Кабмін по осені рахують. Чи варто чекати перестановок в уряді? Коментує експерт

Кабмін по осені рахують. Чи варто чекати перестановок в уряді? Коментує експерт

Протягом останніх місяців в українській владі відбулися серйозні перестановки. Про те, чи зміниться Кабмін до осені і з яких причин, в ефірі Українського радіо розкаже політичний експерт Агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Євген Пастухов

В чому причина чуток про нові відставки міністрів?

Неодноразово говорили про відставку всього уряду, але наразі говорять про відставку окремих міністрів. Відверто кажучи, уряд достатньо слабкий, тому такі питання періодично виникають.

Хто з міністрів найбільш ефективний, а хто — найслабший?

Коли говорять про відставку певного міністра, то, зазвичай, не говорять про ефективність його діяльності. Просто він не вписується в нову конфігурацію політичних сил. Свого часу Богдан привів багато людей, які пов’язані з Коломойським. Наразі прийшов Єрмак і розставляє своїх людей. Наскільки я бачу, то питання там не в ефективності, а в тому, що приходять люди, які є особисто віддані Зеленському. Так, наприклад, відбулося із заміною міністра Авакова на Монастирського. Ніхто не говорить про ефективність Авакова, але всі говорять, що Аваков — не людина Зеленського. 

Наскільки сьогодні міцні позиції прем'єра Дениса Шмигаля?

Шмигаль не є людиною Зеленського, але там проблема в іншому. Якби була можливість замінити Шмигаля, то це вже б зробили. Насьогодні багато рішень партія "Слуга народу" не здатна прийняти у Верховній Раді. І немає іншої кандидатури, яка би задовольнила переважну більшість народних депутатів. Часто чую "чому не йде у відставку сам Кабмін?", адже достатньо багато запитань до нього виникає. Тому що останній рік — кризовий і в економіці, і в соціальній сфері. А ми йшли через ковідну програму і багато підприємців закрилося за цей рік. Тому, якщо зявиться заміна Шмигалю, то, думаю, його замінять. Але, наразі така кандидатура відсутня.

Наскільки масштабним може бути переформатування в уряді найближчим часом?

Поки що говорять про окремих міністрів: міністра культури Ткаченка, міністра оборони Тарана, міністра юстиції Малюська. І, впринципі, ці зміни, що відбуваються зараз — досить масштабні. За літній період замінили трьох замісників міністра оборони, трьох замісників керівника Служби Безпеки України, змінився міністр внутрішніх справ. Але говорити про те, що вони мають якийсь цілеспрямований характер — не доводиться. З великою ймовірністю можна говорити про те, що можуть бути заміни якогось поодинокого характеру, але вони стосуватимуться не лише Кабміну, а й державних підприємств: "Укрзалізниці", "Нафтогазу" тощо. Думаю, що великих змін зазнає міністерство внутрішніх справ, адже Аваков пішов. 

З чим пов'язати останні зміни в силовому блоці? 

Там дійсно відбувся достатньо серйозний конфлікт між Тараном і Хомчаком. Вийшло так, що у відставку пішов Хомчак і три заступники міністра оборони. Але нарікань на міністра оборони є дуже багато: провалено оборонне замовлення, система реформування тощо. Думаю, що за підсумками зустрічі Зеленського і Байдена, постане питання про ефективність роботи та компетентність міністра оборони Тарана, адже він не відповідає тим уявленням про перспективи України в НАТО і в цілому реформуванню української армії. 

Хто відповідає цим вимогам і зможе очолити посаду міністра оборони України?

Я би не називав окремих персон, тому що зараз не йдеться  про прізвища, а про те, які функції будуть виконувати і які завдання будуть вирішувати в межах Кабміну чи в інших держустановах. І в цьому контексті заміна відбувається так: приходять люди, які орієнтуються на керівника Офісу Президента Єрмака плюс ті, хто безпосередньо зобов'язаний Зеленському своєю кар'єрою. Ці прізвища не будуть достатньо відомі, гучні. 

З чим пов'язана відставка колишнього міністра охорони здоров'я Степанова?

Аналізуючи зміни, які відбулися в МОЗ, не сказав би, що вони несли негативний характер. Степанов дуже багато перебирав на себе, любив проводити моно-пресконференції, а Ляшко — ефективний менеджер і, при усіх своїх недоліках, є компетентним, а це — надзвичайно важливо. Адже необхідно розумітися на тих сферах, в яких працюєш. Дуже часто ми бачимо заміни, ротації, на рівні міністрів, замміністрів які взагалі не мають ніякого відношення до тих чи інших сфер. Так відбулося, наприклад, в міністерстві інфраструктури.

Фото: Andrew Kravchenko, Кабінет Міністрів України, Facebook