"Європі дуже бракує такого лідера, як Туск" — Рибачук

"Європі дуже бракує такого лідера, як Туск" — Рибачук

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прибув сьогодні, 22 січня до Києва з першим візитом на цій посаді та зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. "Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу",  – наголосив Зеленський за підсумками переговорів із Туском.

Україні важлива роль Туска як майстра "деОрбанізації", зазначив Українському Радіо голова Секретаріату президента України у 2005-2006 роках, віцепрем'єр із євроінтеграції у 2005 році Олег Рибачук. Адже нинішній прем'єр Угорщини сподівається якусь антиукраїнську коаліцію створити, стверджує Рибачук. Тому Європі дуже бракує такого лідера, як Туск. І Туск може сформувати своєрідне "політбюро" НАТО, яке не боїться Росії, вважає Рибачук.

0:00 0:00
10
1x

Дональд Туск. Фото: соцмережа X (колишній Твіттер)

 "Європі дуже бракує такого лідера, як Туск"

Для України важлива роль Дональда Туска як майстра "деОрбанізації", зазначив Українському Радіо Олег Рибачук. "Туска дуже побоюється Орбан (Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини), бо вони із Туском два найстаріших політики в Європейському Союзі. І Туск просто знає, як із такими людьми вести мову. У Туска є почесне звання "найвпливовішого політика Європи", за оцінками багатьох європейських видань. І для нас це особливо важливо в той момент, коли нам потрібно консолідувати європейські зусилля, коли нам потрібно мати дуже міцний союз. Бо там же не тільки Орбан, там же і Фіцо (Роберт Фіцо, прем'єр-міністр Словаччини) починає знову зустрічатися, і Орбан сподівається якусь антиукраїнську коаліцію створити. Є інші держави, які чекають, щоб хтось заблокував, а вони підтримали. Тому Європі дуже бракує такого лідера, яким є Туск. У нього є всі можливості, і він про це заявив із перших днів свого прем'єрства, що він хоче об'єднати і зробити неможливим навіть розмови про втому від України. Тому що питання виживання України – це питання виживання демократії в Європі. І це вже не просто гучні слова, а це реальність. Ви бачите, як європейці почали говорити про неминучість війни із Росією, про необхідність своїм громадянам підготуватися. Німці вперше після Другої світової війни на прохання литовців надіслали своїх військових. Тобто світ міняється дуже динамічно і в цих умовах Туск може відіграти дуже визначальну роль.

                         Олег Рибачук. Фото: ФБ-сторінка Oleh Rybachuk

 "Ми фактично стаємо частиною Євросоюзу"

Наступного тижні планується саміт ЄС, на якому очікується рішення про 50 мільярдів фінансової допомоги для України. Олег Рибачук нагадує, що це імовірне фінансування України на 4 роки. "Це наступний бюджет. ЄС приймає бюджет на 7 років. І це важливо, що фактично, коли ми стаємо частиною бюджету, маємо бюджетну підтримку Європейського Союзу, то ми фактично стаємо частиною ЄС. Тому ти не можеш виділяти мільярди на підтримку країни і при цьому скорочувати витрати на зброю. Це дуже нелогічно. Тому це надзвичайно важливе рішення", – звертає увагу Олег Рибачук.

"Політбюро" НАТО

Туск може сформувати цей пул, як "політбюро" НАТО, або 8-10 країн, які є абсолютно віддані цій справи, яких не похитнути, які не бояться Росії, розуміють загрози. І саме тому формуються оці регіональні союзи, в тому числі двосторонні, що в військовому плані, що і в макрофінансовому",– відзначає Рибачук.

Туск серед іншого розуміє, що Сувальський коридор, який відділяє Білорусь від Калінінградської області РФ – це Польща. І перша країна, куди вдеруться росіяни, якщо вирішать йти на Балтію, то це буде не Естонія, не Литва і не Латвія. Це, скоріше за все, буде польська територія. "І про це говорять відверто, особливо Олександр Лукашенко, який зараз вже і ядерну зброю виставив, і точно діє, як Гітлер у війні з Польщею – звинувачує Польщу в тому, що збирається зробити сам", – зазначає Олег Рибачук. 

 

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні, 22 січня провів у Києві із Дональдом Туском дуже продуктивні переговори. Йшлося про всі аспекти двосторонніх відносин України та Польщі. "Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб – це польський кредит для України. Обговорили сьогодні з паном премʼєр-міністром і можливості майбутнього спільного виробництва зброї. Дякую за підтримку України!" – наголосив Володимир Зеленський.