Захист авторських прав у мережі: чи готові українці платити за контент?

Захист авторських прав у мережі: чи готові українці платити за контент?

Чому все більше українців виступає за захист авторських прав, але невеликий відсоток із нас готовий реально платити за контент? Як в україні борються з нелегальними ресурсами і наскільки ця боротьба є ефективною. Про це в ефірі Українського радіо розповів заступник голови Української Антипіратської Асоціації Ігор Михайлов.

Чим можна пояснити парадокс: 90% вважають за потрібне боротися з "піратством", а платити готові - 14 % (дослідження "Gemius Ukraine" 2018 року). Чи змінилися настрої українців за цей час? 

Таж компанія проводила подібні дослідження і вже маємо 31% готових платити за легальний контент. Тобто цей процент зростає, і, можливо, за час пандемії і карантинних обмежень ще виросло. Якщо дивитися на глобальну статистику, то, наприклад, в США цей показник виріс на 20%.

 Хто найбільш зацікавлений в боротьбі з "піратством"?

Звичайно зацікавлені індустрія – вони хочуть створювати новий контент, вони хочуть розповсюджувати його легально і отримати гроші за це розповсюдження, які потім вкладати в створення нового контенту. В легальному контенті думаю зацікавлені всі – і індустрія, і користувачі, які хочуть дивитися новий, якісний контент. З "піратством" борються і правоохоронні органи, і - громадськість, а повинні і – користувачі, бо дивлячись "піратський" контент, вони дають можливість заробляти "піратам".

 Чому діяльність піратських сайтів не зупиняє новостворена кіберполіція?

 Кіберполіція працює, і іноді – вдало. Зупиняють роботу сайтів, але, тільки тих, які мають відношення до України, адмініструють в Україні, або – створені доменні імена в Україні. Однак, дуже часто неможливо встановити хто стоїть за цим сайтом, де цей сайт адмініструється і Закони України не дозволяють діяти за межами України.

Чим побороти "піратство" – просвітою чи невідворотністю покарання?

 Зараз, щоб "піратський" сайт існував, його треба створити, наповнити "піратським" контентом. Для цього достатньо ентузіазму того, хто це робить. І, на момент створення цього сайту, власника неможливо притягти до відповідальності. Тільки коли він починає розповсюджувати контент, то всі країни намагаються створити такі умови, щоби як можна швидше видалити цей контент, заблокувати його. А це можливо зробити тільки позасудовими заходами.

"Торрент" та інші подібні? Вони легальні?

Ні, там немає легального контенту. Через "торенти" компанії-правовласники не розповсюджують свій контент. І я би рекомендував уникати таких дій – співпраці через "торрент", краще користуватися легальним контентом.

Коли ми на щось підписуємося – кому ми платимо?

Велика частина грошей все ж таки йде правовласнику, тому що той сервіс, який пропонує платний контент, він має ліцензійні угоди зі справжнім правовласником цього контенту.

Чи відомі факти кримінальних проваджень за "піратство"?

Не тільки відкривалися кримінальні провадження, вони направлялися до судового розгляду, і є судові вироки. "Пірати" притягаються до кримінальної відповідальності за незаконне розповсюдження контенту. Щодо фінансування "піратства" - кіберполіція намагається боротися з цим видом правопорушень. Але це складно, бо навіть на законодавчому рівні немає чіткого поняття – фінансування "піратства".

Чи можливе притягнення саме споживача "піратського" контенту?

В деяких країнах це можливо. В Україні користувачі не притягуються до відповідальності.          

Фото: з відкритих джерел