших країнах, то ви не сплачуєте податок на дивіденди. 

Про офшори великих компаній 

Google має реєстрацію компанії в Ірландії. І, фактично, 60-70% ВВП території, на якій зареєстровано Google в Ірландії, сформований за рахунок доходів і податків цієї компанії. Це не просто офшор, а ціла компанія, яка наповнює територіальний бюджет країни. У Coca-Cola є компанії з різною юрисдикцією. І хоч офіційний офіс знаходиться в Монако, але є юридичною особою в різних країнах. Фактично за всіма транснаціональними компаніями ми можемо відстежити такий ланцюжок наявності певних специфічних юрисдикцій, який виник за різних обставин. 

Про офшори політиків

Якщо людина йде в політику, то принаймні має повідомляти це, а не критикувати інших за наявність їхніх офшорів. Це — моральний проступок, який сьогодні стосується і президента Зеленського. 

Офшори почали використовувати як захист своїх активів, враховуючи те, що частина країн почала поділяти податки на майно фізичних осіб і податки на майно юридичних осіб. І в деяких випадках дійсно стало простіше придбати майно на юридичну особу, ніж на фізичну. А в Україні дуже часто використовуються офшори з іншою метою. Коли податкова приходить в компанію, а бенефіціаром компанії є компанія за кордоном і адвокати українського резидента зазначають, що все листування повинне здійснюватися з офісом на Кіпрі, Віргінських островах, в Панамі тощо. Тоді у податкової опускаються руки, адже часто вона не має коштів на відповідне листування і відповідних адвокатів. 

Офшори це про ухилення від податків чи про спосіб їхнього зменшення?

Спосіб зменшення податків — це вже про ухилення. Єдиною проблемою в більшості випадків є те, що не завжди підприємці, будуючи схему офшорів, достатньо детально прописували свої договори стосовно таких дій. У нас дуже часто можна було спостерігати, що договір між двома компаніями підписує одна особа, нібито маючи довіреність, але це вже конфлікт інтересів. Також значна частина компаній у світі доволі довго ігнорувала так зване транспортне ціноутворення. Це процедура, коли ми ланцюжком оподатковуємо отриманий прибуток. В Україні запроваджене таке законодавство, але насьогодні його тільки починають використовувати. Податкові органи мають відповідний підрозділ, який аналізує це подання звітів згідно транспортного ціноутворення. Гіпотетично транспортне ціноутворення мало би показати напрямок прибутку іншої структури, особливо транснаціональної компанії. Але метою значної кількості офшорів є спрощення процедури перевезення товарів.

Як створити власний офшор?

Економічно офшор має сенс, коли сума оборотів за рік складає від 100-150 тисяч євро. Значна кількість країн пропонує відкриття такої компанії навіть без приїзду. В деяких випадках вам подарують паспорт, в інших — вид на проживання. Також з’явиться можливість придбання нерухомості, тому це — не одномоментний факт "я відкрив офшор". Треба розуміти, що створивши офшор, не відбудеться ухилення від податків.

Як ідентифікувати власників офшорів?

Не за всіма компаніями та країнами це можна зробити. Це залежить від національного законодавства. Наприклад, ЄС дуже довго давив на Кіпр стосовно розкриття інформації, і фактично це розкриття відбулося і його можна отримати дистанційно. За гроші ви отримаєте навіть відповідний реєстр. На сьогодні найбільшими захисниками конфіденційності власників стають компанії країн, де все добре та правильно. Але для отримання цієї інформації вам треба офіційно з’явитися до цього підрозділу. Так відбувається в Німеччині, Швейцарії та інших країнах. 

Скільки коштів в оборотах таких офшорних компаній?

Порахувати практично неможливо, адже часто кошти переходять з рахунку на рахунок і виникає двоїстий обіг. Сума в 20-30 трильйонів доларів може бути. Це — близько 20% від загального економічного обігу. 

Фото: Андрій Кривонос, Facebook