Політичний хід чи турбота про природу: експерти про виселення ексчиновників з Конча-Заспи

Політичний хід чи турбота про природу: експерти про виселення ексчиновників з Конча-Заспи

Президент поставив ультиматум колишнім політикам, які зараз проживають на території державних дач в Конча-Заспі, — звільнити житло до понеділка, 24 травня. А після аудиту земельних ділянок та будинків, що розташовані у Конча-Заспі та Пущі-Водиці, буде розроблена концепція подальшого використання цих об’єктів, сказав Володимир Зеленський на пресконференції. Чим може закінчитися цей процес, що дійсно далі робитимуть з цими територіями в ефірі Українського радіо пояснювали політолог Ярослав Макітра та еколог, експерт в сфері довкілля Сергій Волков.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чому виселення чиновників — це важливо

Державні дачі — це рудимент, одна з ознак класової нерівності в Україні. До цього була депутатська недоторканність, яку зняли. Ця тема обговорюється в суспільстві, її більшість громадян оцінюють негативно. Вирішення цього питання має певні електоральні плюси, але не вплине на формування держави, — сказав Ярослав Макітра.

Чи можуть посадовці через суд відновити своє право на проживання на цих територіях

Звичайно. Побачимо, яким буде аудит, якими будуть висновки, яким буде рішення влади. Якщо будуть санкції, всіх виселять сьогодні і негайно, тоді цей процес можуть довести до кінця. Якщо його запустять великим колом, коли почнуть юридично з’ясовувати всі аспекти, тоді все це може тягнутися довго, кілька осіб може й виселять, але всі інші залишаться на своїх місцях, а справа перетвориться на затяжне шоу. Я думаю, президент та його оточення це прекрасно розуміють і можуть піти радикальним шляхом. Якщо виселять Кучму та інших осіб, то цікаво, який це матиме вигляд і вплив на українську політику. 

Про що свідчить це рішення президента

Політтехнологічно — це правильний хід. Так Зеленський себе відмежовує від інших чиновників. Він однаково залишається лідером у виборців тому, що немає нікого нового, того, хто може зазіхнути на його посаду. Суспільство прагне оновлення і повної зміни облич. Якби він був пов’язаний з тими, хто давно має владу, то це негативно вплинуло б і на його репутацію. Очевидно, він до останнього буде показувати всім, ще не має нічого спільного з попередниками. Йому загрожують не колишні урядовці, а ті, хто ще не був при владі. 

Про новий законопроєкт про статус олігарха

Напевно, ми станемо першими в світі, хто цей статус законодавчо оформить. Я більше не знаю прецидентів, щоб таким чином йшла боротьба з олігархами. Користь від цього законопроєкту полягає у тому, що так запускається суспільно-політичний дискурс: хто такий олігарх, хто може опинитися в цій категорії. Та я боюся, що цей закон може мати багато негативних наслідків і маніпуляцій. Якщо олігархи мають вплив на ухвалення державних рішень, засоби масової інформації та інші інструменти, то вони одразу ж їх запустять у відповідь, — додав політолог.

Як можна використати ці території

Ідея повернення цих заповідних ділянок прекрасна. У Конча-Заспі ще не так, але в Пущі-Водиці відбувається велика забудова, яка "з’їдає" заповідні ліси. А це в свою чергу спричиняє конфлікт між громадськістю, екологами і так далі. Якщо повернутися у той радянський період, коли ці дачі "роздавали", тоді можна побачити, що науковці теж були проти будівництва у тих місцевостях. Там цінна природа. Проте у мене є певний скепсис стосовно цих території, адже там вже розбудовано багато комунікацій, є своя інфраструктура. 

Звісно, вся екологічна спільно підтримала б створення та розширення національного парку Голосіївський, адже частина Конча-Заспи знаходиться в Голосіївському районі. Та хочу зауважити, багато що звідти вже буде важко демонтувати і повернути назад.

Сподіваюсь, що ці ділянки будуть використовуватися ефективно, а територія національних парків не буде зменшуватися, адже в України є певні зобов’язання перед європейською спільнотою. Щороку територія наших лісів зменшувалася,тепер стоїть завдання її збільшити, через кліматичні аспекти. 

З точки зору майбутніх поколінь і перспективи, забудовувати та знищувати національні парки — це неприйнятно, — підсумував еколог Сергій Волков.

Зазначимо, що територія державних дач у Конча-Заспі входить до переліку об’єктів Державного управління справами і утримується за кошт держави. Там досі живуть декілька сотень членів попередніх урядів, серед яких: колишний голова ВР Володимир Литвин, ексгенпрокурор Святослав Піскун, другий президент України Леонід Кучма та інші.

Фото: hotels24.ua