Підсумки виборів у США: коли Америка отримає нового президента, Конгрес та Сенат?

Підсумки виборів у США: коли Америка отримає нового президента, Конгрес та Сенат?

Результат президентських виборів в США схиляється на користь Джо Байдена, проте процедура обрання очільника країни в Сполучених Штатах досить складна, а відтак остаточних результатів очікувати швидко не варто. Спочатку підрахунок голосів показував лідерство чинного президента Дональда Трампа, який бореться за посаду з колишнім віцепрезидентом, демократом Джо Байденом. Проте підрахунок голосів, відданих американцями поштою, схилив чашу терезів на користь Байдена. Трамп в свою чергу заявляє, що в нього крадуть голоси і обіцяє позиватися до суду. Отож чи час вітати переможця, як можуть закінчитися виборчі перегони в США та як зміниться політика Сполучених Штатів, зважаючи, що крім виборів президента, Америка обирає ще й Конгрес та Сенат? Про все це Українське радіо розмовляло з експертом Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександром Краєвим.

"Аби остаточно знати переможця виборів, треба почекати до 14 грудня. Кампанія Байдена вже встигла оголосити про свою перемогу й всі продемократичні ЗМІ встигли йому її приписати. Але до 14 грудня колегія виборників ще буде голосувати. В деяких штатах голоси колегії виборників ще навіть не були подані. Тому Байден може починати святкувати, але для дійсного результату, враховуючи, що виборники ще можуть повстати, нам треба чекати середини грудня", – розповів Олександр Краєв. 

Експерт зазначив, що жодна виборча процедура не може бути ідеальною і ці вибори показують, наприклад, що декілька тисяч голосів, які була "за" Трампа в штаті Огайо та штаті Північна Кароліна, уже знайшли як нібито загублені на дільниці: "Штаб Трампа подає, нібито голосувало 120 чи 130 % населення. Це перебільшення, але сказати, що фальсифікацій або недорахунку голосів немає, також не можна". 

"Треба розуміти, що відставання Трампа від Байдена зараз складає трохи більше 4 мільйонів голосів. Навіть якщо кожен його позов буде вдалий, він зможе надолужити не більше сотні тисяч голосів. Це врятує його кампанію лише з точки зору інформаційного негативу. Тому проблеми з підрахунком були, але вони не змінять загальної картини", – зауважив Краєв. 

Він пояснив, що команда Дональда Трампа готувалась до подібного сценарію та відстоювання його перемоги у судах ще до початку голосування: "3 листопада, як тільки виборці пішли на дільниці, Трамп опублікував повідомлення, що він готує команду юристів. Вони з самого початку голосування цілились на те, що будуть продовжувати ці вибори у формі юридичної боротьби чи не до січня. І тепер, коли в них не вийшло це зробити на рівні місцевих, адже багато федеральних суддів просто відхилили позови, в них є доволі великі шанси боротися за Верховний Суд. Зважаючи на те, що тиждень тому там встановилася більшість консервативних суддів, саме на цьому рівні Трамп може перевести вибори в умовний другий тур. А там шанси в обох кандидатів рівні". 

"Визначення переможця може затягнутися на місяці. Адже на початок грудня ми матимемо лише відносні кінцеві результати щодо колегії виборників. Остаточний період подання інформації по колегії виборників – 6 або 7 січня, в залежності від штату. І хоча інавгурація призначена, умовно кажучи, на 20 січня, лише після 6 січня штаб Трампа зможе подати позов до Верховного Суду. Фактично нового президента США, якщо Трампу вдасться розкрутити тему суду, ми дочекаємося на початку лютого. Ймовірно, що ця маленька конституційна криза в США затягнеться", – розповів Олександр Краєв. 

Експерт також поділився з Українським радіо даними щодо соціології виборців, які підтримали того чи іншого кандидата: "Молодь, особливо ті, хто голосують вперше, на цих виборах більше віддавали перевагу Демократичній партії. Ми бачимо, що американська молодь йде в ліві радикальні рухи, в той час як за Трампа в основному голосувало біле населення, одружене, рівня середнього класу. Нацменшини, етнічні меншини, молодь – віддали свої голоси Байдену".

"Щодо протистояння на вулиці, воно буде в будь-якому випадку. Що виборці-республіканці, що виборці-демократи явно налаштовані на пряме протистояння. Обидві партії отримали в цьому році велику підтримку радикалів", - наголосив експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма". 

Краєв зауважив, що 2020 рік став маркером максимальної політичної поляризації американського суспільства: "Доходить до такого, що люди бояться казати, яку партію чи кандидата вони підтримують. Це стосується не лише людей, які залучені у вуличні протести або безпосередньо займаються політикою, в й населення загалом. І політична система, і саме населення США від цих виборів і таких токсичних виборчих кампаній лише програло". 

"Щодо виборів до Конгресу та Сенату, то наразі виглядає, що зберігається такий самий паритет, який був наявний до цих виборів. Себто республіканці тримають за собою більшість у Сенаті, а демократи залишають за собою доволі хитку більшість у Палаті представників. Голосування ще буде продовжуватися і ми маємо другий тур у декількох штатах, але залишається біпартійний конгрес. Саме він стане еталоном стабільності і можливості обох партій та їхніх прихильників домовитися", – підсумував Олександр Краєв.

Нагадаємо, станом на п’ятницю, 6 листопада, результати президентських виборів в Сполучених Штатах Америки залишалися невизначеними. Кілька штатів ще продовжують підрахунок голосів, проте Джо Байден зміцнює лідерство в перегонах за 270 голосів, необхідних для перемоги. 

Разом з тим, 7 листопада провідні американські ЗМІ оголосили про перемогу Байдена, який отримав 273 голоси виборників. З таким прогнозом виступили телеканали CNN, NBC, Fox News.

Фото: Deutsche Welle