Безтюремний компроміс: парламент повернув відповідальність за брехню в е-деклараціях

Безтюремний компроміс: парламент повернув відповідальність за брехню в е-деклараціях

Про те, яке покарання чекатиме на чиновників, які не подаватимуть декларацію або "забуватимуть" вказувати у ній усі свої статки та що буде з кримінальними провадженнями, які вже відкриті в ефірі Українського радіо розповідає адвокатка, членкиня Ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Анна Калинчук.

0:00 0:00
10
1x

Верховна Рада 4 грудня повернула кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Спікер українського парламенту Дмитро Разумков обіцяє підписати цей законопроект. Анна Калинчук пояснює, яких змін зазнав закон та коли він набуде чинності: "Парламент закон прийняв, але є ще 15 днів для того, щоб президент підписав його. Президент має законодавче право заветувати закон. Тому поки що зарано говорити про те, що кримінальна та адміністративна відповідальність за брехню в декларації чи неподання декларації відповідно до закону про запобігання корупції в Україні діє із сьогоднішнього дня. Стосовно адміністративних правопорушень парламент збільшив крок, який вважається ще адміністративною відповідальністю, а не кримінальною. Тобто якщо державний чиновник або особа, яка уповноважена подавати декларацію, не подала відомості про суму до мільйона гривень, то це ще адміністративна відповідальність. У попередній редакції цієї статті  цей крок був менший практично вдвічі. Таким чином, на сьогодні чиновники мають більше поле для уникнення саме кримінальної відповідальності. Щодо нововведень до кримінального закону, то тут парламент прибрав можливість судом застосування  санкцій у вигляді позбавлення волі, яке передбачає ізоляцію правопорушника від суспільства. На сьогодні найвищою мірою покарання, окрім штрафу буде обмеження волі. Обмеження волі відрізняється від позбавлення волі тим, що особа не цілком ізолюється від суспільства і не перебуває у так званих виправних колоніях, натомість її можуть помістити у виправні центри. Обмеження волі – це більш м’який вид покарання, оскільки за нашим кримінальним законом позбавлення волі є найбільшою мірою покарання, яку людина може отримати за вчинення будь-якого правопорушення. Якщо президент підпише закон, то за брехню чи неподання  декларації чиновнику не загрожує позбавлення волі".

На запитання, що буде з кримінальними провадженнями, які вже відкриті адвокатка зазначає: "КСУ декриміналізував статтю Кримінального кодексу 366-1. Тобто усі кримінальні провадження, які були відкриті НАБУ саме за цією статтею підлягають закриттю. І притягнути до відповідальності осіб за цією статтею на сьогодні неможливо. Разом з тим, коли закон набуде чинності, з’являться дві нові статті кримінального кодексу 366-2 і 366-3. І з цього моменту у випадку, коли уповноважений орган виявить будь-яке правопорушення, він матиме можливість притягати до відповідальності. Тому автоматичного переведення колишніх справ у теперішні справи не відбудеться. Ці справи підлягають закриттю, а особи, яких притягали до відповідальності  підлягають реабілітації".

Фото Калинчук BIN.ua