Експерт про візит держсекретаря США до Києва та політику адміністрації Байдена щодо України

Експерт про візит держсекретаря США до Києва та політику адміністрації Байдена щодо України

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена готує візит держсекретеря Ентоні Блінкена в Україну. Про це повідомляє CNN, із посиланням на джерело в українському уряді, знайомим з перебігом переговорів. Візит Блінкена може полегшити занепокоєння України щодо потенційної зустрічі Байдена з Путіним цього літа. Про те, чого чекати від візиту детальніше в ефірі Українського радіо директор Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету Володимир Дубовик.

0:00 0:00
10
1x

Яка мета цього візиту?

Я б не перебільшував значення візитів. Це було б надто просто, якби один візит держсекретаря США міг призводити до якогось значного полегшення для України. Це, все ж таки, важкий і довгий процес. Те, що він має приїхати це добре. Це — ще один позитивний сигнал задіяності і активності нової вашингтонської адміністрації в українському напрямку. Пан Блінкен вже бував з візитами в Європі, після приходу до влади президента Байдена, тому, прийшов час його візиту і до України. Переважно, це — символічний момент. Власне, допомога підтверджена на всіх рівнях: і законодавчому, і виконавчому, триває. І це для нас найважливіше. 

Зеленський пропонує залучити до Нормандського формату перемовин Сполучені Штати Америки, Британію та Канаду. Які шанси, що під час особистої розмови український президент зможе переконати Блінкена у приєднанні США до цього формату?

Не думаю, що американці на це погодяться. По-перше, треба не просто питати згоди у Вашингтона, а зважати, чи інші партнери, які вже входять до Нормандського формату, згодні. Париж і Берлін, ймовірно не будуть проти, а от у Москви точно будуть зауваження. По-друге, чи ефективний Нормандський формат? І чи теоретичне приєднання США зможе його пожвавити? Впевненості у цьому також немає. Тому можна створювати новий формат або користуватися тим каналом підтримки від США, який ми вже маємо. Отже, думаю, що не дуже реалістично очікувати розширення Нормандського формату зараз, за рахунок приєднання нових держав.

Про зустріч Джо Байдена із Путіним та шансами на зустріч із Зеленським

Якщо Байден таки приїде і зустрінеться з Путіним, то, зрозуміло, що для нас було б важливо, щоб також відбулася зустріч із Зеленським. І можливо, навіть, чисто символічно, щоб спочатку із Зеленським, а потім із Путіним. Підкреслюю, що для нас важливіша поточна допомога тактичного, стратегічного, фінансового характеру. Але є і політичний, і дипломатичний вимір: Вашингтон організував енергійну мережу консультацій у розпал ескалації навколо наших кордонів російських військ. Тобто є багато вимірів і вони працюють.

Чи варто очікувати від Сполучених Штатів нових санкцій проти Росії?

Думаю, що це — цілком можливо. Неодноразово підкреслював у Вашингтоні і сам президент, і люди, що з ним працюють, що це може бути не остання порція санкцій. Але треба мати щось і про запас, на випадок, якщо Росія зробить щось гірше для України, тоді їх і задіяти. Це буде, як дамоклів меч: нависне над Росією і росіяни знатимуть, що в разі розширення території експансії, агресії в український бік, проти них будуть задіяні більш рішучі, "ядерні" санкції. 

Фото: Ентоні Блінкен, apnews.com