Вибори у США: чи вдасться Трампу оскаржити у суді перемогу Байдена

Вибори у США: чи вдасться Трампу оскаржити у суді перемогу Байдена

3 листопада в Сполучених Штатах відбулись президентські вибори, перемогу на яких попередньо здобув Джон Байден, натомість чинний президент США не визнає результатів виборів. Дипломат, експерт-міжнародник Ярослав Войтко та керівник безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест в ефірі Українського радіо прокоментували, що стало вирішальним чинником для перемоги Байдена над Трампом, чи є шанси у команди чинного президента домогтися через суд перегляду результату, чи доведеться примусово виселяти Трамп з Білого дому та що означає перемога Байдена для України.

0:00 0:00
10
1x

Що стало вирішальним чинником для перемоги Байдена над Трампом

Ярослав Войтко: Станом на ранок 9 листопада за вашингтонським часом Байден отримав 279 голосів виборщиків, а Трамп ─ 214. Зараз є суто перевага населення, яке проголосувало за Байдена. Трамп намагався йти під лозунгом "Знову зробити Америку великою". На цій дорозі він здобув дуже багато прихильників, але він робив такі речі, які не узгоджуються з американською Конституцією. В американській економіці все було дуже добре, поки не почалася пандемія коронавірусу, з якою, вважається, він не впорався. Це дуже могутній фактор його поразки, якщо вона буде підтверджена.

Натомість Байден орієнтується на традиційні американські цінності, на виборче право, що кожен голос треба порахувати. Він вважає, що скільки б людей не проголосувало, як би довго ці бюлетені не йшли, а цього року більше ста мільйонів американців проголосували поштою і що зараз буде оскаржувати Трамп. Тому насамперед вплинули внутрішні фактори на настрої американців.

Щодо міжнародних факторів, то Трамп розсварився зі своїми спільниками і партнерами по НАТО. Зараз дуже напружені відносини з Китаєм. Незважаючи на те, що весь американський істеблішмент досить вороже налаштованим проти Росії, Трампу дуже подобається Путін. І показовим є перелік країн, які ще не привітали Байдена з перемогою. 

Читайте також ─ Підсумки виборів у США: коли Америка отримає нового президента, Конгрес та Сенат?

Чи справді Трамп планує оскаржити результати виборів у суді і чи доведеться виселити Трампа з Білого дому

Ярослав Войтко: Конституцією і законодавством Сполучених Штатів передбачено певні процедури. Наприклад, зараз продовжується підрахунок голосів у штатах, де настрої виборців визначаються в останній момент. Уже 23 листопада за законом мають бути затверджені результати виборів. Якщо зараз Трамп подаватиме багато судових позовів, до того часу вони повинні закінчитися.

8 грудня ─ це визначений законодавством термін оскарження, прояснення всіх суперечок. 14 грудня збирається колегія виборщиків, де відбудеться ще одне голосування, хоча це вже все формальність. 6 січня Конгрес затверджує результати голосування виборщиків. 20 січня опівдні новообраний президент складає присягу і набуває своїх повноважень, зокрема Головнокомандувача збройних сил і має право дати вказівку викинути з Білого дому гостей, якщо там хтось затримався.

У Трампа є багато прибічників, і він зараз завалить суди позовами. За 70 днів, які залишаються до 20 січня, він може, наприклад, помилувати своїх публічників, винних у кримінальних злочинах, призначити своїх політичних призначенців на кар’єрні державні посади, видати купу президентських директив, які мають велике правове значення. І зараз йдуть розмови про змову, яка є нібито проти Трампа, що поштові відправлення прийшли на кілька днів пізніше, що голосували нібито мерці в штаті Пенсильванія тощо. Але жодних доказів цього поки не представлено. І хоча немає підстав, позови будуть.

Що перемога Байдена означає для України

Ганна Шелест: 4 роки правління Дональда Трампа принесли досить багато цікавинок, зокрема і на українському напрямку. Відповідно, всім українцям було цікаво, наскільки це продовжиться і чи нам варто очікувати чогось нового у зовнішній політиці США. Експертів, окрім боротьби Трампа і Байдена, цікавив саме український напрям і чи можуть бути певні зміни, тому що в США, з одного боку, маємо двопартійну пітримку, а з іншого ─ від особи президента достатньо багато залежить щодо прийняття ключових рішень по наданню допомоги. Ми розуміємо, що внутрішня політика першочергова для Сполучених Штатів, але з іншого боку ─ будувати двосторонні відносини і свою безпекову стратегію треба на багато місяців вперед.

Через те, що збереглася двопартійна підтримка України протягом цих чотирьох років після першого обрання Трампа, це свідчить, що Україні вдалося залагодити всі медійні скандали, які були чотири роки тому. На сьогодні для американського суспільства Україна існує здебільшого у трьох вимірах: скандали про корупцію, які вони чують у своїх медіа, деяка інформація щодо війни на Сході, коли там саме горить, і через російську призму ─ так, як в США Україна сприймалась завжди через радянську призму і як вона почала ще більше сприйматись через переговори Трампа і Путіна та інші медійні приводи.

90% фахівців по українських справах, зокрема в Адміністрації президента, це люди, які дізналися про Україну через Росію. Тобто так чи інакше, навіть якщо вони дуже проукраїнські, але певна ментальна карта сприйняття у них через російський фокус. І це стосується не тільки політиків, а й багатьох журналістів. І Трамп був частиною цього американського суспільства.

Щодо Байдена, то це не буде просто продовження співпраці. Швидше, це буде як другий сезон якогось цікавого серіалу. Тому що заяви Байдена під час передвиборчої кампанії певним чином відрізнялися від позиції президента Обами, при якому він був віце-президентом. Вони були більш чіткі і більш налаштовані на допомогу Україні. Тому сподіваємося, що це буде не продовження політики Обами, який більше намагався говорити про діалог і менше про летальні речі, а буде саме політика Байдена.

По-перше, ми хочемо призначення посла. І це вже давно наболіло. Перші слухання вже відбулися, і зараз дуже важливо, щоб приїхав посол. По-друге, це спецпредставник по Україні від Держдепу. І це буде не раніше січня, бо зараз Байден не може робити подібні призначення. Але щоб призначити спецпредставника, треба спочатку призначити державного секретаря, тому що ця позиція при Державному департаменті. Відповідно, нам ця позиція теж важлива, оскільки буде демонструвати, що є бажання врегульовувати українсько-російський конфлікт і бути залученими у цей процес. По-третє, важливо подивитися, хто буде радниками з національної безпеки і чи буде там фахівець щонайменше по пострадянському простору, а бажано по Україні.

Фото: Reuters