"Кібератака під час трансляції футбольного матчу — це спроба посіяти паніку", — голова Держспецзв'язку

"Кібератака під час трансляції футбольного матчу — це спроба посіяти паніку", — голова Держспецзв'язку

Один із стримінгових сервісів, що транслював у неділю матч національної збірної "Вельс-Україна" зазнав хакерської атаки. На екрані зникли логотипи Футбол-1 і Футбол-2 та Євроспорт, натомість з’явився логотип каналу "Росія-1". Замість футболу глядачі були змушені слухати і дивитися пропагандистські програми. Наскільки активними є російські хакери щодо українських мереж розповів в ефірі Українського радіо голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

0:00 0:00
10
1x

Якість російських хакерських атак знизилася

Російські хакери, як і російські військові, не полишають спроби захопити Україну, зокрема і в кіберпросторі. Якість цих атак знизилася, оскільки насамперед росіяни тепер думають, як захистити свої мережі. Після початку повномасштабної війни волонтери об’єдналися задля надання відсічі агресорові в кіберпросторі. Так само як ми маємо об’єднання наших громадян для протидії війні на суходолі, так само і в кіберпросторі небайдужі хакери атакують російські системи, і виявляється, що вони не такі захищені, як про це розповідали останні кілька років.

Будь-яка хакерська атака — тривалий процес, що займає до півроку. У росіян цього часу немає. Крім того, ми об’єднавшись із приватним сектором та фахівцями з кібербезпеки змогли побудувати надійну систему захисту насамперед державних органів влади. Подекуди трапляються такі ж випадки, як трапилось під час матчу. У цьому випадку хакери атакували платформу доставки контенту. Упродовж кількох хвилин цю ситуацію швидко виправили і налагодили трансляцію завдяки якісній роботі фахівців компанії, Служби безпеки України та Кіберполіції.

За місяць до війни була надзвичайно масштабна кібератака

Ще за місяць до початку повномасштабної агресії, а саме 14 січня, у нас відбулася надзвичайно масштабна кібератака на органи державної влади. Було атаковано понад 90 сайтів державних структур, близько 20 — їм вдалося зламати, але лише візуальну частину, тобто інфраструктуру сайту, що бачить споживач. При цьому персональні дані і державні дані не постраждали.

Такі атаки — це більше психологічні атаки, щоб деморалізувати і посіяти паніку, аніж завдати шкоди.

За 1,5 року реформували систему кіберзахисту

За останні півтора року ми зробили значний крок у реформуванні системи кіберзахисту всієї держави. Це вдалося втілити завдяки роботі віцепрем'єр-міністра, міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова і загалом усіх команд, що були об’єднані навколо кіберзахисту. Вдалося побудувати систему взаємодії, тобто всі органи працюють як єдиний механізм.

Одразу після атаки 14 січня були залучені найкращі приватні фахівці в нашій країні для захисту саме органів державної влади. Вони безкоштовно надавали поради і свої послуги.

Про міжнародну підтримку

Після початку збройної агресії була залучена міжнародна допомога. Кращі фахівці США і Великої Британії звернулися до нас із запитом, чим вони можуть допомогти. Такі компанії як Amazon, Microsoft, Cisco нам надають безкоштовно свої можливості, знання, вміння і навички та інфраструктуру для розміщення наших реєстрів і баз даних.

Зв’язок на окупованих територіях є, хоч і нестабільний

Окупанти намагаються відрізати населення, яке проживає на тимчасово окупованих територіях, від інформації. Загарбники живуть у своєму вигаданому світі, думають, що українці такі ж як і росіяни і їм достатньо показати картинку по телебаченню і вони стануть такими ж зомбованими.

Російським загарбникам це не вдається. Ми бачимо протести в Херсоні, Мелітополі. Там люди виходять, вже будучи певний час в окупації та протестують проти ворожої влади. Неможливо українців зламати виключно картинкою по телебаченню. Відключення зв′язку — це відключення від спілкування зі своїми близькими, родичами, це неможливість викликати екстрені служби, неможливість отримати інформацію щодо дій української влади.

Як ми відновлюємо зв’язок на тимчасово окупованих територіях, ми розповімо після перемоги, щоб не давати нашому ворогу шансів знищити те, що відбудовується.

У деяких містах, наприклад, у Херсоні, окупанти просто вимикають живлення у станціях, які надають мобільний зв′язок. При цьому наші оператори завдяки підтримці органів державної влади відновлюють зв′язок, він є, але він не завжди стабільний.

Використовуйте VPN, щоб росіяни не змогли вас вирахувати

На окупованих територіях інтернет фільтрується, окупанти намагаються вирахувати людей, які допомагають українській владі, хто повідомляє дані про переміщення ворога. Раджу всім використовувати VPN, щоб росіяни не змогли вас вирахувати.

Зв′язок є і завдяки міжнародній допомозі, зокрема такій компанії як SpaceX. Ілон Маск надав можливість користуватися терміналами  Starlink на території України і на тимчасово окупованій території також.

Навіть якщо окупантам вдається під’єднати українські мережі на тимчасово окупованих територіях до свого волоконно-оптичного кабелю, то потрібно використовувати VPN або інші доступні сервіси для захисту в тому числі приватних телефонів. Приватні гаджети є вразливими і найбільш цікаві для рашистів, бо через такі гаджети відбувається комунікація наших громадян, передають дані щодо розміщення ворога, військовий потенціал противника.

Щоб убезпечити себе треба мати ультрамаксимальний пароль, дотримуватися всіх правил кібергігієни, використовуйте мобільні застосунки, що не контролюються Росією.

Якщо порівнювати смартфон і кнопковий телефон, то смартфон безпечніший, оскільки він дозволяє використовувати максимальний захист. На кнопковий телефон неможливо встановити застосунки для анонімізації трафіка в мережі Інтернет. 

Фото: pixabay.com