"Розумна" кавоварка може передавати дані злочинцям: експерт про кіберзагрози у 2022 році

"Розумна" кавоварка може передавати дані злочинцям: експерт про кіберзагрози у 2022 році

Фахівці із кібербезпеки публікують кібепрогнози, які можуть бути актуальними у 2022 році. Як захистити свої персональні дані та убезпечитися від кіберзагроз розповів в ефірі Українського радіо експерт із кібербезпеки Дмитро Снопченко.

0:00 0:00
10
1x

Про захищеність персональних даних

Якщо говорити про застосунок "Дія", то достатньо захистити свої персональні дані неможливо, це аксіома. Але водночас, цей мобільний додаток має високий рівень захищеності і торік Україна зробила дуже великий обсяг роботи у сфері діджиталізації, зокрема обробили чимало баз даних. Це був значний обсяг робіт за дуже стислий час. Проводився навіть спеціальний захід, коли "білі хакери" з усього світу намагалися заламати мобільний застосунок "Дія", вони знайшли декілька незначних вразливостей, тобто загалом "Дію" можна вважати більш-менш захищеним ресурсом.

Про головні кіберзагрози 2022 року

Кіберзагрози залишаються ті ж самі з технічної точки зору, тут нічого нового не з’явиться. Але визначаються тенденції, зокрема 2022-го буде дуже багато так званих "новітніх" хакерів — це люди, які десь-щось почитали і починають себе вважати хакерами. Це сталося, на жаль, бо дуже низький поріг входження до хакерів, можливість завантажити хакерське програмне забезпечення є вже навіть не в даркнеті (букв. темний інтернет, або секретний інтернет – це сукупність веб-сайтів, які мають приховані IP-адреси сервера, на якому вони розміщені — ред.), а в звичайному інтернеті. Плюсом цього явища буде те, що таких хакерів швидко ловитимуть, відкриватимуть чимало кримінальних проваджень, але мінусом є те, що це відволікатиме кіберполіцію від стримування серйозніших кібератак. Тобто буде сплеск відволікаючого фактору.

Читайте також: Як підібрати надійний пароль і захистити свій акаунт?

Також буде великий сплеск і попит на Інтернет речі, тобто на ґаджети для "розумного" дому: фітнес-браслети, контролери на виробництві. Це речі, які безпосередньо з людьми не контактують, але вони під’єднані до мережі Інтернет. А якщо щось під’єднане до Інтернету, то це можна зламати і використовувати для обробки даних людини. Наприклад, Smart TV або "розумна" кавоварка, що  під’єднана до Інтернету, може надати багато інформації і хакерам, і рекламодавцям, які збирають Big Data. Зокрема злочинцям буде цікавий розпорядок дня власника оселі. За допомогою "розумної" кавоварки вони знатимуть, що людина прокидається о 7.00, о 7.30 робить каву, а о 8.30 вже нікого вдома немає. А маркетингу буде цікаво знати, якого виробника кави можна запропонувати тій чи іншій людині.

Довідка про кібератаки

В Україні фіксують близько 60 тисяч кібератак на тиждень. Перше місце посідає державний сектор. Кіберзлочинці вчиняють такі атаки не з метою отримання конфіденційної інформації, а щоб нашкодити репутації держави. Наприклад, якщо зламають твіттер президента і розмістять там неправдиву політичну статтю, а ЗМІ поширять цю статтю, то це буде великий удар по репутації країни на світовому рівні.

Про фінансування кібербезпеки

Якщо йдеться про кошти, які виділяє Україна на кібербезпеку, то наша держава себе добре захищає від можливих загроз. Можна подивитися на Прозорро, які робила закупівлі кіберполіція. Там лише на програмне забезпечення пішло близько 30-40 млн грн. Також проводили курси підвищення кваліфікації, закуповували нове обладнання. Цього року планують проводити натовські кібернавчання, що підвищать рівень фахівців кіберполіції. Припускаю, що орієнтовно до 2025 року ми можемо перегнати фахівців з НАТО і вчитимемо фахівців НАТО кібербезпеці.

Читайте також: NotPetya і BlackEnergy: як захистити бізнес від хакерів? Експерт про найбільші атаки в Україні і кібербезпеку

Водночас приватні підприємці поки не в повній мірі розуміють ймовірні загрози від кібератак і не готові витрачати великі гроші на засоби протидії. Сподіваюсь, цього року така ситуація буде змінюватися, але позитивної динаміки в українському бізнесі не спостерігається. У європейському та американському бізнесі така тенденція є, там фахівці з кібербезпеки починають з’являтися навіть у компаніях, де працюють всього 10 працівників. Там фахівець стежить за кібербезпекою на підприємстві та навчає співробітників, як себе поводити у разі кібератаки. У нас поки, на жаль, такого немає.

Про кібервійська в Україні

Пів року тому президент Зеленський заявив, що планує створити в Україні кібервійська. Кабмін має розрахувати комплектування особового складу нового виду військ. У Євросоюзі та США є кібервійська, це фахівці на державній та військовій службі. Також це залучені фахівці, які працюють по договору. Як і звичайні війська вони займаються захистом кіберпростору своєї країни, розвідкою, збором інформації, аналізом. Вони допомагають армії обробляти дані і впроваджувати нові технології, але насамперед вони захищають власний кіберпростір від можливих загроз.  

Фото: pixabay.com