ОСББ чи керуюча компанія: переваги і недоліки різних типів управління багатоквартирним будинком

ОСББ чи керуюча компанія: переваги і недоліки різних типів управління багатоквартирним будинком

Мінрегіон стверджує, що якщо співвласники багатоквартирних будинків самостійно не оберуть форму управління до весни 2022 року, то це зробить за них місцева влада. Однак попередньо вона має про це оголосити і провести відкритий конкурс. Чи буде такий метод ефективний в ефірі Українського радіо пояснює президент Асоціації інноваційного розвитку домогосподарств Станислав Драганов.

За якими критеріями місцева влада буде обирати керуючу компанію

Це вже третя чи четверта спроба з боку держави почати процес створення нормального ринку обслуговування житлових будинків, але кожного разу виникає "підводне каміння". Вони пов'язані переважно з тим, що місцева влада не може обирати за мешканців керуючу компанію жодним чином, бо у нас є законодавство, яке повністю це регулює. Наприклад, той же Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" та безпосередньо Закон "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку". Законодавство більше тяжіє до створення ОСББ. Ця процедура повністю демократична, тобто мешканці просто збираються, створюють своє об’єднання та самостійно керують своїм будинком. Наразі практика показує, що не завжди вони це роблять правильно і потім мешканці звертаються до правоохоронних органів та інших структур, щоб сказати про те, що той голова правління, якого вони самі й обрали, не виконує свої обов’язки. Якщо повністю оцінити ринок ЖКГ, то можна зробити висновок, що його поки немає. Його потрібно створити. Для того, щоб він почав діяти, то потрібен запит від нас, споживачів. Чим більше буде створено ОСББ, тим більшою буде конкуренція на цьому ринку, а управителі зможуть нормально заходити на цей ринок.

Про процедуру відмовлення від послуг керуючої компанії, яку обрала місцева влада

Це вказують в угоді, яку підписує від імені мешканців будинку міська рада. 

Читати далі: ОСББ: як управителю порозумітися із мешканцями і зробити життя у будинку комфортним

Які переваги і недоліки у ОСББ та керуючої компанії

Усе законодавство, як я вже казав, тяжіє безпосередньо до ОСББ, надає їм пільги. Тобто ОСББ має право брати участь у міських та міжнародних програмах, а управляюча компанія таких пільг не має. Управляюча компанія ― це компанія, яка створена для того, щоб заробляти гроші. ОСББ ж створюється безпосередньо мешканцями для співмешканців. Є така гібридна система, яка зараз працює ефективніше, коли ОСББ наймає управляючу компанію.

ОСББ дозволяє бачити, скільки коштів є на рахунку будинку, що відбувається у ньому, розуміти, в якому він стані і що потрібно зробити, щоб покращити умови проживання. Найголовніше те, що це дає змогу мешканцям самим встановлювати тариф і розуміти, за що вони сплачують гроші.

Читати далі: "Сусідські війни": що робити та куди звертатися, якщо сусіди псують вам життя? Радить юристка

Додамо, за даними Державної служби статистики, станом на 20 січня 2020 року кількість зареєстрованих ОСББ в Україні становила 34 104. Тоді за результатом аналізу, діючих ОСББ було 32 982. Інші припинили свою діяльність, знаходяться в стані припинення або не завершили державну реєстрацію.

Фото: pixabay.com